Αρχική Ν. Λακωνίας Περιοδεία στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας από τον Γιάννη Μπουντρούκα

Περιοδεία στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας από τον Γιάννη Μπουντρούκα

Περιοδεία στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας και ιδιαίτερα στον Δήμο Σπάρτης, πραγματοποιήσαμε την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019, με τους συνεργάτες μου, καθώς και με υποψηφίους του συνδυασμού μας στη Λακωνία, όπου είχαμε τις ακόλουθες δραστηριότητες :

• Επισκεφθήκαμε την κεντρική αγορά της πόλης της Σπάρτης και ενημερωθήκαμε από επαγγελματίες και καταναλωτές για την εμπορική κίνηση της αγοράς, ενόψει της πασχαλινής περιόδου.
• Συναντηθήκαμε με τον Δήμαρχο Σπάρτης, κ. Ευάγγελο Βαλιώτη, με τον οποίο ανταλλάξαμε απόψεις για το μεγάλο θέμα των στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τις διαδικασίες που δρομολογήθηκαν από τη σημερινή περιφερειακή αρχή, οι οποίες δημιουργούν τεράστια κόστη και σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Επίσης ενημερωθήκαμε από τον κ. Δήμαρχο Σπάρτης για μία σειρά από σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο και συνδέονται άμεσα με την τουριστική προβολή της ιστορικής και παγκοσμίως γνωστής πόλης της Σπάρτης, όπως είναι η κατασκευή του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, η συντήρηση της μεταλλικής γέφυρας επί του ποταμού Ευρώτα και η ανάδειξή της ως μνημείο, με ανάπλαση του ευρύτερου χώρου της κοίτης και των οχθών του Ευρώτα, η δημιουργία θεματικού πάρκου για την ανάδειξη του « Σπαρτιατικού » τρόπου ζωής και άλλα παρεμφερή αναπτυξιακά έργα. 

• Επισκεφθήκαμε το εργοστάσιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επεξεργασίας Εσπεριδοειδών Αμυκλών Σπάρτης, « ΛΑΚΩΝΙΑ », στο οποίο συναντηθήκαμε με τον Πρόεδρό του, κ. Δημάκο Δημήτριο και τον Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Δημητρόπουλο Χρήστο. Ενημερωθήκαμε για τα παραγόμενα προϊόντα και ειδικότερα για τον άριστης ποιότητας χυμό πορτοκαλιών Λακωνίας, τη διάθεση στην εσωτερική αγορά και τις προοπτικές της εξαγωγής του στο εξωτερικό. Ξεναγηθήκαμε στα διάφορα τμήματα επεξεργασίας και τυποποίησης του χυμού και είδαμε τη λειτουργία των υπερσύγχρονων μηχανημάτων που διαθέτει το εργοστάσιο.
• Επισκεφθήκαμε τον Αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά όπου ξεναγηθήκαμε και ενημερωθήκαμε από το υπηρεσιακό προσωπικό για τη ροή των επισκεπτών στη μοναδική αυτή βυζαντινή Καστροπολιτεία, τη συντήρηση των διαφόρων κτιρίων και τη δυνατότητα ξενάγησης των επισκεπτών.
• Επισκεφθήκαμε το Καστόρι και την εκεί ευρισκόμενη Μονάδα Ιχθυοκαλλιέργειας του Ιωάννη Γεροντίδη. Στη Μονάδα αυτή, που λειτουργεί από το έτος 1969, εκτρέφονται, τρία είδη ψαριών, που είναι η πέστροφα, ο σολομός και ο οξύρυγχος και παράγονται μοναδικά τυποποιημένα προϊόντα, όπως είναι μεταξύ άλλων, το καπνιστό συκώτι σολομού.
• Στη συνέχεια της περιοδείας μας, ανεβήκαμε στα ημιορεινά χωριά της ανατολικής πλευράς του Ταϋγέτου, την Αλευρού, το Γεωργίτσι, την Αγόριανη και τον Λογγανίκο, στα οποία συζητήσαμε με τους κατοίκους τους, που συναντήσαμε στα καταστήματα και τα παραδοσιακά καφενεδάκια, για τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ως μόνιμοι κάτοικοι των απόμακρων αυτών οικισμών.

Πηγή: pna.gr