Αρχική Eπικαιρότητα ΝΔ: Οι τελευταίες πινελιές στα ψηφοδέλτια, το Επικρατείας και τα πρώτα νομοσχέδια

ΝΔ: Οι τελευταίες πινελιές στα ψηφοδέλτια, το Επικρατείας και τα πρώτα νομοσχέδια

Οι τελευταίες πινελιές στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας για τις εθνικες εκλογές μπαίνουν αυτό το τριήμερο, καθώς πλησιάζει η ώρα των τελικών και συνολικών ανακοινώσεων, με το Επικρατείας να μένει παραδοσιακά για το τέλος.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή και το Σάββατο επέστρεψε και παρέμεινε στην Αθήνα για να πάρει τις οριστικές αποφάσεις για τις γαλάζιες λίστες, ενώ σήμερα και αύριο πραγματοποιεί περιοδεία στην Ήπειρο. Πρώτος σταθμός της περιοδείας του σήμερα ήταν το Μέτσοβο, ενώ το απόγευμα θα μετέβη στην Άρτα, την… έδρα του Αλέξη Τσίπρα, και στις 19:30 θα κάνει στάση στις φυτείες ακτινιδίου που επλήγησαν την περασμένη Δευτέρα από χαλαζόπτωση.

Τη Δευτέρα ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στη Λευκάδα όπου και θα παραστεί στις εκδηλώσεις για την πολιούχο, Παναγία Φανερωμένη, στην Ιερά Μητρόπολη Λευκάδας.

Οι ανακοινώσεις των ψηφοδελτίων ωστόσο φαίνεται ότι θα περιμένουν λίγο ακόμη, αν και χθες μόνο ο Νίκος Ταχιάος, που ήταν υποψήφιος με τη ΝΔ στο δήμο Θεσσαλονικης και έχασε στο δεύτερο γύρο από τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, ανακοίνωσε ο ίδιος την υποψηφιότητα του στην Α Θεσσαλονίκης, προφανώς σε συνεννόηση με τον κ.Μητσοτάκη.

Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει και ένας ακόμη λόγος που καθυστερούν οι τελικές ανακοινώσεις και αυτός δεν είναι άλλος παρά να μην πάνε οι δυσαρεστημένοι που θα μείνουν εκτός (αφού άλλωστε λόγω και της μεγάλης νίκης στις ευρωεκλογές υπάρχει υπερπροσφορά ενδιαφερόμενων) σε άλλα κόμματα όπως αυτό του Βελόπουλου.

Το πολιτικό ενδιαφέρον στρέφεται όμως κυρίως στο Επικρατείας, το οποίο αποτελεί πάντα προνόμιο του προέδρου και θα δώσει το στίγμα του κ.Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δε θέλησε ούτε μιλώντας στο Σκάι να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που φέρουν τον πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΣτΕ Παναγιώτη Πικραμμένο επικεφαλής του Επικρατείας, όμως αυτό είναι το πλέον πιθανό σενάριο, με ένα πρόσθετο συμβολισμό λόγω και της εμπλοκής του στην υπόθεση Novartis, την οποία η ΝΔ έχει χαρακτηρίσει πολιτική σκευωρία.

Δεύτερος στο Επικρατείας θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Τάκης Θεοδωρικάκος και τρίτος ο καθηγητής Γιώργος Γεραπετρίτης, που έχει αναλάβει και την επεξεργασία των πρώτων νομοσχεδίων της ΝΔ. Είχαν συζητηθεί επίσης τα ονόματα των Φράγκου Φραγκουλη και Μιχάλη Κωσταράκου, καθώς και της εκπροσώπου τύπου Σοφίας Ζαχαράκη. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ εκτιμάται πως θα εκλέξει πέντε βουλευτές Επικρατείας. Ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος δε θα είναι τελικά στο Επικρατείας, καθώς θα παραμείνει στις Βρυξέλλες μέχρι και το Νοέμβριο αντικαθιστώντας τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μέχρι την επίσημη διαδοχή του.

