Αρχική Ν. Κορινθίας Αρχαία Κόρινθος: Χιλιάδες πιστοί συμμετείχαν ακόμη μία φορά στον Εσπερινό στο “Βήμα...

Αρχαία Κόρινθος: Χιλιάδες πιστοί συμμετείχαν ακόμη μία φορά στον Εσπερινό στο “Βήμα του Γαλλίωνος” (εικόνες)

Με τον Μέγα Πολυαρχιερατικό Εσπερινό στο «Βήμα του Γαλλίωνος», στην Αρχαία Κόρινθο, κορυφώθηκαν κι εφέτος οι Λατρευτικές Εκδηλώσεις του διημέρου 28 και 29 Ιουνίου 2019 προς τιμήν του Ιδρυτού της Τοπικής μας Εκκλησίας και Πολιούχου Κορίνθου Αγίου Αποστόλου Παύλου.

Το κορυφαίο αυτό θρησκευτικό γεγονός, που με μεγάλη προσμονή αναμένεται από τους Κορινθίους πιστούς, επισφράγισε για άλλο ένα έτος την τιμή και τον σεβασμό τους προς τον «πνευματικό» τους πατέρα και προστάτη και απέδωσε με τον καλύτερο τρόπο την ευγνωμοσύνη τους στον τόπο που έζησε και περπάτησε επί έναν και ήμισυ χρόνο ο Απόστολός τους.

Μέσα στην φυσική ομορφιά της Κορινθιακής γης και στον επιβεβαιωμένο από την Αρχαιολογική σκαπάνη, την Αγία Γραφή και την Τοπική Εκκλησιαστική Παράδοση χώρο, συγκεντρώθηκε σύμπασα η Τοπική Εκκλησία σε μια τρόπον τινά αναπαράσταση της ιστορικά αποδεδειγμένης Ιεραποστολικής παρουσίας του, δεχόμενη τον αγιασμό και την ευλογία Του.

Εκεί, επί του Βήματος της Αγοράς της Αρχαίας Κορίνθου, όπου προπηλακισθείς ο Απ. Παύλος οδηγήθηκε να απολογηθεί στον Ρωμαίο Ανθύπατο της Αχαΐας Γαλλίωνα, και σε ειδικά επ’ αυτού διαμορφωμένη εξέδρα, τελέστηκε κι’ εφέτος ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γλυφάδας κ. Αντωνίου, και συγχοροστατούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου,  του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου.

Άκρως τιμητικώς τον πανηγυρικό λόγο εξεφώνησε ο Καθηγούμενος της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Πανοσ. Αρχιμ. κ. Εφραίμ, ο οποίος περιέγραψε τον Απόστολο Παύλο ως «Πνευματικό Πατέρα». Η πνευματική πατρότητα είναι δώρο του Αγ. Πνεύματος και μόνον ως τέτοια μπορεί να εκληφθεί. Ο πνευματικός πατήρ είναι χριστοειδής και απώτερος σκοπός του είναι να οδηγεί τα πνευματικά του τέκνα στον Χριστό. Ο πνευματικός πατήρ δεν εξουσιάζει αλλά στηρίζει, νουθετεί και οδηγεί στην οδό της θεώσεως. Αγωνία του Απ. Παύλου, μεγαλύτερου πνευματικού πατρός της εποχής του, με εκατομύρια πνευματικά τέκνα, ήταν το πως θα τα οδηγήσει όλα στην εν Χριστώ ζωή. Θυσιάστηκε για αυτό και ανιδιοτελώς προσφέρθηκε, ώστε να το επιτύχει. Ολοκλήρωσε την ομιλία του απευθυνόμενος προς τον σεπτόν μας Ποιμενάρχη και ευχόμενος και στις μέρες μας να αναδυθούν πνευματικοί πατέρες εμφορούμενοι τις ιδέες και την θέληση του μεγάλου Αποστόλου μας.

         Μετά το πέρας του Εσπερινού, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος με έντονη συγκίνηση, χαρά, θέρμη και αγαλλίαση, από την ιδιαίτερη ευλογία της τελέσεως του ιστορικού πλέον αυτού γεγονότος, του Εσπερινού στο «Βήμα του Γαλλίωνος», αρχικά τόνισε ότι όλα αυτά τα χρόνια, που συντελούνται τα «Κορίνθου Παύλεια», όλοι ανεξαιρέτως οι υψηλοί ομιλητές συμφωνούν στο ότι ο Απ. Παύλος είναι ο Πνευματικός Πατέρας των Κορινθίων και όλων των Ελλήνων και φέτος ο πολιός Γέροντας π. Εφραίμ εξήγησε τι σημαίνει αυτό.

Ακολούθως, τον ευχαρίστησε για την ιστορική, τιμητική και πέραν όλων των άλλων υψίστη ευλογία της παρουσίας της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου στην Μητροπολιτική Περιφέρειά μας και απευθυνόμενος προς τους χιλιάδες Κορινθίους ανεφώνησε, «κάτι έσεισε και φέτος τις ψυχές μας, τις καρδιές μας, τις υπάρξεις μας και αυτό δεν είναι άλλο παρά ο Απόστολός μας, ο πατέρας μας, ο Παύλος».

Ολοκλήρωσε δε την σύντομη αντιφώνησή του ευχαριστώντας την Επιτροπή των Παυλείων, τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια, τους Ιεροψάλτες, την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τους υπαλλήλους της, τις Μοναστικές Αδελφότητες, τον Δήμο Κορινθίων και ιδιαιτέρως την Φιλαρμονική του, τον Στρατό, την Αστυνομική Διεύθυνση, όλα τα ΜΜΕ για τις συνεχείς καλύψεις των εκδηλώσεων και φυσικά τελευταίους, ως τους πλέον σημαντικούς, την Ι. Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγ. Όρους και τον Καθηγούμενο αυτής Γέροντα Εφραίμ και τους προσκεκλημένους Αρχιερείς που με την παρουσία τους κόσμησαν τα «ΙΓ’ Κορίνθου Παύλεια», υπό τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο β’.