Αρχική Eπικαιρότητα Πέντε αλλαγές για τα αναδρομικά και την επιστροφή Δώρων

Πέντε αλλαγές για τα αναδρομικά και την επιστροφή Δώρων

Νέο κύκλο διεκδικήσεων με 5 αλλαγές για τα αναδρομικά από τις παράνομες μειώσεις ανοίγει το προεκλογικό επίδομα που μοιράζει η κυβέρνηση, καθώς το ποσό που θα πάρουν 2,5 εκατ. συνταξιούχοι από το προεκλογικό πακέτο των 800 εκατ. ευρώ ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 320 ευρώ, ενώ τα χρωστούμενα αναδρομικά για 10 ως και 42 μήνες παράνομων μειώσεων κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 3.500 ευρώ ως 11.000 ευρώ.

Οι διεκδικήσεις αυτές απορρέουν από τις παράνομες μειώσεις και την κατάργηση των Δώρων που πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά από Ιούλιο του 2015 ως και 2018 (42 μήνες) βάσει των αποφάσεων που ήδη εκδίδουν τα δικαστήρια ή από τον Ιούλιο του 2015 ως Απρίλιο του 2016 (9 ή 10 μήνες) που είναι το διάστημα επιστροφών το οποίο αναγνωρίζει το υπουργείο Εργασίας.

Το προεκλογικό επίδομα που ψευδώς και παραπλανητικά στην κυβέρνηση το βάφτισαν ως 13η σύνταξη δημιουργεί νέα δεδομένα και επιφέρει τις παρακάτω αλλαγές:

1. Οι συνταξιούχοι δεν θα μπορούν να ζητήσουν Δώρα από το 2019 και μετά αλλά μόνον μέχρι το 2018, γιατί στην κυβέρνηση θεωρούν ότι συμμορφώθηκαν με τα δικαστήρια επαναφέροντας ως Δώρο ένα ετήσιο ποσό της τάξης των 320 ευρώ κατά μέσο όρο. Αλλωστε, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την πλήρη κατάργηση των Δώρων, χωρίς να πει ότι θα πρέπει να επανέλθουν στο ίδιο ποσό, γι’ αυτό και η κυβέρνηση βαφτίζει το επίδομα… 13η σύνταξη.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου