Αρχική Ν. Μεσσηνίας Μεσσηνία: Στον εισαγγελέα οι δύο Ρώσοι χειριστές του ιστιοπλοϊκού που μετέφεραν του...

Μεσσηνία: Στον εισαγγελέα οι δύο Ρώσοι χειριστές του ιστιοπλοϊκού που μετέφεραν του παράτυπους μετανάστες

Ξεκίνησε χθες από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας η διαδικασία ταυτοποίησης των στοιχείων που έχουν δηλώσει οι 77 παράτυποι μετανάστες οι οποίοι φιλοξενούνται από την Πέμπτη στις αποθήκες του λιμανιού της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Χθες ολοκληρώθηκε και η δικογραφία από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας, ενώ αναμένετο να οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πειραιά οι δύο Ρώσοι χειριστές του ιστιοπλοϊκού “Duru” σημαίας Τουρκίας, που τους μετέφερε, και οι οποίοι κατηγορούνται για εμπλοκή σε παράνομο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Εν τω μεταξύ, να σημειώσουμε ότι στη Μεσσηνία τα τελευταία τριάμισι χρόνια έχουν φτάσει διά θαλάσσης στη διαδρομή από την Τουρκία και οδικώς, με προορισμό την Ιταλία, 820 μετανάστες/πρόσφυγες.

ΑΡΚΕΤΟΙ ΝΕΑΡΟΙ

Από χθες το απόγευμα, η Αστυνομία ανέλαβε να διασταυρώσει τα στοιχεία που δήλωσαν κατά την καταγραφή τους από τους λιμενικούς οι 77 άνδρες οι οποίοι στερούνται νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων. Οι ίδιοι δήλωσαν στα στελέχη του Λιμενικού ότι είναι πακιστανικής καταγωγής.

Οι 20 από τους συνολικά 77 δήλωσαν ότι είναι στην ηλικία της εφηβείας, 12 ότι έχουν κλείσει τα 18 έτη και 4 ότι ενηλικιώνονται σε μερικούς μήνες.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης, το σύνηθες είναι να ξεκινούν οι ενέργειες για την απέλασή τους.

AD HOC ΑΦΙΞΕΙΣ

Πρόκειται πάντως για έναν ρόλο που κανονικά δεν αναλογεί στην Αστυνομία, όπως έχει τονίσει και σε παλαιότερο ρεπορτάζ στην “Ε” εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας. Είναι ευθύνη της υπηρεσίας υποδοχής και ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά σε τέτοιες ad hoc αφίξεις σε περιοχές όπως η Καλαμάτα και η Πύλος, όπου δεν υπάρχει ο μηχανισμός, όλες τις διαδικασίες τις αναλαμβάνει η τοπική Διεύθυνση Αστυνομίας, αφού τελειώσει η ποινική διαδικασία από το Λιμενικό.

Οι νεοεισερχόμενοι στη χώρα μας, είτε σε περιοχές στα σύνορα είτε σε περιοχές όπως η δική μας, από το νόμο έχουν την ίδια μεταχείριση, που σημαίνει: καταγραφή, εντοπισμός ευάλωτων ομάδων (π.χ. ασυνόδευτοι ανήλικοι), ιατρική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη και ενημέρωσή τους για τις δυνατότητες (όπως η αίτηση ασύλου), αλλά και τις υποχρεώσεις τους βάσει νόμου. Μια λύση θα μπορούσε να είναι μια κινητή μονάδα της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, που έτσι κι αλλιώς προβλέπεται από το σχετικό νόμο.

Η ΡΟΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, μόνο αυτό το περιστατικό με μετανάστες έχει απασχολήσει τις λιμενικές αρχές Καλαμάτας και Πύλου. Πέρυσι τα ανάλογα περιστατικά μεταναστευτικών ροών ήταν μειωμένα σε σύγκριση με άλλες χρονιές, με τα περισσότερα από αυτά στην πλευρά της Πύλου, απ’ όπου προσπάθησαν να φύγουν παράνομα από την Ελλάδα. Αλλωστε, οι ροές προς τη Μεσσηνία ακολουθούν το γενικότερο σύνολο – και είχε παρατηρηθεί μια συγκράτηση των ροών από τις τουρκικές ακτές σε σχέση με τα έτη 2015-2016.

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τα στατιστικά στοιχεία από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας και το Λιμεναρχείο Πύλου, τα τριάμισι τελευταία χρόνια, δηλαδή τα έτη 2016 έως το πρώτο εξάμηνο 2019, τα περιστατικά παράνομης μετανάστευσης είναι συνολικά 12: τα 7 στη δικαιοδοσία του Λιμεναρχείου Καλαμάτας (1 το 2016, 4 το 2017, 1 το 2018 και 1 το πρώτο εξάμηνο του 2019) και τα 5 στης Πύλου (κανένα το 2016, 2 το 2017 και 3 το 2018). Οσον αφορά δε τις συλλήψεις διακινητών το ίδιο χρονικό διάστημα, οι 14 ήταν Ουκρανοί, 4 ήταν Ρώσοι και 2 Τυνήσιοι.

ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

Οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες/πρόσφυγες -κατά δήλωσή τους, αφού η ταυτοποίηση γίνεται μετά από την Αστυνομία- είναι κυρίως από το Ιράκ, αν και πέρα από εμπόλεμες ζώνες (όπως το Ιράκ, η Συρία και η Παλαιστίνη) υπάρχουν και συγκεκριμένες εθνικότητες όπως οι υπήκοοι Πακιστάν, οι οποίοι έχουν μόνιμη παρουσία στα στατιστικά παράτυπης μετανάστευσης των τριάμισι τελευταίων χρόνων.

Ειδικότερα όσον αφορά τα στατιστικά στοιχεία, στο νομό έφτασαν ή προσπάθησαν να φύγουν παράνομα τα τριάμισι τελευταία χρόνια συνολικά 820 μετανάστες: 317 Ιρακινοί, 27 Ιρανοί, 320 Πακιστανοί, 48 Αφγανοί, 28 Σομαλοί, 6 Αιγύπτιοι, 12 Αιθίοπες, 1 Σουδανός, 2 Παλαιστίνιοι, 2 Τούρκοι, 50 Σύροι, 5 Σριλανκένζοι και 2 Αζέροι.

Πηγή: eleftheriaonline.gr