Αρχική Eπικαιρότητα «Βόμβα» Λέκκα για Μάτι: Από τις 18:30 ξέραμε για νεκρούς -Είχαμε σηκώσει...

«Βόμβα» Λέκκα για Μάτι: Από τις 18:30 ξέραμε για νεκρούς -Είχαμε σηκώσει drone

«Ευτυχώς, είχαμε μόνο αυτά τα θύματα, θα μπορούσαν να είναι χιλιάδες», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας αναφερόμενος στην πυρκαγιά στο Μάτι.

Για το αν θα μπορούσαν να έχουν σωθεί όλοι ή κάποιοι από τους 100 ανθρώπους που χάθηκαν στη φονική φωτιά, ο πρόεδρος του Οργανισμού αντισεισμικού σχεδιασμού και προστασίας, μιλώντας στον ραδιοσταθμό News 24/7, επεσήμανε την έλλειψη ενός κεντρικού εντεταλμένου οργάνου, που θα μπορούσε να αποφασίσει την εκκένωση των οικισμών.

«Από τις έξι και μισή, ξέραμε ότι υπάρχουν νεκροί, γιατί είχαμε σηκώσει drone», σημείωσε ο κ. Λέκκας και απέδωσε το μέγεθος της τραγωδίας στο γεγονός ότι συνέβη στην Αττική, όπου βρίσκεται το κεντρικό πολιτικό σύστημα της χώρας, το οποίο κατέρρευσε.

«Συνέβη η κατάρρευση των πάντων. Κατέρρευσαν και οι 32 υπηρεσίες, όπως και στο σεισμό του 99. Δυστυχώς, αιφνιδιαστήκαμε σαν χώρα, σαν πολιτεία, σαν πολιτική προστασία. Επικράτησαν τμήματα υπηρεσιών και αυτόβουλες ενέργειες των εθελοντών» ανέφερε.

«Φταίμε όλοι, από τον πρώτο πολίτη της χώρας, μέχρι τον τελευταίο, με την ευθύνη να επιμερίζεται», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής γεωλογίας και ανέφερε ως παράδειγμα την περίπτωση με τους τέσσερις ανθρώπους που βρέθηκαν απανθρακωμένοι μέσα σε αυτοκίνητο. Όπως εξήγησε ο κ. Λέκκας, η ομάδα του οποίου ανέλυσε τα αίτια και για τους 100 θανάτους, «ο συγκεκριμένος οδηγός παραβίασε την οδηγία του τροχονόμου, να απομακρυνθεί και ανέλαβε την ευθύνη για αυτούς τους τέσσερις νεκρούς».

«Φταίει η έλλειψη παιδείας στη χώρα. Είμαστε ένας λαός σε παρακμή, που η κρίση μας έκανε ακόμα χειρότερους», κατέληξε ο καθηγητής, αναφερόμενος σε ένα πρόγραμμα προστασίας που έχει συντάξει ο ΟΑΣΠ, έναντι φυσικών καταστροφών, το οποίο πρότεινε στα ξενοδοχεία της Ελλάδας και δέχτηκαν μόλις τρία να το εντάξουν στις μονάδες τους.