Αρχική Eπικαιρότητα Τι δείχνουν τέσσερις δημοσκοπήσεις μετά τις ευρωεκλογές

Τι δείχνουν τέσσερις δημοσκοπήσεις μετά τις ευρωεκλογές

Η χώρα έχει μπει επισήμως σε προεκλογική περίοδο με τα κόμματα να επιδίδονται στον δικό τους επικοινωνιακό αγώνα και τις δημοσκοπήσεις να δίνουν τον τόνο αλλά και τα μεγέθη που διαμορφώνουν το πολιτικό πεδίο πριν τις 7 Ιουλίου.

Μετά τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στην κήρυξη πρόωρων εκλογών, αφού η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ με περίπου 9,5% αποτέλεσε «ένα μήνυμα των πολιτών», οι οποίοι, σύμφωνα με την ανάλυση του κυβερνητικού επιτελείου, «έδειξαν τη δυσαρέσκειά τους».  Σε αυτό το κλίμα και με τη Νέα Δημοκρατία να έχει πετύχει σημαντικές νίκες σε ευρωεκλογές αλλά και σε περιφερειακές εκλογές, οι δημοσκοπήσεις που μετρούν τον «σφυγμό» του κόσμου και αποτυπώνουν τις προθέσεις του, είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τα επιτελεία των κομμάτων και συντελούν στη διαμόρφωση του προεκλογικού λόγου καθώς στις κινήσεις που κάνουν οι πολιτικοί ηγέτες, με στόχο να «γητεύσουν» τις μάζες των ψηφοφόρων.  Τι δείχνουν οι μετρήσεις

Στις τέσσερις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει μέχρι τις 13 Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να προηγείται σταθερά του ΣΥΡΙΖΑ, με διαφορές που κυμαίνονται από 7,6% μέχρι 9%.

Στην πραγματικότητα σε όλες τις σχετικές κατηγορίες (πρόθεση ψήφου, παράσταση νίκης, καταλληλότερος πρωθυπουργός) το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται καθαρά του κυβερνώντος και αντιστοίχως ο Κυριάκος Μητσοτάκης του Αλέξη Τσίπρα στις πιο «ατομικές» μετρήσεις.

Στην τρίτη θέση φαίνεται να σταθεροποιείται το Κίνημα Αλλαγής και η επόμενη Βουλή μπορεί να έχει από 5 μέχρι 7 κόμματα – αν η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και η Μέρα 25 του Γιάνη Βαρουφάκη καταφέρουν να περάσουν το 3%. Οι έως τώρα μετρήσεις φέρνουν τα δύο νεοεμφανιζόμενα κόμματα να βρίσκονται στο μεταίχμιο με αυτό του πρώην υπουργού Οικονομικών να δείχνει ανοδική τάση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Το ζήτημα της αυτοδυναμίας θα απασχολήσει αρκετά την ημέρα των εκλογών, καθώς ακόμη δεν φαίνεται να υπάρχει μία σταθερή εκτίμηση, ωστόσο υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο η ΝΔ να καταφέρει να εκλέξει περισσότερους από 151 βουλευτές. Ωστόσο και στις τέσσερις δημοσκοπήσεις που έχουν διεξαχθεί μετά τις ευρωεκλογές, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει σε όλα τα σενάρια τουλάχιστον 151 βουλευτές ενώ στην έρευνα της 7ης Ιουνίου φτάνει μέχρι τον αριθμό των 160.

Σημειωτέον ότι με την πάροδο του χρόνου φαίνεται ότι η ψαλίδα της παράστασης νίκης, του μεγέθους δηλαδή που μετράει την εκτίμηση του κόσμου για τον νικητή των εκλογών, λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, καθώς φαίνεται ότι η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας εκλαμβάνεται από το δείγμα των ερευνών ως βέβαιη.

Οι δημοσκοπήσεις που παρουσιάστηκαν στις 13 Ιουνίου

Την Πέμπτη 13 Ιουνίου παρουσιάστηκαν δύο δημοσκοπήσεις από τις εταιρείες MRB και Pulse στην ελληνική τηλεόραση.

Σε αυτές η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ κυμάνθηκε από 7,6% μέχρι 8%, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταγράφει «πρωτιές» στις κρίσιμες κατηγορίες των ερευνών.

Η δημοσκόπηση της MRB

Στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 31,3% έναντι 23,7% του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά να διαμορφώνεται στο 7,6%.

