Αρχική Ν. Μεσσηνίας Χ.Κιουρή-Υποψήφια Γιώργου Δέδε: “Οι ενεργοί πολίτες είναι το κλειδί για την δίκαιη...

Χ.Κιουρή-Υποψήφια Γιώργου Δέδε: “Οι ενεργοί πολίτες είναι το κλειδί για την δίκαιη ανάπτυξη”

Στην πορεία προς τις εκλογές, χρειάζεται να επισημάνουμε και να αναδείξουμε προβλήματα και στόχους για τον τόπο μας. Κάθε πολίτης, για να μπορέσει να αποφασίσει με τον καλύτερο τρόπο, είναι αναγκαίο να γνωρίζει εκ των προτέρων, τις προτάσεις των υποψηφίων.

Η Περιφερειακή αρχή, λόγω των πολλών αρμοδιοτήτων που έχει, μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο, στην ανάπτυξη, συντονίζοντας, καθοδηγώντας και βοηθώντας τους Δήμους.

Για την Μεσσηνία, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τα κυριότερα προβλήματα που υπάρχουν και χρήζουν αντιμετώπισης:

Περιβαλλοντικά θέματα: Με κυριότερο την διαχείριση των σκουπιδιών. Στο θέμα αυτό η Μεσσηνία και συνολικά η Πελοπόννησος είναι πολύ πίσω. Οι ανεξέλεγκτες χωματερές, εκτός από τα πρόστιμα που μας επιβαρύνουν, αποτελούν μεγάλο περιβαλλοντικό κίνδυνο, προσβάλλουν τον πολιτισμό μας και διακυβεύουν το μέλλον μας στον τόπο αυτό. Δυστυχώς μέχρι τώρα οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν κάνει υπόθεσή τους την διαχείριση των απορριμάτων, που μπορεί να είναι και πηγή πλούτου.

Το άλλο σημαντικό θέμα είναι οι βιολογικοί καθαρισμοί, που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε δήμο, γιατί η θάλασσες δεν έχουν άπειρες δυνατότητες να απορροφούν τα απόβλητα.

Και βέβαια η διαχείριση του νερού. Την στιγμή που τα υπόγεια ύδατα μειώνονται και υπάρχει κίνδυνος υφαλμύρινσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Δυτική Μεσσηνία η θάλασσα έχει διεισδύσει 1 – 2 χιλιόμετρα στα παράκτια υπόγεια αποθέματα της περιοχής. Χρειάζεται να νοιαστούμε όλοι για τα θέματα αυτά και εκτός από τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ατομικά για την οικονομία του νερού, να ζητήσουμε να γίνουν πολλά μικρά φράγματα, που θα μπορέσουν να εμπλουτίσουν το υδροφόρο ορίζοντα.

Θέματα που αφορούν την αγροτική παραγωγή : Η Μεσσηνία είναι ένας τόπος όπου μπορεί να καλλιεργηθεί σχεδόν οποιοδήποτε προϊόν. Όμως χρειάζεται να εκσυγχρονιστεί ο τρόπος παραγωγής και τα προϊόντα, στοιχειωδώς να τυποποιούνται, ώστε να αποκτούν προστιθέμενη αξία, η οποία να μένει στον παραγωγό. Για να γίνουν όμως αυτά δεν αρκούν οι ατομικές προσπάθειες. Απαιτούνται συνέργειες ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος. Δυστυχώς οι παλιοί συνεταιρισμοί, όχι μόνο δεν μπόρεσαν να σταθούν στο ύψος των αναγκών, αλλά συκοφάντησαν την συνεταιριστική ιδέα και πρακτική. Εδώ χρειάζεται μια επανεκκίνηση, σε υγιή κατεύθυνση, αν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί. Υπάρχουν κάποια λίγα παραδείγματα συνεταιρισμών στην χώρα μας που μπορούν να μας δείξουν τον δρόμο.

