Αρχική Ν. Αρκαδίας Αθάνατοι … Η «μαύρη» επέτειος για την Πρωτομαγιά του 1944 στην Τρίπολη

Αθάνατοι … Η «μαύρη» επέτειος για την Πρωτομαγιά του 1944 στην Τρίπολη

Μετά τις συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, ακολουθούν κάθε χρόνο πορείες (μία του Εργατικού κέντρου – ΑΔΕΔΥ και μία του ΠΑΜΕ) στον Αϊ – Θανάση, για να αποταθεί φόρος τιμής στους 40 εκτελεσθέντες πατριώτες από τα στρατεύματα κατοχής την Πρωτομαγιά του 1944.

Εκεί, αναφερονται τα ονόματα των νεκρών, φώναξε ο κόσμος “Αθάνατοι” και κατατίθενται στεφάνια στο μνημείο του ΑγιοΘανάση.

Όπως διαβάζουμε στο arcadians.gr, «η αντιστασιακή δράση στην Αρκαδία και τα επιτυχή χτυπήματα των ανταρτών κατά των Γερμανών οδήγησαν τη Γερμανική διοίκηση σε σκληρά αντίποινα. Έτσι πολλοί Τριπολίτες εκτελέστηκαν στην πόλη και στα περίχωρα. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι ο απαγχονισμός της οδού Ταξιαρχών και ο τουφεκισμός 39 πατριωτών από την Αρκαδία και Μεσσηνία στο ρέμα του ναού του Αϊ-Θανάση (τοποθεσία που βρίσκεται ανάμεσα στις φυλακές και στο 11ο Σύνταγμα Πεζικού) τα χαράματα της πρωτομαγιάς του 1944. Οι πατριώτες που οδηγούντο στους τόπους της θυσίας είτε προήρχοντο από τις φυλακές, είτε κρατούνταν στα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης, είτε είχαν συλληφθεί τυχαία στις περιοχές όπου εκδηλωνόταν αντιστασιακή δράση μετά από διαταγές της γερμανικής διοίκησης. Ενδεικτικά, ανάμεσα στους εκτελεσθέντες στην δεύτερη περίπτωση ήταν και η Καίτη Μιχαλοπούλου, Τριπολίτισα με έντονη προσωπικότητα και πλούσια δράση στην κοινωνία της Τρίπολης. Το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας όπως και άλλοι φορείς, τιμώντας τους πατριώτες που θυσιάστηκαν, έχει αναγείρει ηρώα στην πόλη. Για τις παραπάνω περιπτώσεις το ένα στην βρίσκεται στην πλατεία Ανεξαρτησίας, ενώ το άλλο είναι στην πίσω πλευρά του νεκροταφείου του Αϊ-Θανάση».

Πηγή: kalimera-arkadia.gr