Αναλυτικά η πρόθεση ψήφου:

ΣΥΡΙΖΑ: 23,7%
Νέα Δημοκρατία: 31,3%
Κίνημα Αλλαγής: 6,2%
ΚΚΕ: 5,1%
Χρυσή Αυγή: 4,6%
Ένωση Κεντρώων: 1,8%
Ελληνική Λύση: 2,5%
Μέρα 25: 3,4%

Πρόθεση ψήφου:

Αξιοσημείωτο στη δημοσκόπηση είναι ότι το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να παγιώνεται στην τρίτη θέση, με τέταρτη δύναμη το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή στην πέμπτη θέση, ενώ το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη συγκεντρώνει ποσοστό με το οποίο μπαίνει στη Βουλή.

Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό:

Κυριάκος Μητσοτάκης: 34,2%

Αλέξης Τσίπρας: 26,9%

Όσο για την παράσταση νίκης η διαφορά στις ευρωεκλογές μεταξύ των δύο κομμάτων έχει διαμορφώσει μία σχεδόν βεβαιότητα για τον πρώτο:

ΝΔ: 80,8%
ΣΥΡΙΖΑ: 9,6%

Διαφορά 71,2%

Τα σενάρια για τις έδρες

Δύο είναι τα σενάρια σχετικά με τις έδρες που θα λάβουν τα κόμματα που θα καταφέρουν να εισέλθουν στη Βουλή. Η διαφορά εντοπίζεται στον αριθμό των κομμάτων που θα συγκεντρώσουν το πολυπόθητο 3%.

Και στα δύο σενάρια η ΝΔ συγκεντρώνει την αυτοδυναμία, στο σενάριο όμως των επτά κομμάτων θα έχει μία σχεδόν οριακή πλειοψηφία των 152 βουλευτών.

Η δημοσκόπηση της Pulse

Οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν σε μία νέα δημοσκόπηση της Pulse ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Στην πρόθεση ψήφου οι πολίτες έδωσαν ένα προβάδισμα 8 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία. Συγκεκριμένα η ΝΔ πήρε το 33,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 25,5%, το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, το ΚΚΕ ακολουθεί με 5,5 και η Χρυσή Αυγή με 5% ενώ στη Βουλή μπαίνουν το ΜέΡΑ25 με 3,5% και η Ελληνική Λύση με 3%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή η ΝΔ έχει ποσοστά από 32 έως 37%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 23,7 έως 28,3%, το ΚΙΝΑΛ από 5,5$ έως 8,4%, το ΚΚΕ από 4,3 έως 6,7%.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα κατά 10 μονάδες (36%-26%), ενώ το 32% απαντά «κανένας εκ των δύο».

Στην ερώτηση για το τι είναι καλύτερο να προκύψει για την νέα κυβέρνηση, το 32% είπε πως προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, το 12% αυτοδύναμη ΣΥΡΙΖΑ, το 15% συνεργασία με κορμό ΝΔ, 18% με κορμό ΣΥΡΙΖΑ και 9% έναν μεγάλο συνασπισμό ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και άλλα κόμματα. Δεν ξέρω, δεν απαντώ το 14%.

Στη δημοσκόπηση και στην ερώτηση για το αν η συζήτηση περί διορισμών και οι καταγγελίες για χαριστικές πράξεις θα επηρεάσουν την ψήφο το 51% δεν θα επηρεάσουν ενώ το 40% θα το επηρεάσει και ένα 9% δεν απάντησε.

Η δημοσκόπηση της Pulse RC την ημέρα των επαναληπτικών εκλογών στην αυτοδιοίκηση

Την ημέρα που διεξήχθη ο επαναληπτικός γύρος των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ δημοσίευσε με την ευκαιρία δημοσκόπηση για τις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 7 Ιουλίου.

Τη δημοσκόπηση διενήργησε η εταιρεία Pulse RC για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτά είναι τα ποσοστά που λαμβάνουν τα κόμματα:

ΣΥΡΙΖΑ: 22,5% με 27,5%
Νέα Δημοκρατία: 31,5% με 36,5%
Κίνημα Αλλαγής: 6,5% με 9,5%
ΚΚΕ: 4,5% με 6,5%
Χρυσή Αυγή: 4,0% με 6,0%
Ποτάμι: 1,0% με 2,0
Ένωση Κεντρώων: 1,0% με 2,0%
Ελληνική Λύση: 3,0% με 5,0%
Μέρα 25: 2,ο% με 4,0%
Πλεύση Ελευθερίας: 1,0% με 2,0%
Άλλο κόμμα: 3,0% με 6,0%
Αναποφάσιστοι: 6,5%

Στην παράσταση νίκης, δηλαδή στην ερώτηση ανεξάρτητα από τι θα ψηφίσουν οι πολίτες ποιο κόμμα πιστεύουν ότι θα βγει πρώτο, η ΝΔ βρίσκεται μπροστά με μεγάλη διαφορά και εκτίμηση στο 69%. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με το 20%. Άλλο Κόμμα απαντά το 3%, ενώ το 8% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται μπροστά από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά 10 μονάδες. Αναλυτικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 37%, ο Αλέξης Τσίπρας 27%. Το 31% απάντησε «Κανένας από τους δύο».

