Αρχική Ν. Ηλείας Ηλεία: Σείεται και βοά ο Κάμπος

Ηλεία: Σείεται και βοά ο Κάμπος

Χουλιάρας: «Δεν υπάρχει πρόβλεψη για εξέλιξη τέτοιων φαινομένων».

Λέκκας: «Θα συνεχισθεί το φαινόμενο και δεν είναι ανησυχητικό»

Η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται το τελευταίο δίμηνο στην ευρύτερη περιοχή της Ανδραβίδας  και η οποία συνοδεύεται από βοή, δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών κ Γεράσιμο Χουλιάρα και τον καθηγητή γεωλογίας και πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιο Λέκκα.

Η «Πατρίς» επικοινώνησε με τον κ. Λέκκα ο οποίος χαρακτήρισε ακίνδυνο το φαινόμενο το οποίο θα συνεχισθεί για ένα  μικρό ακόμη χρονικό διάστημα. Παράλληλα ο δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης  επικοινώνησε με τον κ. Γεράσιμο Χουλιάρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξεδόθη από τον δήμο:

«Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών κ. Γεράσιμο Χουλιάρα ,(ο οποίος βρίσκεται στην Πορτογαλία) σχετικά  με το φαινόμενο των συνεχών σεισμικών δονήσεων που παρατηρούνται στην  περιοχή μας , ο κ. Χουλιάρας  μας είπε « Είναι ένα φαινόμενο που έχει ξεκινήσει πριν 2 μήνες περίπου. Πρόκειται για ασθενείς σεισμικές δονήσεις οι οποίες είναι της τάξεως 1,5 ρίχτερ ,έως 2,8 ρίχτερ και πολλοί μικρότεροι που δεν καταγράφονται.

Συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας τον τελευταίο χρόνο.

Ο ασυνήθιστος θόρυβος οφείλεται στο γεγονός ότι το επίκεντρο των σεισμικών αυτών δονήσεων είναι ακριβώς στην περιοχή μας (ευρύτερη περιοχή Ανδραβίδας ) και είναι λογικό να ακούγεται η «βοή» λόγω της «επαφής» των τεκτονικών πλακών που συγκρούονται. Οι σεισμοί γίνονται κάτω από τα πόδια σας.

Επιπλέον είναι πολύ μικρού εστιακού βάθους και αυτός είναι ένας επιπλέον ο λόγος που γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί .

Είναι τοπικό το φαινόμενο και γι αυτό δεν γίνεται αισθητό παρά μόνον σε πολύ κοντινές αποστάσεις. Είναι πολύ πιθανόν σε πολλά σημεία του Δήμου να μην είναι αισθητό.

Δεν υπάρχει πρόβλεψη αυτή τη στιγμή για την εξέλιξη τέτοιων φαινομένων  ,γιατί ως γνωστόν οι σεισμοί δεν προβλέπονται. Ούτε είναι δυνατόν να διαταχθεί κανένα μέτρο πχ εκκενώσεις περιοχών ή οτιδήποτε άλλο κλπ

Από πλευράς πολιτείας έχουν γίνει οι συσκέψεις με την Πολιτική Προστασία  τον Ιανουάριο για να ληφθούν όλα τα προληπτικά  μέτρα  που απαιτούνται ,για να αποφευχθούν τα προβλήματα που πιθανόν να δημιουργηθούν, ‘όπως  γίνεται  κάθε χρόνο και στις οποίες συμμετείχε ο Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης. Δεν πρέπει  να υπάρχει λόγος ανησυχίας εφ όσον τα κτίρια ιδιωτικά και δημόσια πληρούν τις προδιαγραφές της αντισεισμικής προστασίας. Δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε  αφού έτσι κι αλλιώς η περιοχή  είναι σεισμογενής. Και τα φαινόμενα αυτά θα συνεχίζονται.

Πρέπει να μας απασχολεί η πρόληψη και η σωστή ενημέρωση των πολιτων. Για κάθε άλλη πληροφορία και ενέργεια είμαι στη διάθεση σας».

Αυτή είναι η ενημέρωση υπεύθυνα από τον πλέον ειδικό επιστήμονα  για το ζήτημα»

Δήλωση Δημάρχου

Επίσης ο δήμαρχος κ. Ναμπίλ Μοράντ δήλωσε:   «Ο Δήμος μας  συμμετείχε  στις συσκέψεις της πολιτικής προστασίας και  όσον αφορά τα δημόσια κτίρια έχει κάνει  τους απαραίτητους ελέγχους για να διασφαλίσει την προστασία των Δημοτών. Δεν συντρέχει λόγος πανικού όσο ασυνήθιστο και αν είναι το φαινόμενο. Ζούμε σε μια σεισμόπληκτη περιοχή που έχει δώσει πολλούς και μεγάλους σεισμούς  και ζούμε με αυτούς. Ο Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης είναι σε συνεχή επαφή με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και για οποιαδήποτε εξέλιξη θα έχουμε άμεση πληροφόρηση των Δημοτών και φυσικά θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται , σε όλα τα επίπεδα , για την προστασία των πολιτών».

Πηγή: patrisnews.com

Προηγούμενο άρθροΠραγματοποιήθηκε η προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Κόρινθο
Επόμενο άρθροΕπίδομα Παιδιού -Β’ δόση: Παραμονές εκλογών πληρώνει ο ΟΠΕΚΑ (Ημερομηνία)