Αρχική Eπικαιρότητα Serial killer στην Κύπρο: Παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης για λόγους ευθιξίας

Serial killer στην Κύπρο: Παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης για λόγους ευθιξίας

Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου, Ιωνάς Νικολάου μετά από τις αποκαλύψεις για τον serial killer «Ορέστη» -τον 35χρονο που ομολόγησε τη δολοφονία πέντε γυναικών και δύο παιδιών.

«Υπέβαλα την παραίτησή μου για λόγους πολιτικής ευθιξίας και μόνο δεν είχα καμία ενημέρωση από την αστυνομία. Η αναζήτηση ευθυνών αφορά όλους μας. Πρόθεσή μου είναι να μιλήσω με την ανεξάρτητη επιτροπή παραπόνων για την αστυνομία για διερεύνηση του θέματος. Θεωρώ άδικη την επίρριψη ευθυνών και στον υπουργό γιατί δεν είχαμε καμία ενημέρωση από την αστυνομία» ανέφερε ο κ. Νικολάου.

«Ζήτησα ανεξάρτητη πλήρης διερεύνηση των ευθυνών που θα καταδείξουν τις ελλείψεις στη διαδικασία. Καλώ την κοινή γνώμη να συνεχίσει να επιδεικνύει εμπιστοσύνη στο αστυνομικό σώμα. Όλοι μας έχουμε περάσει δύσκολα. Σε προσωπικό επίπεδο έχουμε βασανιστεί πολύ όχι για το αν θα υπέβαλα παραίτηση αλλά για τις οικογένειες των θυμάτων. Εύχομαι η παραίτησή μου να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. Εύχομαι η παραίτησή μου να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου, με γραπτή του δήλωση, είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την απόφασή του να υποβάλει στον Νίκο Αναστασιάδη την παραίτησή του. Ήταν εκείνος που ζήτησε να δει τον Κύπριο πρόεδρο και να του εξηγήσει, όπως ανέφερε στη δήλωσή του, τις αποφάσεις του και τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτές αν και «ως Υπουργός και ως Υπουργείο δεν έχουμε οποιαδήποτε αρμοδιότητα και ούτε πρέπει να έχουμε τέτοια, αναφορικά με το χειρισμό ερευνών ή ανακρίσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών».

Ο Ιωνάς Νικολάου μάλιστα άφησε και αιχμές για τη στάση της αστυνομίας, κάνοντας λόγο για ελλιπείς χειρισμούς σε ό,τι αφορά στις καταγγελίες για τις εξαφανίσεις των γυναικών που σκότωσε ο «Ορέστης».

«(…) Παρά το γεγονός ότι πριν την αποκάλυψη του στυγερού εγκλήματος δεν είχα οποιαδήποτε ενημέρωση αναφορικά με τις εν λόγω καταγγελίες και τους χειρισμούς της Αστυνομίας, και με περίσκεψη για το όλο ζήτημα και αγανάκτηση ως προς το πρωτοφανές αυτό έγκλημα έχω λάβει τις προσωπικές αποφάσεις μου, για τις οποίες ανέμενα να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό», ανέφερε στη δήλωσή ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου.

Ο αρχηγός της αστυνομίας, αντίθετα, δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν στην Κύπρο, πάντως, οδηγούν στο συμπέρασμα πως και ο Ζαχαρίας Χρυσοστόμου θα αναγκαστεί σε παραίτηση.

Έτσι σκότωνε ο «Ορέστης» τα θύματά του

Ο «Ορέστης», όπως εμφανιζόταν ο 35χρονος δολοφόνος στα θύματά του, σκότωσε τουλάχιστον δυο από τα θύματά του με κεφαλοκλείδωμα, στραγγαλίζοντας τις άτυχες γυναίκες.

Τα ευρήματα των ιατροδικαστών οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο «Ορέστης» αιφνιδίαζε από πίσω τα θύματά του και με κεφαλοκλείδωμα, τα στραγγάλιζε με τον αγκώνα του. Τα νέα στοιχεία έρχονται στο φως από τις νεκροτομές που έκαναν ιατροδικαστές και ανθρωπολόγοι και ο ιατροδικαστής Ανδρέας Μαρνερίδης, ο οποίος μετέχει στο κλιμάκιο της Scotland Yard που βρίσκεται στη Κύπρο.