Στην ίδια δημοσκόπηση περιγράφονται δύο σενάρια για την εκτίμηση των εδρών που θα λάβουν τα κόμματα στις εθνικές εκλογές.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει επτακομματική Βουλή με πρώτη τη ΝΔ και 151 έδρες. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 74 έδρες, το Κίνημα Αλλαγής με 23 έδρες, το ΚΚΕ με 16 έδρες, η Χρυσή Αυγή με 15 έδρες, η Ελληνική Λύση με 12 έδρες και η Μέρα 25 με 9 έδρες.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει Βουλή με έξι κόμματα, με το «Μέρα 25» του Γιάνη Βαρουφάκη να μένει εκτός. Σε αυτό το σενάριο η ΝΔ λαμβάνει 154 έδρες και ο ΣΥΡΙΖΑ 77 έδρες. Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 25 έδρες, το ΚΚΕ με 17 έδρες, η Χρυσή Αυγή με 15 έδρες και η Ελληνική Λύση με 12 έδρες.

Στις συσπειρώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να καταγράφει χαμηλά ποσοστά, καθώς σχεδόν 1 στους 2 ψηφοφόρους του δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει το κόμμα. Συγκεκριμένα η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 59% με το 14% των ψηφοφόρων του να οδηγείται στη ΝΔ και το 6% στο Κίνημα Αλλαγής. Σημαντική, της τάξης του 6%, είναι η «διαρροή» ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στo Μέρα 25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Αντιθέτως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά στο «στρατόπεδο» της ΝΔ που καταφέρει να συσπειρώσει το 85% των ψηφοφόρων της. Μόλις το 5% εμφανίζει «διαρροή» προς τον ΣΥΡΙΖΑ και ακόμη 2% βρίσκεται στην γκρίζα ζώνη.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis έναν μήνα πριν τις εκλογές

Στις 7 Ιουνίου και έχοντας μπει στην τελική ευθεία για τη διεξαγωγή των πρόωρων Εθνικών Εκλογών, η εταιρεία δημοσκοπήσεων Metron Analysis, για λογαριασμό του Alpha, παρουσίασε νέα έρευνα. Το δείγμα ήταν 1.203 άτομα και η έρευνα έγινε από την Δευτέρα έως την Τετάρτη 5/6.

Οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν, μεταξύ άλλων, για την πρόθεση ψήφου τους, πώς θα κινηθούν στην κάλπη μετά τις Ευρωεκλογές και πώς θα επηρεαστεί η μάχη της κάλπης από τις πρόσφατες εξελίξεις.

Οι πολίτες απάντησαν στην ερώτηση για το ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός, δίνοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη 28% έναντι 22% του Αλέξη Τσίπρα.

Η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου διαμορφώνεται στις 7,7 μονάδες καθώς το 31,2% απάντησε ΝΔ και το 23,5% ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΙΝΑΛ ακολουθεί με 6,1%, το ΚΚΕ με 3,8% και η Χρυσή Αυγή με 3,6%. Το ΜέΡΑ25 παίρνει 2,8% και η Ελληνική Λύση 1,7%.

Στην παράσταση νίκης το 82% βλέπει νίκη της Νέας Δημοκρατία, 8% για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά είναι 10,2 μονάδες με τη Νέα Δημοκρατία να παίρνει 37%-42,4%, τον ΣΥΡΙΖΑ από 27-32,2%. Το ΚΙΝΑΛ ακολουθεί με 6,2-9,2%, το ΚΚΕ από 3,6-6% και η Χρυσή Αυγή 3,5-5,9. Το ΜέΡΑ25 παίρνει 2,5-4,5%.

Στην εκτίμηση ψήφου σαφές είναι το προβάδισμα της ΝΔ με 37% έως 42,6% έναντι 27% έως 32,2%.

Στην εκτίμηση εδρών η Νέα Δημοκρατία φαίνεται αυτοδύναμη με 160 έδρες έναντι 82 του ΣΥΡΙΖΑ.