Αρχική Ν. Αρκαδίας Ανάβιωσε και φέτος το έθιμο του Αϊ Γιώργη πάνω στο βράχο στη...

Ανάβιωσε και φέτος το έθιμο του Αϊ Γιώργη πάνω στο βράχο στη Νεστάνη Αρκαδίας (Βίντεο)

Το έθιμο του Αϊ Γιώργη παρουσιάστηκε και φέτος με την τελετουργία που του αρμόζει στη Νεστάνη Αρκαδίας. Πρόκειται για ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στις αρχαίες Διονυσιακές Γιορτές και προαναγγέλλει τον ερχομό της Άνοιξης και τη βλάστηση της Γης.

Το έθιμο του Αϊ Γιώρη στην Νεστάνη Αρκαδίας τελείται ανήμερα της γιορτής του Αγίου, φέτος στις 29 Απριλίου, και κάθε χρόνο συγκεντρώνει πλήθος κόσμου.

Έθιμο με ιδιαίτερη αξία για την ταυτότητα της τοπικής κοινωνίας, αποτελεί ένα σύνθετο δρώμενο που συνδυάζει χορό (χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων), τραγούδι, οδοιπορία και άλλα στοιχεία.

Το πρωί της γιορτής, πριν ακόμα ξημερώσει, πολλές μικρές ομάδες πανηγυριστών, οι περισσότεροι με τοπικές φορεσιές και κρατώντας γκλίτσες στολισμένες με αγριοσέληνα, ανηφορίζουν στον βράχο που ονομάζεται Γουλάς, ο οποίος δεσπόζει επιβλητικός πάνω από το χωριό.

Εκεί, σε ένα περιβάλλον υποβλητικό, καθώς η θέα είναι απρόσκοπτη προς όλες τις διευθύνσεις, στήνουν τον πρώτο χορό.

Στη συνέχεια οι πανηγυριστές, οι Αγιωρήτες, κατεβαίνουν από τον λόφο του Γουλά, προσκυνούν στην Ιερά Μονή Παναγίας Γοργοεπηκόου και ακολουθούν προκαθορισμένη διαδρομή, η οποία τερματίζει στην κεντρική πλατεία της Νεστάνης, έχοντας πρώτα κάνει στάση σε διάφορα σημεία του χωριού.

Παρ’ όλο που το έθιμο αυτό τελείται πολλά χρόνια, δεν υπάρχουν ιστορικά τεκμήρια για την προέλευσή του. Ακόμα και σήμερα παραδίδεται από γενιά σε γενιά, κυρίως μέσω της συμμετοχής και της άμεσης εμπειρίας, προσελκύοντας το ενδιαφέρον πολλών νέων ανθρώπων.

Πηγή:pna.gr