Ο «Ορέστης» σκότωσε με αυτόν τον τρόπο την 38χρονη Marry Rose Tiburcio από τις Φιλιππίνες και τη γυναίκα που βρισκόταν στη βαλίτσα στη Κόκκινη Λίμνη και η οποία εκτιμάται πως είναι η 36χρονη Livia – Florentina Bunea από τη Ρουμανία.

Για να σκοτώσει τις δυο γυναίκες, ο Μεταξάς δεν χρησιμοποίησε τις παλάμες και τα δάχτυλα, αλλά το εσωτερικό μέρος του αγκώνα σφίγγοντας τον λαιμό τους. Και αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο 35χρονος serial killer ενδεχομένως αιφνιδίασε τα θύματά του, πλησιάζοντας τις δυο γυναίκες πίσω από την πλάτη τους!

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει ακόμη το πως σκότωσε τις άλλες δυο γυναίκες, την 28χρονη Arian Palanas Lozano από τις Φιλιππίνες που βρέθηκε στο φρεάτιο του μεταλλείου Μιτσερού και την 30χρονη Asmita Kahda Anu από το Νεπάλ, που εντοπίστηκε στο πηγάδι στο πεδίο βολής στην Ορούντα. Για αυτές τις δυο γυναίκες δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα η αιτία θανάτου τους!

Οι εμπειρογνώμονες της Scotland Yard που βρίσκονται στην Κύπρο, καθοδηγούν την κυπριακή αστυνομία στα επόμενα βήματά της και κυρίως στο πως θα αξιοποιηθούν οι αντιφάσεις τις οποίες έχει υποπέσει ο «Ορέστης». Το ψυχολογικό προφίλ που θα σχηματιστεί ίσως δώσει και απαντήσεις στο αν ο 35χρονος έχει κάνει κι άλλες δολοφονίες ή αν η δράση του ξεκίνησε, όπως έχει ομολογήσει, το 2016. Οι αρχές υποπτεύονται ότι ίσως δεν έχει πει όλη την αλήθεια, ότι ίσως ομολόγησε τους επτά φόνους για να ρίξει στάχτη στα μάτια των ανακριτών. Επιφυλάξεις υπάρξουν και για το αν τα κίνητρα είναι αυτά που ισχυρίζεται. Ο μεγαλύτερος γρίφος είναι το πως πέθαναν τα δυο παιδιά, η μικρή Sierra, κόρη της Mary Rose και η μικρή Elena Natalia Bunea, κόρη της Livia – Florentina Bunea.

Το DNA θα «μιλήσει»

Σε ό,τι αφορά τη γυναίκα στη βαλίτσα που βρέθηκε στην Κόκκινη Λίμνη, η εκτίμηση των αρχών είναι πως πρόκειται για την 36χρονη Livia – Florentina Bunea από τη Ρουμανία. Η άτυχη γυναίκα δολοφονήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 μαζί με την 8χρονη κόρη της Elena Natalia Bunea, η οποία αντιμετώπιζε προβλήματα αυτισμού.
Σύμφωνα με τον «Πολίτη», τα στοιχεία του σωματότυπου της, οδηγούν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για τη Livia. Ωστόσο η επίσημη επιβεβαίωση θα γίνει με DNA αφού δεν μπορεί να γίνει φυσική αναγνώριση. Αν βρεθεί η σορός της 8χρονης κόρης της στη Κόκκινη Λίμνη τότε θα γίνει σύγκριση γενετικού υλικού. Σε διαφορετική περίπτωση αυτό θα γίνει με δείγμα από τους συγγενείς της στη Ρουμανία.

Για πολλοστή συνεχίζονται, στο μεταξύ, οι έρευνες τόσο στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό όσο και στη λίμνη «Μεμί» στο Ξυλιάτο. Το βράδυ της Τετάρτης, αντικείμενο που φαίνεται να είναι τσιμεντομπλόκ βρέθηκε στον πρώτο χώρο των ερευνών. Σήμερα (02.05.2019) θα γίνει προσπάθεια να ανασυρθεί το αντικείμενο.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Προηγούμενο άρθροΣτο ΚΑΠΗ Αγίων Θεοδώρων η υποψήφια του Γιώργου Δέδε Χαρούλα Πολύζου (Εικόνες)
Επόμενο άρθροΝεκρή χελώνα Caretta-Caretta στο Κατάκολο – Καταγγελίες και για άλλες χτυπημένες θαλάσσιες χελώνες (Εικόνες)