Αρχική Eπικαιρότητα Σε ΦΕΚ το νομοσχέδιο Γαβρόγλου με τις αλλαγές στην παιδεία και την...

Σε ΦΕΚ το νομοσχέδιο Γαβρόγλου με τις αλλαγές στην παιδεία και την ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων

Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των Πανελληνίων και εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από το 2020, αλλά και συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και παράλληλη ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων σε όλη την Ελλάδα.

Μεταξύ των κυριότερων διατάξεων περιλαμβάνει ρυθμίσεις, όπως:

– Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης των ΑΕΙ με τα αντίστοιχα περιφερειακά ΤΕΙ, με «στόχο την ενοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

– Η θέσπιση ενός νέου συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με κύριο νέο χαρακτηριστικό «την δημιουργία Τμημάτων Ελεύθερης Πρόσβασης». Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να εισαχθούν στα λεγόμενα Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης (ΤΕΠ), θα μπορούν να το επιτυγχάνουν υπό προϋποθέσεις μόνο με το απολυτήριο λυκείου και αφού έχουν συγκεντρώσει μέσο όρο 9,5.

Η θέσπιση τεσσάρων κατευθύνσεων με τέσσερα μαθήματα προς εξέταση, το ωρολόγιο πρόγραμμα και η δημιουργία τμημάτων ελεύθερης πρόσβασης, αποτελούν τις βασικές αρχές του νέου συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και του Νέου Λυκείου.

Τα τέσσερα επιστημονικά πεδία:

1ο επιστημονικό πεδίο: ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες

2ο επιστημονικό πεδίο: θετικές και τεχνολογικές επιστήμες

3ο επιστημονικό πεδίο: επιστήμες υγείας και ζωής

4ο επιστημονικό πεδίο: επιστήμες οικονομίας και πληροφορικής.

Τα μαθήματα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Με το νέο σύστημα, μειώνονται στη Γ΄ Λυκείου τα μαθήματα γενικής παιδείας, αυξάνεται η ύλη στα μαθήματα προσανατολισμού, οι απολυτήριες και οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα γίνονται σε τέσσερα μαθήματα (Νεοελληνική Γλώσσα και στα 3 μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού), ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής σε «χαμηλόβαθμα» τμήματα χωρίς Πανελλαδικές.

Οι μαθητές της Β’ Λυκείου θα συμπληρώνουν αμέσως μόλις τελειώνουν την τάξη, στις 30 Ιουνίου (για φέτος μόνο αυτό θα γίνει τον Οκτώβριο) μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους, από τις οποίες θα δημιουργηθεί η λίστα με τις σχολές στις οποίες θα γίνεται την επόμενη χρονιά η εισαγωγή μόνο με το απολυτήριο. Το εάν επιθυμούν τελικά οι υποψήφιοι να εισαχθούν σε σχολή χωρίς εξετάσεις, θα το «κλειδώνουν» στη μέση της Γ’ Λυκείου, τον Φεβρουάριο.

– Ιδρύονται Πανεπιστημιακές σχολές μέσω βουλευτικών τροπολογιών. Ειδικότερα, ψηφίστηκαν οι τροπολογίες που αφορούν στην ίδρυση:

Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με έδρα το Αργος Αργολίδας. Την τροπολογία υπογράφει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας, Γιάννης Γκιόλας.

Τμήματος Μουσειολογίας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας με έδρα την Έδεσσα. Την τροπολογία υπογράφει η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας, Θεοδώρα Τζάκρη.

Τμήματος Παραγωγής Οπτικοακουστικών Μέσων στο Σχολή Οικονομικών επιστημών με έδρα την Κοζάνη. Την τροπολογία υπογράφουν οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Θέμης Μουμουλίδης, Μίμης Δημητριάδης και Γιάννης Θεοφύλακτος.

Τμήματος Κινηματογράφου στη Σχολή Καλών Τεχνών με έδρα την Φλώρινα. Την τροπολογία υπογράφει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σέλτσας.

Πηγή: argolikeseidhseis.gr