Αρχική Ν. Κορινθίας Λουτράκι: Πανήγυρη της ευρέσεως του Ιερού Σκηνώματος του Οσίου Παταπίου

Λουτράκι: Πανήγυρη της ευρέσεως του Ιερού Σκηνώματος του Οσίου Παταπίου

Όσιος Πατάπιος: Την Τρίτη της Διακαινησίμου εορτάζεται η εύρεση του Ιερού Σκηνώματος του Οσίου Πατρός ημών Παταπίου στην ομώνυμη Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή, στο Λουτράκι.

Την παραμονή, Δευτέρα της Διακαινησίμου, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονυσιος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο της Ι. Μονής Παναγίας «Πάντων Χαρά» Καλεντζίου και Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως μας π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο και από τους συνοδούς του Ιερείς και Διακόνους. Στο κήρυγμα του προς τους ευσεβείς Χριστιανούς και την Ι. Αδελφότητα ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στην Ανάσταση του Κυρίου μας, που λύτρωσε την ανθρωπότητα από τον θάνατο Τόνισε δε ότι, απόδειξη της Αναστάσεως του Κυρίου είναι τα άφθαρτα Ι. Λείψανα των Αγίων μας και δη αυτό του Οσίου Πατρός ημών Παταπίου. Ολοκληρώνοντας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στην Γερόντισσα της Ι. Μονής Χρυσοβαλάντη Μοναχή, στην Ι. Αδελφότητα καθώς και στους ευσεβείς προσκυνητές να καταστούν φωτόμορφα τέκνα του Θεού, που με την παρουσία τους θα κηρύττουν την Ανάσταση.

Την επόμενη ημέρα, Τρίτη της Διακαινησίμου Εβδομάδας, τελέσθηκε δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο, ο οποίος και προεξήρχε, και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο. Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος ο οποίος αναφέρθηκε στον Όσιο Πατάπιος, στην εύρεση του Ι. Λειψάνου του, που σήμερα εορτάζουμε, αλλά και στην βιωτή του τονίζοντας ότι, ανάλαβε στους ώμους του τον «σταυρό» του και πορεύθηκε στην ζωή του με αυτόν, σύμφωνα με την Κυριακή προτροπή· «Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν,…». Η ανάβαση των προσκυνητών στα Γεράνεια όρη κατ᾿ αυτή την ημέρα και όχι μόνο είναι μια αφορμή πνευματικού ανεφοδιασμού, καθώς ο Όσιος Πατάπιος διδάσκει τον κάθε προσκυνητή να εναγκαλίζεται τον Σταυρό του Κυρίου μας και ανάλογα με την ιδιότητα του ο καθένας να πορεύεται στην ζωή του.

Πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τον άγιο Κεγχρεών για τους διδακτικούς του λόγους, καθώς επίσης τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και τον Διευθυντή του κ. Αλέξανδρο Κατσιάρα για την ζωντανή αναμετάδοση των Ι. Ακολουθιών από τη Ι. Μονή του Οσίου Παταπίου Γερανείων Όρεων, ενώ παράλληλα ευχήθηκε σε όλους τους συμπροσευχόμενους, Κληρικούς και λαϊκούς και τις Μοναχές από άλλες Μονές της Ι. Μητροπόλεως μας και από άλλες Ι. Μητροπόλεις, το Φως της Αναστάσεως να φωτίζει τις ψυχές τους.