Το ολόγιομο φεγγάρι του Ιουνίου, ξεπρόβαλε το βράδυ της Πέμπτης και φώτισε τον Αργολικό ουρανό.
Ρομαντικοί, ονειροπόλοι και όχι μόνο το βράδυ της Δευτέρας 17 Ιουνίου 2019 στο Ναύπλιο είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την Πανσέληνο της Φράουλας, όπως ονομάζεται.
Τα διαφορετικά ονόματα που χρησιμοποιούνται για την πανσέληνο ανάλογα με τον μήνα που εμφανίζεται, προέρχονται από τους Ινδιάνους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το φεγγάρι προκειμένου να καθορίσουν τις εποχές.
Τα περισσότερα από τα ονόματα χρησιμοποιούνται για την περιγραφή των διαφορετικών φάσεων του φεγγαριού, που σχετίζονται με κάποια δραστηριότητα ή κάποιο γεγονός που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του μήνα, ένα «σύστημα» που έχει επιβιώσει ως τις μέρες μας.
Το «strawberry moon», δηλαδή φεγγάρι «φράουλα», παίρνει το όνομά του από το γεγονός ότι τον Ιούνιο ξεκινά η εποχή της συγκομιδής της φράουλας.
Υπάρχει επίσης και ένα παλιό ευρωπαϊκό όνομα, το Πανσέληνος του Μελιού. Η παράδοση του να αποκαλείται ο πρώτος μήνας του γάμου “honeymoon”, θεωρείται πως χρονολογείται από το 1500 και ίσως ακόμα να συνδέεται και με την Πανσέληνο του Μελιού, είτε λόγω του εθίμου πολλά ζευγάρια να παντρεύονται τον Ιούνιο, είτε επειδή η Πανσέληνος του Μελιού είναι η πιο γλυκιά πανσέληνος του χρόνου.
Υπάρχει τέλος και μία ακόμα θεωρία, που υποστηρίζει ότι στα τέλη του Ιουνίου, κατά τη διάρκεια του θερινού ηλιοστασίου, το μέλι ήταν ώριμο και έτοιμο να μαζευτεί από τις κυψέλες , γι΄αυτό και ο συγκεκριμένος μήνας ήταν ο πιο “γλυκός”.
Για την πανσέληνο του Ιουνίου υπάρχει και το όνομα Πανσέληνος των Ρόδων λόγω του χρώματος που έπαιρνε η Σελήνη κατά τη διάρκεια του φαινομένου, ένα απαλό κόκκινο.
Πηγή: argolikeseihseis.gr