Αρχική Ν. Αργολίδος Η εορτή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο ιστορικό εκκλησάκι του Καποδίστρια...

Η εορτή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο ιστορικό εκκλησάκι του Καποδίστρια στο Ναυπλίου (Βίντεο)

Την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019 η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου και πανηγυρίζει ο ομώνυμος Δημοτικός Ιερός Ναός του Αγίου στην συνοικία της Πρόνοιας στο Ναύπλιο.

Την παραμονή της εορτής, Τρίτη 7 Μαΐου τελέσθηκε Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός μέτ΄ αρτοκλασίας, ιερουργούντος των Ιερέων π. Βασίλειου Γκολέμη και π. Κωνσταντίνου Σέρρου.

Μέσα στην πόλη του Ναυπλίου στους πρόποδες του Παλαμηδίου, υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Πρόκειται για μία ιστορική εκκλησία που αποφασίσθηκε να κτισθεί με απόφαση της συνέλευσης των Ελλήνων, μετά τον θάνατο του πρώτου κυβερνήτη της Ελεύθερης Ελλάδος , Ιωάννη Καποδίστρια τον Οκτώβριο του 1831, αλλά δεν κατέστη δυνατό λόγω των οικονομικών δυσχερειών που περνούσε η πατρίδα.

Αυτό έγινε όμως αργότερα το 1909 όταν το σωματείο της αδελφότητας των κουρέων Ναυπλίου και Πρόνοιας εκπλήρωσε το τάμα και έφτιαξε την εκκλησία αφιερωμένη στον Ιωάννη Καποδίστρια.

Ο ναός του Ιωάννη του Θεολόγου, του Ευαγγελιστή της αγάπης χτίσθηκε εκεί που άλλοτε ήταν η έπαυλη του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος στο πάρκο του Αγίου Ιωάννη, όπως λέγεται σήμερα.

Φέτος οι εορτασμοί για τον Άγιο Ιωάννη το θεολόγο έγιναν στον πρόσφατα ανακαινισμένο εκκλησάκι μιας και για αρκετά χρόνια η φθορά και λόγω προβλημάτων της στέγης η εκκλησία είχε κλείσει.

Ο ναός όσο και ο περιβάλλον χώρος ανήκει στον Δήμο Ναυπλίου και υπεύθυνος επίτροπος είναι ο αντιδήμαρχος και πρωτοψάλτης Κωνσταντίνος Ρούτουλας, ο οποίος προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό για το ναό.

Πηγή: argolikeseidhseis.gr