Την ίδια ώρα δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν υπουργικούς θώκους στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο στενοί του συνεργάτες επιμένουν πως όλα αυτά είναι πρόωρα, καθώς εξαρτώνται στην πραγματικότητα και από το αποτέλεσμα των εκλογών. Ειναι προφανές οτι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας και κυβέρνησης συνεργασίας, τα υπουργεία θα πρέπει να μοιραστούν με τον κυβερνητικό εταίρο, ο οποίος θα έπρεπε και να εγκρίνει την κατάργηση των θέσεων των αναπληρωτών υπουργών, την οποία έχει προαναγγείλει ο κ.Μητσοτάκης. Αλλά και εφόσον η ΝΔ, όπως εκτιμούν οι γαλάζιοι με βάση τις δημοσκοπήσεις, κερδίσει την αυτοδυναμία, διαφορετικές θα είναι οι δυνατότητες χειρισμών εάν έχει οριακή αυτοδυναμία και διαφορετικές εάν έχει άνετη. Στη δεύτερη περίπτωση είναι προφανές ότι τα χέρια του κ.Μητσοτάκη θα είναι λυμένα χωρίς κανένα άγχος για τις εσωκομματικές ισορροπίες. Σενάρια πάντως που έφεραν τον Κωστή Χατζηδάκη επόμενο Πρόεδρο της Βουλής, φαίνεται πως δεν ευσταθούν.

Το Μαξίμου του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχει σε κάθε περίπτωση αναβαθμισμένο ρόλο, με το ενδεχόμενο ενός αντιπροέδρου της κυβέρνησης που θα ελέγχει την πρόοδο της δουλειάς των υπουργείων, ενώ εξετάζεται εάν αυτός θα είναι ένα πρωτοκλασάτο πολιτικό στέλεχος ή εξωκοινοβουλευτικός, όπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε τον Κυριάκο Γριβέα. Προσωπάρχης του Μαξίμου θα αναλάβει ο Άκης Σκέρτσος, άλλοτε στενός συνεργάτης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών.

Ο κ.Μητσοτάκης έχει πάντως ήδη προαναγγείλει ποιες θα είναι ο πρώτες του νομοθετικές πρωτοβουλίες. Μιλώντας στο Σκάι δήλωσε ότι η Βουλή δε θα κλείσει το καλοκαίρι ώστε να προχωρήσει το νομοθετικό έργο και το Σεπτέμβριο να ψηφιστεί το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει και τις πρώτες μειώσεις φόρων (ΕΝΦΙΑ και επιχειρήσεις) για τις οποίες στη ΝΔ θεωρούν ότι υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο, ακόμη και με αυτούς τους στόχους για τα πρωτογενή.

Το μικρό και ευέλικτο υπουργικό σχήμα με την κατάργηση των αναπληρωτών (με την εξαίρεση του Οικονομικών), είναι επίσης ένας από τους πρώτους στόχους του κ.Μητσοτάκη, αν και εξαρτάται προφανώς και από την αυτοδυναμία. Εφόσον όμως η ΝΔ είναι αυτοδύναμη, θα είναι μία από τις πρώτες κινήσεις που θα κάνει, αναβαθμίζοντας στο πλαίσιο αυτό το πρωθυπουργικό γραφείο, που θα έχει και θεσμικά αυξημένες αρμοδιότητες. Η επόμενη κυβέρνηση μάλιστα σχεδιάζει να μη διατηρήσει τους “θεματικούς γραμματείς” με πενταετή θητεία, αν και ήταν αίτημα των δανειστών, καθώς θεωρεί ότι ο νόμος αυτός χρησιμοποιήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ για να τοποθετηθούν “δικοί του” στις νευραλγικές αυτές θέσεις.

Μια από τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης θα αφορά επίσης στην αντιμετώπιση των συνεπειών της απλής αναλογικής σε δήμους και περιφέρειες.

Ειδικότερα θα αλλάξει τον τρόπο λήψης αποφάσεων για τα οικονομικά των δήμων και τα έργα, δίνοντας για παράδειγμα την αρμοδιότητα στον ίδιο το δήμαρχο ή σε οικονομική επιτροπή, αντί να λαμβάνονται οι αποφάσεις από τα δημοτικά συμβούλια. Και αυτό διότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ο υποψήφιος που τελικά κέρδισε στο δεύτερο γύρο έχει λιγότερους δημοτικούς συμβούλους από εκείνον που έχασε στο δεύτερο γύρο.

Πηγή:News247.gr