Αρχική Eπικαιρότητα Πρόγνωση καιρού: Νέα κακοκαιρία με καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμους

Πρόγνωση καιρού: Νέα κακοκαιρία με καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμους

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν το Σάββατο 04/05, αρχικά στην Πελοπόννησο και βαθμιαία από τα δυτικά στην υπόλοιπη χώρα. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους έντονα. Ανάλογες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν την Κυριακή 05/05 σχεδόν στο σύνολο τη χώρας.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται προγνωστικοί χάρτες βροχόπτωσης μέχρι και τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 07/05/2019. Όπως φαίνεται, το διήμερο Δευτέρα 06/05 και Τρίτη 07/05 τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα και στα ανατολικά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, με εντάσεις έως 8 μποφόρ στο Ιόνιο το Σάββατο και έως 9 μποφόρ στο Αιγαίο την Κυριακή, ενώ τη Δευτέρα θα στραφούν σε δυτικούς με εντάσεις που τοπικά θα φτάνουν τα 7-8 μποφόρ.

Παράλληλα, αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα το Σάββατο και την Κυριακή, προκαλώντας κατά τόπους λασποβροχές. Τη Δευτέρα η σκόνη θα απομακρυνθεί από τη χώρα μας. Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται οι εκτι

Αρκετά κρύες αέριες μάζες (ασυνήθιστα ισχυρές για την εποχή) από τον Αρκτικό κύκλο, αναμένεται να κινηθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής Ευρώπης. Ο αντικυκλώνας βορειοδυτικά της Μ.Βρετανίας βοηθάει ιδιαίτερα στην κατάβαση των ψυχρών αερίων μαζών και στη δημιουργία δευτερευόντων βαρομετρικών χαμηλών, όπου μέρος αυτών των συστημάτων θα επηρεάσει και τη χώρα μας από σήμερα Σάββατο έως και την Τρίτη, αρχικά με βροχές – καταιγίδες και ενίσχυση των νοτιάδων στα πελάγη και από τη Δευτέρα έως και την Τρίτη με στροφή των ανέμων σε δυτικούς – βορειοδυτικούς, πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές βροχές στα δυτικά – βόρεια και ανατολικά νησιωτικά τμήματα.

Αναλυτικά οι καιρικές συνθήκες για σήμερα Σάββατο:

Νεφελώδης είναι ο καιρός από τις πρώτες πρωινές ώρες στη δυτική Ελλάδα. Λίγες τοπικές βροχές θα σημειωθούν αρχικά στα βόρεια νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα και τη δυτική Πελοπόννησο.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι βροχές θα ενταθούν και θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν την υπόλοιπη Πελοπόννησο,τμήματα της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και δυτικής – κεντρικής Μακεδονίας έως και τις μεσημβρινές ώρες. Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις αναμένονται αρχικά στην Κρήτη,τις Κυκλάδες , τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες όπου και εκεί προς το απόγευμα ο καιρός θα καταστεί αρκετά νεφελώδης και θα σημειωθούν βροχές, όπως και σε τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης μέχρι τη νύχτα.

Νεφελώδης καιρός και τη νύχτα στις περισσότερες περιοχές και τοπικές βροχές στα δυτικά – κεντρικά – βόρεια και βορειοανατολικά τμήματα. Σημειώνεται πως ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την Αφρική και θα είναι έντονο το φαινόμενο στα δυτικά και νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από νότιες – νοτιοανατολικές διευθύνσεις έως 5 Μποφόρ με σταδιακή ενίσχυση έως και τα 8 Μποφόρ το απόγευμα και τη νύχτα. Στο Αιγαίο αρχικά μεταβλητοί και έπειτα από νότιες διευθύνσεις με σταδιακή ενίσχυση έως και τα 6 Μποφόρ στο κεντρικό Αιγαίο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 13 έως 22 βαθμούς , στα κεντρικά και δυτικά από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου και στα υπόλοιπα τμήματα από 16 έως και 24 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική:

Παροδικά νεφελώδης αναμένεται ο καιρός αρχικά με μικρά διαστήματα ηλιοφάνειας με σταδιακή πύκνωση των νεφώσεων προς τις μεσημβρινές ώρες όπου και θα σημειωθούν βροχές. Πρόσκαιρη βελτίωση αναμένεται το απόγευμα και νέες βροχοπτώσεις τοπικού χαρακτήρα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβλητές διευθύνσεις και από το μεσημέρι νότιοι – νοτιοανατολικοί έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη:

Παροδικά νεφελώδης καιρός με διαστήματα ηλιοφάνειας έως και τις μεσημβρινές ώρες. Βροχές παροδικού χαρακτήρα θα σημειωθούν προς τις απογευματινές ώρες ενώ τη νύχτα ο καιρός θα συνεχίσει να είναι νεφελώδης με τοπικές βροχές. Οι άνεμοι από μεταβλητές διευθύνσεις έως 4 Μποφόρ.