Αρχική Eπικαιρότητα Φτιάξτε νόστιμα Αγιορείτικα τσουρέκια

Φτιάξτε νόστιμα Αγιορείτικα τσουρέκια

Τσουρέκια: Το έθιμο καλεί τις γυναίκες να ζυμώνουν την Μεγάλη Πέμπτη, τσουρέκια. Η συνταγή για αγιορείτικα τσουρέκια θα σας ανταμείψει σίγουρα για τον κόπο σας.

Τα τσουρέκια είναι ο εξελιγμένος τύπος του πασχαλινού ψωμιού, της Λαμπροκουλούρας ή του Λαμπρόψωμου. Δοκιμάστε την εκπληκτική αγιορείτικη συνταγή.

Υλικά:

  • 6 – 7 ποτήρια αλεύρι
  • 6 αυγά
  • 1 , 1/3 ποτήρι γάλα
  • 2 , ½ ποτήρια ζάχαρη
  • 1 ποτήρι βούτυρο φρέσκο αγελαδινό
  • 1 κουταλιά μαγιά
  • Χυμό ενός πορτοκαλιού
  • Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαστίχα Χίου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ
  • Νιφάδες αμυγδάλου – Σουσάμι

Εκτέλεση:

Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό γάλα και προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 2 – 3 ώρες. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Χτυπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το γάλα και τα ρίχνουμε στη λεκάνη του ζυμώματος. Προσθέτουμε λίγο – λίγο το αλεύρι και τα 3 μυρωδικά που έχουμε κοπανίσει , το χυμό και το ξύσμα και ζυμώνουμε.

Συχνά βουτάμε τα χέρια μας στο βούτυρο που έχουμε λιώσει για να ξεκολλά η ζύμη και να βγει γυαλιστερή. Αφού ζυμώσουμε καλά τη ζύμη μας , τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει.

Αλείφουμε με βούτυρο τα ταψιά μας , ξανά ζυμώνουμε το υλικό και το χωρίζουμε σε 2 – 3 ίσα μέρη , τα οποία και πλάθουμε σε πλεξούδες.

Με λίγο κρόκο αυγού που έχουμε διαλύσει σε νερό , αλείφουμε τα τσουρέκια και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και νιφάδες αμυγδάλου.

Αφού φουσκώσουν ξανά σε ζεστή γωνιά και σκεπασμένα , τα ψήνουμε μέχρι να σκουρήνουν στους 180οc . Αν στο τρύπημα του τσουρεκιού με το μαχαίρι , το μαχαίρι βγάνει στεγνό , τα τσουρέκια είναι έτοιμα.

Προηγούμενο άρθροΜεγάλη Τετάρτη – Της αλειψάσης τον Κύριον μύρω
Επόμενο άρθροΚαιρός: Γιατί συνήθως βρέχει την Μεγάλη Παρασκευή