Αρχική Ν. Μεσσηνίας Το “ζεϊμπέκικο της φωτιάς” σε Καλαμάτα, Μεσσήνη και Εύα

Το “ζεϊμπέκικο της φωτιάς” σε Καλαμάτα, Μεσσήνη και Εύα

Το “ζεϊμπέκικο της φωτιάς”, ο πρωταγωνιστής των εθίμων, ο σαϊτοπόλεμος, θα γίνει αύριο Κυριακή του Πάσχα στην Καλαμάτα με δέκα ομάδες σαϊτομάχων. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 7.40 μ.μ., στο χώρο του πάρκινγκ απέναντι από το Μπενάκειο Δημοτικό Σχολείο και την Πλατεία Οθωνος.

Οι 10 ομάδες είναι αναλυτικά: το “Κούγκι” του Χρήστου Σαμιώτη, οι “Πρωτοπόροι Αγίου Σίδερη” του Κώστα Σωτηράκου, η “Αγία Λαύρα” των Γιάννη και Παναγιώτη Σωτηράκου, “Το μπουλούκι της Φυτειάς” των Γιάννη Καραβλίδη και Σοφοκλή Μάρκου, η “Παραδοσιακή Φυτειά” του Παύλου Κρεμμύδα, το “Κρυφό σχολειό” των Κυριάκου και Σπύρου Ζησιμάτου, οι “Επίλεκτοι” του Παντελή Ζησιμάτου, ο “Νικηταράς” του Γιάννη Βαρελά και του Δημήτρη Νίκα, οι “Βετεράνοι Ράχης – Κουφού Ελιές” του Τάκη Παντελόπουλου και η “Καλαμάτα 1821” του Θανάση Κολόζη. Η βραδιά θα κλείσει με κεράσματα, ενώ η έναρξη θα γίνει από τη Φιλαρμονική του Δήμου. Ειδικά για την ημέρα αυτή οι πολίτες και οι επισκέπτες δεν πρέπει να αφήσουν στο πάρκινγκ αυτό κανένα όχημα.

Επτά μπουλούκια (6 από τη Μεσσήνη και 1 από την Εύα) θα τηρήσουν φέτος το έθιμο στο Δήμο Μεσσήνης: αύριο Κυριακή στη Μεσσήνη και τη Δευτέρα του Πάσχα στην Εύα. Ο σαϊτοπόλεμος της Μεσσήνης θα φιλοξενηθεί αύριο Κυριακή του Πάσχα στα Μπεζεστένια στις 7 το απόγευμα με τα μπουλούκια “Οι επαναστάτες” με καπετάνιο τον Κωνσταντίνο Γεωργούλια, οι “Μπαρουτοκαπνισμένοι” με καπετάνιο τον Τάκη Γέρουλα, “Οι απελευθερωτές” με καπετάνιο τον Μίλτο Λουκάκο, “Τα παλικάρια του Μοριά” με καπετάνιο τον Κωνσταντίνο Τάπαρη, καθώς επίσης τα μπουλούκια του Σταύρου Φαρμάκη και του Μάκη Κουφόγιαννη.

Ο σαϊτοπόλεμος στην Εύα ακολουθεί τη Δευτέρα του Πάσχα στις 6 το απόγευμα, στο γήπεδο του χωριού, από το μπουλούκι του Παναγιώτη Σταθακόπουλου. Η εκδήλωση περιλαμβάνει και κάψιμο Ιούδα.

ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ

Οι ιππικοί αγώνες στο Πλατύ θα γίνουν τη Δευτέρα του Πάσχα, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου.

Οι ιπποδρομίες θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί, μετά τη θεία λειτουργία στο ξωκκλήσι του Αγίου που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την αφετηρία.

Φέτος θα λάβουν μέρος 10 καθαρόαιμα άλογα και 4 μιγάδες – ντόπια. Συνολικά το κοινό θα δει 4 κούρσες, από τις οποίες οι 3 με καθαρόαιμα (2 προκριματικές και μία τελική) και μία με μιγάδες και ντόπια άλογα.

Πηγή: eleftheriaonline.gr