Αρχική Eπικαιρότητα Οι 12 αρχαιότερες πόλεις που κατοικούνται ως σήμερα – Ανάμεσά τους και...

Οι 12 αρχαιότερες πόλεις που κατοικούνται ως σήμερα – Ανάμεσά τους και το Άργος!

Πόλεις που έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου και φέρουν περισσότερο από άλλες επάνω τους τα σημάδια της ιστορίας κατοικούνται ανελλιπώς από τα αρχαία χρόνια. Οι αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο διαθέτουν όμορφη αρχιτεκτονική και εκπληκτικές ιστορίες, ενώ αξιοθαύμαστα δείγματα του παρελθόντος ξεχωρίζουν σε κάθε γωνιά. Δείτε στη συνέχεια τη λίστα με τις 12 αρχαιότερες συνεχώς κατοικημένες πόλεις στον κόσμο.

1. Δαμασκός, Συρία 
Πιστεύεται ότι είναι η αρχαιότερη συνεχώς κατοικημένη πόλη στον κόσμο, με ενδείξεις κατοίκησης που χρονολογούνται τουλάχιστον 11.000 χρόνια πριν.

2. Ιεριχώ, Δυτική Όχθη

Οι οχυρώσεις που ανακαλύφθηκαν στην Ιεριχώ χρονολογούννται από το 6800 π.Χ. ενώ η κατοίκηση στην περιοχή χρονολογείται περίπου 11.000 χρόνια πριν, όπως και η Δαμασκός.

3. Χαλέπι, Συρία

Ενδείξεις κατοίκησης εδώ χρονολογούνται περίπου πριν από 8.000 χρόνια, αλλά οι ανασκαφές σε μια τοποθεσία μόλις 15,5 μίλια βόρεια της πόλης δείχνουν ότι η περιοχή κατοικήθηκε περίπου πριν από 13.000 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι το Χαλέπι και η γύρω περιοχή του είναι ο αρχαιότερος γνωστός οικισμός στον κόσμο.

4. Αθήνα, Ελλάδα
Το λίκνο του δυτικού πολιτισμού και η γενέτειρα της δημοκρατίας, η Αθήνα μπορεί να υπερηφανεύεται για μια ιστορία κατοίκησης που πηγαίνει πίσω, πολύ πριν από την εποχή του Σωκράτη, του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Η πόλη κατοικείται συνεχώς για τουλάχιστον 7.000 χρόνια.

5. Άργος, Ελλάδα

Αποτελεί αστικό οικισμό περίπου τα τελευταία 7.000 χρόνια, το Άργος ανταγωνίζεται με την Αθήνα ότι να είναι η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης.

6. Plovdiv, Βουλγαρία

Το Plovdiv ήταν αρχικά ένας θρακικός οικισμός γνωστός στους Έλληνες ως Φιλιππούπολη. Η πανέμορφη πόλη έχει μια πλούσια ιστορία που χρονολογείται από χιλιετίες. Αποδεικτικά στοιχεία κατοίκησης χρονολογούνται 6.000 χρόνια πριν.

7. Byblos, Λίβανος
Αν και υπάρχουν στοιχεία κατοίκησης εδώ ήδη πριν από 7.000 χρόνια, η Byblos υπήρξε μια συνεχώς κατοικημένη πόλη για περίπου 5.000 χρόνια.

8. Σιδώνα, Λίβανος

Κατοικείται τα τελευταία 6.000 χρόνια.

9. Rayy, Ιράν
Βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Τεχεράνης και κατοικείται εδώ και 8.000 χρόνια.

10. Ιερουσαλήμ
Η Ιερουσαλήμ κατοικείται εδώ και 4.000 με 5.000 χρόνια ενώ κατέχει μια μοναδική θέση στην ιστορία ως ο σύνδεσμος πολλών από τις μεγαλύτερες θρησκείες του κόσμου.

11. Λουογιάνγκ, Κίνα
Από τις πρώτες που χτίστηκε περίπου πριν από 4.000 χρόνια στη Μέση Ανατολή, ξεχωρίζει ως η αρχαιότερη συνεχώς κατοικημένη πόλη στην Ασία.

12. Βαρανάσι, Ινδία

Σύμφωνα με την ινδουιστική μυθολογία, το Βαρανάσι κατοικείται για περισσότερο από 5.000 χρόνια, η αρχαιότερη πόλη στην Ινδία και η πιο ιερή πόλη στον κόσμο για τους Ινδουιστές. Η θέση του στις όχθες του ιερού ποταμού Γάγγη την καθιστά σημαντικό τόπο προσκυνήματος.

Πηγή: argolikeseidhseis.gr