Αρχική Ν. Κορινθίας Στολισμός και Αποκαθήλωση στην Μονή Φανερωμένης Χιλιομοδίου (Εικόνες)

Στολισμός και Αποκαθήλωση στην Μονή Φανερωμένης Χιλιομοδίου (Εικόνες)

Με δέος και ευλάβεια, αλλά και παρουσία πλήθους πιστών, ετελέσθη την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί ο Εσπερινός της Αποκαθήλωσης, στην Μονή Φανερωμένης Χιλιομοδίου.

Σε έναν πευκόφυτο λοφίσκο, τρία χιλιόμετρα από την κωμόπολη του Χιλιομοδίου Κορινθίας, βρίσκεται η Ι.Μ. Παναγίας Φανερωμένης.

Αρχικά βρισκόταν ψηλότερα, σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων από τη σημερινή μονή, σε θέση με εξαιρετική εποπτεία της γύρω περιοχής και θέα μέχρι τον Ακροκόρινθο.

Από την παλαιά μονή σώζεται ένας  σπουδαιότατος από αρχιτεκτονικής πλευράς ναός -κτίσμα του 13ου αιώνα    με  όμορφες αλλά φθαρμένες τοιχογραφίες, και τα ημιερειπωμένα κτήρια των κελλιών.

Η παλαιά μονή αποτελεί ζώσα μαρτυρία για την προεπαναστατική και επαναστατική δράση της, αφού έχει δεχθεί τις βιαιοπραγίες των Οθωμανών, με αποτέλεσμα τη διάλυσή της.

Στη διάρκεια της Επανάστασηςτου 1821 η Μονή Φανερωμένης Κορινθίας χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο των Ελλήνων Αγωνιστών και τόπος προσευχής σπουδαίων οπλαρχηγών, όπως ο Κολοκοτρώνης και ο Νικηταράς καθώς και καταφύγιο του άμαχου πληθυσμού της γύρω περιοχής.