Αρχική Ν. Αργολίδος Αργολίδα: Εγκαταλελειμμένοι στη μοίρα τους ζουν οι μετανάστες στο Πόρτο Χέλι

Αργολίδα: Εγκαταλελειμμένοι στη μοίρα τους ζουν οι μετανάστες στο Πόρτο Χέλι

Ρεπορτάζ: Κιμ Κίλιαν

Τις άθλιες συνθήκες διαμονής και τις τεράστιες ελλείψεις των βασικών αγαθών διασφάλισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, καταγγέλλουν στο zougla.gr μετανάστες οι οποίοι διαβιούν εδώ και αρκετούς μήνες σε ξενοδοχείο στο Πόρτο Χέλι.

Παντελής απουσία υγειονομικής περίθαλψης, ακατάλληλο νερό, πολύ χαμηλής ποιότητας φαγητό, βρωμιά και έλλειψη των βασικότερων κανόνων υγιεινής, είναι μερικά από τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που τους έτυχε να φιλοξενηθούν στη χώρα μας, όχι σε κάποιο οργανωμένο κέντρο ή δομή, αλλά σε ένα παλιό ξενοδοχείο του δημοφιλούς τουριστικού θέρετρου της Αργολίδας.

Φαίνεται πως ο πακτωλός των χρημάτων που έρχεται από την Ευρώπη και από διεθνείς οργανισμούς για τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης αυτών των ανθρώπων δεν… φτάνουν στο τέλος της διαδρομής, δηλαδή στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας», όπου τοποθετήθηκαν πρόχειρα, και χωρίς την εξασφάλιση των απαραίτητων υποδομών, περίπου 500 μετανάστες και πρόσφυγες από τα τέλη του περασμένου έτους.

Ο φακός του zougla.gr βρέθηκε στην περιοχή και κατέγραψε εικόνες… ντροπής, από τον τρόπο φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων, μιας φιλοξενίας μάλιστα που γίνεται υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Η Lisrin από το Ιράκ, με τα ελάχιστα αγγλικά που γνωρίζει, περιγράφει την κατάσταση που βιώνει, ενώ όπως λέει στον φακό του zougla.gr, ήρθε στη χώρα μας από τη Γερμανία, από όπου, προφανώς, δόθηκε εντολή για την αναγκαστική επιστροφή της στη χώρα μας…Το σημαντικότερο πρόβλημα για τους μετανάστες, που προέρχονται κυρίως από το Ιράκ, τη Σομαλία και την Παλαιστίνη, είναι η έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης. Όπως περιγράφει ο Osama Zahiv, με τον οποίο συνομίλησε το zougla.gr, όσοι έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας μεταφέρονται σε νοσοκομείο του Άργους. Εκεί, όμως, τους λένε να πάνε στην… Αθήνα. «Πώς θα μπορέσω να ταξιδέψω στην Αθήνα, μαζί με την έγκυο γυναίκα και το 6χρονο παιδί μου; Λαμβάνουμε και οι τρεις μαζί 190 ευρώ τον μήνα για τα έξοδα μας. Τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν ούτε για να καλύψουμε τα εισιτήρια μας», αναφέρει.

Ο 36χρονος ιρακινός μας τονίζει όλα τα προβλήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, προσθέτοντας ότι τα παιδιά χρειάζονται σχολείο, κάτι το οποίο όμως δεν έχει προβλεφθεί… Επίσης, εκτός από την κακή ποιότητα του φαγητού, μας λέει ότι το νερό είναι ουσιαστικά ακατάλληλο και τους δημιουργεί πρόβλημα, αφού το σύστημα υδροδότησης δεν λειτουργεί σωστά. «Καλούμε τους υπεύθυνους να πιουν οι ίδιοι από το νερό που μας δίνεται κι αυτοί μας λένε ότι… αυτό δεν είναι για αυτούς, είναι για εμάς», επισημαίνει χαρακτηριστικά…

Αυτό που ζητάει, μέσω της έκκλησης που κάνει μέσω του zougla.gr, δεν είναι κάτι άλλο από την εξασφάλιση των πιο στοιχειωδών συνθηκών για τη διαβίωσή τους, για όσο καιρό παραμείνουν στη χώρα μας.

Χαρακτηριστικά, μετανάστες μας δείχνουν ένα μικρό παιδί με σημάδια, προφανώς από κάποια μόλυνση, σε πολλά σημεία του σώματός του… Περίθαλψη όμως… δεν προβλέπεται για αυτό το παιδί.

Ακόμα και η αποκομιδή των σκουπιδιών δεν γίνεται σωστά στο ξενοδοχείο Γαλαξίας με αποτέλεσμα να προκαλούνται άθλιες συνθήκες υγιεινής αλλά και εστίες μόλυνσης. Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε την κατάσταση, όπως και μικρά παιδιά να κοιμούνται μαζί με… κατσαρίδες.

Τα προβλήματα των μεταναστών στο Πόρτο Χέλι ήρθαν στο προσκήνιο στις 24 Απριλίου 2019, όταν μια 90χρονη οδηγός παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα ένα 4χρονο παιδάκι από τη Σομαλία. Τότε, οι μετανάστες είχαν πραγματοποιήσει και ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη.

Ανήμερα των περασμένων Χριστουγέννων δε, στις 25 Δεκεμβρίου 2018, ξέσπασε πυρκαγιά στο εν λόγω ξενοδοχείο. Η έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής αποσόβησε τα χειρότερα, ενώ το λεβητοστάσιο υπέστη σοβαρές ζημιές. 

Δείτε ολόκληρο το ρεπορτάζ στα βίντεο παρακάτω 

Πηγή: zougla.gr, argolikeseidhseis.gr