Αρχική Ν. Μεσσηνίας Καλαμάτα: Σήμερα η δίκη για τον σαϊτοπόλεμο – Αλλαγή πλαισίου ή διακοπή...

Καλαμάτα: Σήμερα η δίκη για τον σαϊτοπόλεμο – Αλλαγή πλαισίου ή διακοπή είπε ο Νίκας για το έθιμο

Την Παρασκευή στη 1 το μεσημέρι δικάζονται στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο τα 6 μέλη του μπουλουκιού και ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μπασακίδης, που συνελήφθησαν λίγες ώρες μετά το δυστύχημα στον σαϊτοπόλεμο της Καλαμάτας, που κόστισε τη ζωή του εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη.

Εν τω μεταξύ, ο 62χρονος καπετάνιος του μπουλουκιού του Αγίου Σίδερη δήλωσε ότι «εάν αποδειχθεί ότι έχω την παραμικρή ευθύνη για το τραγικό συμβάν, είμαι έτοιμος να την αναλάβω». Συγκεκριμένα, διά του πληρεξουσίου δικηγόρου του Αντώνη Κατσά, απέστειλε την ακόλουθη δήλωση:

«Είμαι συγκλονισμένος από τον θάνατο ενός συνανθρώπου μου με αυτό τον τραγικό τρόπο και εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Επειδή την ζωή την πέρασα μέσα στα γιαπιά σαν οικοδόμος με σκληρή δουλειά και ιδρώτα για να μεγαλώσω τα παιδιά μου, έμαθα να σέβομαι την ζωή και την οικογένεια του κάθε ανθρώπου και με ντομπροσύνη να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου.

Ετσι τώρα ως “καπετάνιος” του μπουλουκιού που μετείχε στο έθιμο του σαϊτοπόλεμου, εάν αποδειχθεί ότι έχω την παραμικρή ευθύνη για το τραγικό συμβάν, είμαι έτοιμος να την αναλάβω».

Νίκας: “Αν δεν αλλάξει όλο το πλαίσιο, ο σαϊτοπόλεμος δεν μπορεί να συνεχιστεί, σταματάει”

Απόψε πάντως ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, μιλώντας στο ΟneTV, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “αν δεν αλλάξει όλο το πλαίσιο, ο σαϊτοπόλεμος δεν μπορεί να συνεχιστεί, σταματάει”. Και συνέχισε λέγοντας ότι “κανένα δημοτικό συμβούλιο δεν θα ανεχτεί να συνεχίσει αυτή την ημινόμιμη κατάσταση για το διακοσίων ετών έθιμο, που είναι συνδεδεμένο με την Καλαμάτα και τις γύρω περιοχές”.

Παράλληλα σημείωσε ότι “κάποιοι κάνουν τους σημαιοφόρους της ηθικής”, ενώ σημείωσε ότι μέσα σε τόσες δεκαετίες και σύμφωνα με αναφορές και ρεπορτάζ ποτέ δεν έχει συμβεί ένα τόσο τραγικό περιστατικό, όπως ο θάνατος του Κώστα Θεοδωρακάκη, που όλους μας συγκλόνισε. Το θέμα, όμως, είναι σε δικαστική εξέλιξη και σταματάω εδώ και δεν επιχειρηματολογώ περαιτέρω”.

Οσο για την επίμαχη δήλωσή του περί DNA, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, άφησε αιχμές ότι δεν παρουσιάστηκε το σύνολο των λεγομένων του.

Ακολούθως επεσήμανε ότι “έθιμα σαν αυτό, που χρησιμοποιούνται μπαρούτια και όλα αυτά, προσωπικά δεν μου αρέσουν και σίγουρα έχουν μέσα τους το στοιχείο της επικινδυνότητας. Επικίνδυνα έθιμα όμως γίνονται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία”.

Κλείνοντας και καλούμενος να σχολιάσει τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα, ο κ. Νίκας είπε: “Δεν έχω καμία διαφωνία ως προς την ουσία και το περιεχόμενο των συγκεκριμένων δηλώσεων. Το πρόβλημα είναι πώς όλα αυτά μπορούν να επιβληθούν στις τοπικές κοινωνίες, που έχουν τέτοια έθιμα, και πώς είναι δυνατόν όλα αυτά να ελεγχθούν” – σημειώνοντας ότι έχει επανειλημμένως επισκεφθεί υπουργεία αλλεπάλληλων κυβερνήσεων για το θέμα, και ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση γνωρίζουν την κατάσταση.

Πηγή: eleftheriaonline.gr