Αρχική Eπικαιρότητα «Παγώνει» λόγω εκλογών η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

«Παγώνει» λόγω εκλογών η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

Στην επόμενη κυβέρνηση μεταφέρεται η «καυτή πατάτα» της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Η επίσπευση των εθνικών εκλογών μεταθέτει τη μνημονιακή υποχρέωση στο νέο οικονομικό επιτελείο που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουλίου, το οποίο καλείται να εξισώσει τις αντικειμενικές τιμές με τις εμπορικές.

Πάντως, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν έτοιμες εδώ και καιρό τις νέες τιμές ζώνης, οι οποίες παρέμεναν στα συρτάρια της πολιτικής ηγεσίας εξαιτίας της αβεβαιότητας ως προς τον χρόνο διενέργειας των εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες ακολούθησαν τις περυσινές εισηγήσεις των ειδικών εκτιμητών ακινήτων, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις προέβλεπαν μεγαλύτερες αυξήσεις από αυτές που αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο. Με στόχο, λοιπόν, να αποφευχθούν προστριβές με τους φορολογουμένους, η κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα τις αντικειμενικές αξίες, μεταθέτοντας την υποχρέωση στη νέα κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι θεσμοί είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να υιοθετήσουν τις περυσινές εισηγήσεις των ειδικών εκτιμητών ακινήτων, οι οποίες δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά την αναπροσαρμογή των αξιών το 2018. Και αυτό καθώς οι τιμές που είχαν προτείνει προέβλεπαν αύξηση σε αρκετές περιοχές των νοτίων και δυτικών προαστίων που το κατασκευαστικό κόστος είναι υψηλότερο από τις τιμές ζώνης του υπουργείου Οικονομικών. Αντίστοιχα δεν υιοθετήθηκαν οι εισηγήσεις για αυξήσεις των τιμών ζώνης σε αρκετές πόλεις της Περιφέρειας προκειμένου να μην αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι κίνδυνος για αύξηση των αξιών υπάρχει αφενός σε 4.132 περιοχές της χώρας, όπου η κυβέρνηση είχε αποφασίσει το περυσινό διάστημα να κρατήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα, με στόχο να μην πληγούν οι ιδιοκτήτες, ή προχώρησε σε μικρές αυξήσεις αφετέρου στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, οι οποίες ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω, λόγω της εκτίναξης των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb που έχει ενισχύσει σημαντικά την αγορά ακινήτων.

Σε ό,τι αφορά τον  ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους, αυτός θα αναρτηθεί στα τέλη Αυγούστου στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxis. Δηλαδή, όσοι περιμένουν να δουν μειωμένο τον λογαριασμό θα πρέπει να περιμένουν τρεις μήνες ακόμα. Ωστόσο, η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι περίπου 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας ώς 60.000 ευρώ, θα δουν μειωμένο το εκκαθαριστικό κατά μέσον όρο 55 ευρώ. Για τους περίπου 1 εκατ. φορολογουμένους με ακίνητα αξίας ώς 100.000 ευρώ, η μέση μείωση φόρου υπολογίζεται σε 88 ευρώ, για ακίνητα ώς 150.000 ευρώ η μέση μείωση φόρου διαμορφώνεται στα 57 ευρώ, ενώ για ακίνητα ώς 200.000 ευρώ η μείωση του ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται σε 21 ευρώ κατά μέσον όρο. Για ακίνητη περιουσία από 200.000 ευρώ και άνω δεν υπάρχουν εκπτώσεις.

Πηγή: Καθημερινή