Αρχική Ν. Αχαΐας Πάτρα: Κόλαφος η έκθεση επιθεωρητών για τον «Άγιο Ανδρέα» – Ιατρός έστειλε...

Πάτρα: Κόλαφος η έκθεση επιθεωρητών για τον «Άγιο Ανδρέα» – Ιατρός έστειλε εξώδικο

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό είναι το περιεχόμενο της εμπιστευτικής έκθεσης του Σώματος Επιθεωρητών ως προς τον έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεων του ΔΣ του «Αγίου Ανδρέα» σχετικά με την προκήρυξη των κενών θέσεων Συντονιστών Διευθυντών λόγω συνταξιοδότησης.

Ο έλεγχος έγινε με αφορμή καταγγελία στο Σώμα Επιθεωρητών για απόφαση που έλαβε το ΔΣ του νοσοκομείου στις 21 Φεβρουαρίου 2017 για κάλυψη των κενών θέσεων Συντονιστών Διευθυντών στα εξής τμήματα: Ακτινοδιαγνωστικό, Ιατρικής Βιοπαθολογίας (μικροβιολογικό), Χειρουργικό, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Ουρολογικό, Μονάδα Νεογνών και Οφθαλμογικό.

Σύμφωνα με την έκθεση «οι θέσεις αυτές κατέχονται χωρίς να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία».

Στην έκθεση αναφέρεται ότι:

«Η ελεγχόμενη υπηρεσία επί σειρά ετών δεν εφαρμόζει τα προβλεπόμενα για την κάλυψη των θέσεων Συντονιστών Διευθυντών, ήτοι τη διαδικασία της ανοικτής προκήρυξης σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, πλην δύο αποφάσεων. Ειδικότερα η ελεγχόμενη υπηρεσία, μολονότι όπως προκύπτει από την περίπτωση της ΜΕΝΝ (Μονάδα Νεογνών) γνωρίζει τη διαδικασία της ανοικτής προκήρυξης, επέλεξε για την πλήρωση των κενούμενων θέσεων Συντονιστών Διευθυντών (ΣΔ) να ακολουθεί τη διαδικασία προσωρινής ανάθεσης επιστημονικού και διοικητικού προϊσταμένου Τμημάτων με αποτέλεσμα οι άνευ προκήρυξης τοποθετούμενοι να ασκούν καθήκοντα ΣΔ για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να έχουν αξιολογηθεί νόμιμα ούτε ως προς τα προσόντα τους αλλά ούτε συγκριτικά με τους υπηρετούντες Διευθυντές». Σύμφωνα με την έκθεση αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθίστανται Συντονιστές Διευθυντές με ανάθεση και να παραμένουν μέχρι να συνταξιοδοτηθούν. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι αυτό συμβαίνει στο Ακτινοδιαγνωστικό 6,5 έτη, Ουρολογικό 7 έτη, Οφθαλμολογικό 6,5 έτη.

Η ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

Ειδικότερα για την Οφθαλμολογική Κλινική, που φαίνεται ότι αποτελεί και την αιτία να ανοίξει ο συγκεκριμένος φάκελος για το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο, καθώς ένας από τους θιγόμενους γιατρούς ο Ιωάννης Κατσιμπρής, προσέφυγε στη δικαιοσύνη, η έκθεση είναι καταπέλτης.

Ειδικότερα ο κ. Κατσιμπρής ζήτησε και έλαβε γνώση του περιεχομένου της έκθεσης στο σκέλος που αφορά την Κλινική στην οποία υπηρετεί. Και αυτό το έπραξε διότι έχει το βαθμό του διευθυντή και μία σειρά από άλλα ποιοτικά και ποσοτικά προσόντα (ακαδημαϊκά, χειρουργικές δεξιότητες, εκπαιδευτικό και μετεκπαιδευτικό έργο, κοινωνικό έργο στο Καραμανδάνειο και στο Αίγιο) αλλά ουδέποτε κλήθηκε να καταθέσει το φάκελό του για τη θέση του Συντονιστή Διευθυντή της Κλινικής.

