Αρχική Ν. Λακωνίας Ο Δήμαρχος Αν.Μάνης Π. Ανδρεάκος εγκαινίασε το Βιολογικό Καθαρισμό Γυθείου (Εικόνες)

Ο Δήμαρχος Αν.Μάνης Π. Ανδρεάκος εγκαινίασε το Βιολογικό Καθαρισμό Γυθείου (Εικόνες)

To Bιολογικό Kαθαρισμό Γυθείου εγκαινίασε εχθές, Κυριακή 21 Απριλίου 2019, η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης υποδέχθηκε με υπερηφάνεια τους παρευρισκόμενους σε μία σεμνή τελετή εγκαινίων μόνο ενημερωτικού χαρακτήρα, όπως επεσήμανε ο ίδιος.

Αναφέρθηκε στο ιστορικό του έργου, λέγοντας «Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου το 2011, το έργο αυτό ήταν κλινικά νεκρό. Δεν υπήρχε διοίκηση έργου και η τεχνική του μελέτη ήταν σε πολλά σημεία ανεφάρμοστη». Εξήγησε στη συνέχεια ότι με τις συντονισμένες προσπάθειες μίας δυνατής ομάδας στελεχών του Δήμου, της οποίας ηγήθηκαν οι κ.κ. Βασίλειος Βερούτης, Κωνσταντίνος Σαμιώτης και Πέτρος Τσιριβάκος υποστηριζόμενοι από τον κ. Ανδρικόπουλο Χάρη εξωτερικό συνεργάτη, αφενός επετεύχθη η διάσωση της χρηματοδότησης, αφετέρου δε ο επανασχεδιασμός όλων των ανεφάρμοστων σημείων της τεχνικής μελέτης.Το έργο αποτελείται από:

– τα δίκτυα αποχέτευσης μήκους 11.782 μέτρων και

– τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.

Οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων είναι μια υπερσύγχρονη μονάδα που υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας και διαθέτει πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια επεξεργασία.Με τα σημερινά δεδομένα, επεξεργάζεται ετησίως περίπου 250.000 m2λυμάτων. Η δυναμικότητα της μονάδας  είναι πολύ μεγαλύτερη και για το λόγο αυτό μπορεί να εξυπηρετήσει και την επέκταση των δικτύων αλλά και τη μεταφορά λυμάτων από άλλα σημεία του Δήμου.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανήλθε στο ύψος των 6.363.003 ευρώ, εκ των οποίων 5.929.890 ευρώ προέρχεται από χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και 433.113 ευρώ από συμμετοχή της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

«Κοιτάζοντας τις εγκαταστάσεις γύρω μας κατανοούμε όλοι αν και πως πιάνουν τόπο τα χρήματα που πληρώνουμε στους λογαριασμούς μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμαρχος καθώς μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις. Ο Δήμαρχος τόνισε ότι «η Δημοτική Αρχή έχει πάρει τις τύχες του τόπου στα χέρια της και δεν περιμένει από την κεντρική εξουσία και τους πολιτικούς να της λύσουν τα προβλήματά της και για αυτό επιτυγχάνει αυτά τα αποτελέσματα».

Στη συνέχεια ο κ. Δήμαρχος κάλεσε στο βήμα το ζεύγος Μπουτσικάρη, στους οποίους απένειμε αναμνηστική τιμητική πλακέτα για τη δωρεάν παραχώρηση οικοπέδου όπου εγκαταστάθηκε αντλιοστάσιο του βιολογικού. Παράλληλα απένειμε στα προαναφερθέντα στελέχη του Δήμου αναμνηστική πλακέτα αναγνωρίζοντας με τον τρόπο αυτό τη μεγάλη προσφορά τους στην υλοποίηση του έργου. Επίσης ευχαρίστησε για τη στενή συνεργασία καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου, τον Πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου κ. Αντώνιο Κουμεντάκο.

Στην τελετή παρέστησαν ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Ηλίας Στρατηγάκος,η Διοικητής 3ουΤάγματος Γυθείου Αντισυνταγματάρχης κα. Παναγιώτα Φραγκιάδου, ο Διευθυντής της Δ/νσης Υδάτων Πελοποννήσου κ. Δημήτριος Μήλιος, ο τέως Δήμαρχος Γυθείου κ. Πέτρος Τζωρτζάκης, Περιφερειακοί και του Δημοτικοί Σύμβουλοι, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΑΜ, εκπρόσωποςτων κατασκευαστικών εταιριών καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

Η εκδήλωση των εγκαινίων ολοκληρώθηκε με μια αναλυτική ξενάγηση των παρευρισκόμενων στις εγκαταστάσεις της μονάδας από τον υπεύθυνο Χημικό Μηχανικό, οι οποίοι διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι ότι μετά την επεξεργασία προκύπτει καθαρό διαυγές νερό, κατάλληλο για άρδευση. Όλοι οι παρευρισκόμενοι εντυπωσιάστηκαν από το ιδιαίτερα ευχάριστο περιβάλλον και φιλοξενήθηκαν στο χώρο, ενώ η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων βρισκόταν σε πλήρη λειτουργία.