Αρχική Eπικαιρότητα Μέχρι την Τρίτη στη Βουλή η 13η σύνταξη και οι μειώσεις ΦΠΑ...

Μέχρι την Τρίτη στη Βουλή η 13η σύνταξη και οι μειώσεις ΦΠΑ – Με τροπολογία στις 120 δόσεις

  • Η 13η σύνταξη θα καταβληθεί σε περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και θα είναι μόνιμη παροχή που θα δίνεται μια φορά κάθε χρόνο
  • Ο μηχανισμός που υιοθετήθηκε λειτουργεί υπέρ των χαμηλοσυνταξιούχων
  • Η 13η σύνταξη, που φέτος θα υπολογιστεί με βάση τη σύνταξη Μαΐου, επιβαρύνεται με τις νόμιμες κρατήσεις
  • Σχετικά με το ΦΠΑ, υπάρχουν τρεις παρεμβάσεις που θα ισχύσουν από 1η Ιουνίου

Το αργότερο μέχρι την Τρίτη θα κατατεθούν στη Βουλή, με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις, οι μειώσεις ΦΠΑ και η 13η σύνταξη που θα ισχύσουν από φέτος. Μέχρι και το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ψηφιστούν και οι πολυαναμενόμενες ρυθμίσεις των 120 δόσεων σε εφορίες ταμεία και ΟΤΑ.

Όσον αφορά στη 13η σύνταξη, θα καταβληθεί σε περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Πρόκειται για μόνιμη παροχή που θα δίνεται μια φορά κάθε χρόνο και θα αποκλιμακώνεται σε ποσοστό ανάλογα με το ύψος του μικτού ποσού των μηνιαίων αποδοχών των συνταξιούχων.

Ο μηχανισμός που υιοθετήθηκε λειτουργεί υπέρ των χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ το δικαιούμενο ποσό υπολογίζεται με βάση τη μεικτή κύρια ή τις μεικτές κύριες συντάξεις που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι με κλιμάκωση 30% – 100%. Ειδικότερα, για συντάξεις έως 500,00 θα δίνεται ισόποση 13η σύνταξη, για συντάξεις από 501 – 600 ευρώ το 70% της σύνταξης, για συντάξεις από 601 – 1000 ευρώ το 50% και για συντάξεις άνω των 1.000, το 30%. Δικαιούχοι είναι 2,52 εκατομμύρια συνταξιούχοι, δηλαδή το σύνολο των συνταξιούχων της χώρας που λαμβάνουν κύρια σύνταξη από τον ΕΦΚΑ. Η επικουρική σύνταξη του ΕΤΕΑΕΠ δεν παίζει ρόλο στη διαμόρφωση του ποσού.

Οι συνταξιούχοι με δύο ή περισσότερες κύριες συντάξεις (για παράδειγμα, μια κύρια σύνταξη γήρατος και μια χηρείας) θα λάβουν το ποσό της 13ης σύνταξης, που αντιστοιχεί στο άθροισμα των μεικτών κύριων συντάξεων που λαμβάνουν. Για παράδειγμα αν μια χήρα λαμβάνει δική της σύνταξη 800 ευρώ και σύνταξη χηρείας 350 εκατ. ευρώ το σύνολο της σύνταξης είναι 1150 ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση θα πάρει 13η σύνταξη 345 ευρώ.

Η 13η σύνταξη, που φέτος θα υπολογιστεί με βάση τη σύνταξη Μαΐου, επιβαρύνεται με τις νόμιμες κρατήσεις, δηλαδή με κράτηση υπέρ υγείας ΕΟΠΠΥ (6%) και τον φόρο που αναλογεί στο εκάστοτε συνταξιοδοτικό εισόδημα του συνταξιούχου (θα παρακρατηθεί φόρος μόνο για όσους δεν εμπίπτουν στο αφορολόγητο και αναλογικά με το συνταξιοδοτικό εισόδημα). Ωστόσο, θα είναι ακατάσχετη και θα απαγορεύεται να συμψηφίζεται με άλλες οφειλές του συνταξιούχου.

Μειώσεις ΦΠΑ

Σχετικά με το ΦΠΑ, υπάρχουν τρεις παρεμβάσεις που θα ισχύσουν από 1η Ιουνίου. Η πρώτη είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%. Η μείωση αυτή θα επηρεάσει τις τιμές των προϊόντων που διαθέτουν οβελιστήρια, πιτσαρίες, αρτοποιεία, εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία,καφετερίες, ζαχαροπλαστεία, σνακ μπαρ, φαστ φουντ, κυλικεία – καντίνες κ.ά.

Επίσης, οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου μετατάσσονται από τον μειωμένο συντελεστή του 13% στον υπερμειωμένο του 6%.

Η τρίτη παρέμβαση αφορά την μετάταξη των συσκευασμένων τροφίμωναπό τον βασικό συντελεστή του 24% στο 13% τυποποιημένα είδη διατροφής, όπως ζάχαρη, αλάτι, ξύδι, μπαχαρικά, γεμιστά ζυμαρικά, αλλαντικά, παρασκευάσματα ψαριών, κονσέρβες, ηλιέλαια, σογιέλαια, καλαμποκέλαια, μαργαρίνες, μαρμελάδες, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, φρυγανιές, παξιμάδια, παγωτά, κρουασάν και σνακ. Δεν θα μεταταγούν όμως ροφήματα όπως ο καφές το τσάι το κακάο και το χαμομήλι.

Στον βασικό συντελεστή ΦΠΑ παραμένουν και τα οινοπνευματώδη, ποτά. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίζουν να πωλούνται στις ίδιες τιμές είτε αγοράζονται για οικιακή κατανάλωση, είτε σερβίρονται σε επιχειρήσεις εστίασης με συνέπεια τα καφέ, τα εστιατόρια, οι ταβέρνες, να χρεώνουν τα εδέσματα με ΦΠΑ 13%, αλλά τα ροφήματα με 24%.

(Με πληροφορίες από το News24/7)

Προηγούμενο άρθροΤραγωδία στην Ε.Ο. Κορίνθου-Τριπόλεως – Καταγωγή από την Κόρινθο είχε ο άτυχος μοτοσικλετιστής
Επόμενο άρθροΔείτε ποια 40 κόμματα συμμετέχουν στις ευρωεκλογές και ποια …. κόπηκαν