Βέβαια θα πρέπει να υπάρχει επιμόρφωση προς τους αγρότες και σε όποιον θέλει να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα, από δομές που χρειάζεται να αναπτυχθούν για τον σκοπό αυτό, αλλά και από ήδη υπάρχουσες (ΕΘΙΑΓΕ, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κλπ), έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται οι απολύτως απαραίτητες ποσότητες λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, αλλά και να επιλέγεται η κατάλληλη καλλιέργεια με τις ενδεδειγμένες μεθόδους.

Για την μεταποίηση – τυποποίηση: Εδώ υπάρχουν περιθώρια, αλλά για να προχωρήσει και εδώ χρειάζονται συνέργειες όπως οι ΚΟΙΝΣΕΠ, ενημέρωση και εργαλεία χρηματοδότησης.

Για την τουριστική ανάπτυξη: Η Μεσσηνία προσφέρει πολλές ομορφιές και ευκαιρίες για διακοπές, για συνέδρια, για αθλητικές δραστηριότητες, για πολιτιστικά γεγονότα. Όμως δεν της ταιριάζει μια τουριστική ανάπτυξη με μεγάλες μονάδες που θα τραυματίσουν το περιβάλλον και δεν θα συνεισφέρουν στις τοπικές κοινωνίες. Χρειάζεται ήπια τουριστική ανάπτυξη, με μικρές μονάδες, που θα προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες.

Για τα έργα υποδομής: Για πολλά χρόνια η Μεσσηνία ήταν σχεδόν αποκομμένη από την υπόλοιπη Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει βελτιωθεί, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στο εσωτερικό δίκτυο του νομού. Είναι απαραίτητο να βελτιωθεί αυτό και να ενισχυθεί επίσης και η λειτουργία του αεροδρομίου.

Για το Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ :Μπορούν κάτω από προϋποθέσεις, να αποτελέσουν μοχλούς ανάπτυξης. Ιδιαίτερα η συνεργασία μεταξύ τους, μπορεί να δώσει νέα διάσταση και ώθηση σε νέους επιστημονικούς τομείς. Ιδιαίτερα η Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, καθώς και το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου, αποτελούν ισχυρούς παράγοντες παραγωγής γνώσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αναπτυξιακή κατεύθυνση.

Και επειδή όλα αυτά βέβαια χρειάζονται και τα κατάλληλα κονδύλια, να τονίσουμε ότι εκτός από τις χρηματοδοτήσεις από την κεντρική κυβέρνηση (πχ. πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων) και το ΕΣΠΑ, “λεφτά υπάρχουν” και στα προγράμματα των Δήμων και των Περιφερειών. Είναι ένα θέμα προς συζήτηση, κατά πόσο τα χρήματα αυτά, πηγαίνουν σε έργα με αναπτυξιακό πρόσημο, που θα δίνουν σε συνέργεια με άλλα έργα, ώθηση προς τα εμπρός. Και πόσο μπορούν οι τοπικές κοινωνίες να έχουν γνώμη και να παρεμβαίνουν, για τις κατευθύνσεις που θα τοποθετούνται αυτά τα ποσά. Απαιτείται δημοκρατικός προγραμματισμός, που θα γίνεται με την συμμετοχή των πολιτών και των φορέων της πόλης, που θα συμβάλλει στην προσαρμογή των στρατηγικών στόχων του Δήμου ή της Περιφέρειας, στις ανάγκες και τις επιθυμίες των κατοίκων του Δήμου ή της Περιφέρειας καθώς και στην δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, μεταξύ των πολιτών και των τοπικών ηγεσιών. Και βέβαια σε κάθε έργο θα πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια ώστε να είναι εύκολος ο έλεγχος.

Με την ευρύτερη όσο το δυνατόν συμμετοχή, μπορούν να προταθούν αλλαγές και στο θεσμικό πλαίσιο, προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης της δημοκρατίας και της διαφάνειας. Οι ενεργοί και ενημερωμένοι πολίτες είναι το κλειδί για να πετύχει η δίκαιη ανάπτυξη. 
Στον διάλογο αυτό, κανένας δεν περισσεύει.

Κιουρή Χαρά
Υποψήφια Περιφερειακή σύμβουλος της Παράταξης “Νέοι Δρόμοι για την Πελοπόννησο” και υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Γιώργο Δέδε στην Μεσσηνία