Ειδικότερα στην εξώδικη διαμαρτυρία που έχει στείλει στη διοίκηση του νοσοκομείου, ο κ. Κατσιμπρής σημειώνει τα συμπεράσματα της έκθεσης και υπενθυμίζει ότι ο νόμος προβλέπει «Αν υπηρετούν δύο ή περισσότεροι Διευθυντές σε ένα ιατρικό τμήμα ή μονάδα, ως υπεύθυνος για το συνολικό συντονισμό του τμήματος ή της μονάδας ορίζεται, με απόφαση του Διοικητή, ο Συντονιστής Διευθυντής που επιλέγεται μετά από εισήγηση ειδικής Επιτροπής, με βάση τα κριτήρια του άρθρου 37 του ν. 2519/1997 …».

Ο κ. Κατσιμπρής με το εξώδικό του επισημαίνει ότι «από την κοινοποίηση της Εκθεσης Ελέγχου στη Διοίκηση έχει παρέλθει χρονικό διάστημα περίπου 10 μηνών χωρίς ωστόσο να έχετε προβεί στις ενέργειες εκείνες που θα αποκαθιστούν τη νομιμότητα όπως σαφώς αναφέρονται στο πόρισμα του ΣΕΕΔΔ με σειρά ενεργειών».

ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Ειδικότερα οι ελεγκτές αναφέρουν ότι πρέπει να γίνουν τα εξής:

1. Προκήρυξη της θέσης Συντονιστή Διευθυντή Οφθαλμολογικής Κλινικής

2. Πρόσκληση ενδιαφέροντος μεταξύ των υπηρετούντων Διευθυντών στην Οφθαλμολογική Κλινική

3. Αξιολόγηση των προσόντων των υποψήφιων Διευθυντών όπως αυτά ορίζονται αναλυτικά στο ν.2519/1997 συνεκτιμώντας την προϋπηρεσία, την κλινική εμπειρία, το επιστημονικό έργο, την εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, την εν γένει ανταπόκριση του κρινόμενου στις επιταγές του ιατρικού λειτουργήματος και, όχι αποκλειστικά με την προϋπηρεσία όπως γίνονταν στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Ο Αγιος Ανδρέας».

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Ερωτηθείς σχετικά από την «Π» ο διοικητής του νοσοκομείου Θεόδωρος Σερεμέτης ανέφερε η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στο παρελθόν. Εκτίμησε ότι το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης «δεν βρήκε κάτι το ιδιαίτερα προβληματικό. Ωστόσο εμείς θα το διερευνήσουμε και πάλι».

Σε σχέση με τις εξώδικες διαμαρτυρίες του κ. Κατσιμπρή μας είπε:

«Εχει κάποια δίκια ο κ. Κατσιμπρής αλλά και κάποιες υπερβολές στα όσα επικαλείται. Για εμάς δεν έχει κλείσει ο φάκελος αυτός. Αντιθέτως βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχός της».

Ο κ. Σερεμέτης επιφυλάχτηκε να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη Ενορκη Διοικητική Εξέταση ειδικότερα για την Οφθαλμολογική Κλινική του νοσοκομείου. Αν και ο ίδιος δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες οι πληροφορίες της «Π» ανέφεραν ότι το αντικείμενο της ΕΔΕ αφορά ζητήματα διοικητικά καθώς και εκπαιδευτικά σε σχέση με τους ειδικευομένους της.

Σε ό,τι αφορά τους τελευταίους οι πληροφορίες μας ανέφεραν ότι η Κλινική έμεινε χωρίς ειδικευομένους εξαιτίας χειρισμών που υπήρξαν στην εκπαίδευσή τους. Φέρεται δε ότι ειδικευόμενος που αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την Κλινική, κατέθεσε σχετική καταγγελία στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

«Να είστε βέβαιοι ότι θα λάβουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα όταν θα έχουμε στα χέρια μας τα αποτελέσματα της ΕΔΕ» κατέληξε ο κ. Σερεμέτης.

Πηγή: patrastimes.gr