Αρχική Eπικαιρότητα Υπόθεση μαφίας φυλακών: Κρατούμενοι στη ΓΑΔΑ Λυκουρέζος, Παναγόπουλος

Υπόθεση μαφίας φυλακών: Κρατούμενοι στη ΓΑΔΑ Λυκουρέζος, Παναγόπουλος

Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής θα περάσουν το Σαββατοκύριακο ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος και ο Θεόδωρος Παναγόπουλος.

Αμφότεροι θα είναι κρατούμενοι μέχρι την απολογία τους στον ειδικό εφέτη ανακριτή Ευτύχη Νικόπουλο, αφού σε βάρος τους εκτελέστηκαν δύο εντάλματα σύλληψης για την υπόθεση της λεγόμενης «μαφίας των φυλακών Κορυδαλλού». Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση και απόπειρα εκβίασης σε βάρος του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου.

Οι δύο ποινικολόγοι πήραν προθεσμία για να απολογηθούν το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας. Ο Αλ. Λυκουρέζος δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του όταν ενημερώθηκε για το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει, το οποίο αφορά τις υποθέσεις που ερευνώνται ως συνδεόμενες με τη «μαφία του Κορυδαλλού», με πρώτη (χρονικά) την απόπειρα δολοφονίας του Γιώργου Αντωνόπουλου τον Νοέμβριο του 2014. «Εγώ και ο Θοδωρής, μέλη εγκληματικής οργάνωσης από το 2014! Αν είναι δυνατόν!», είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους.

Δυσαρέσκεια

Οι δικηγόροι των δύο γνωστών ποινικολόγων δεν έκρυψαν και αυτοί τη δυσαρέσκειά τους για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, αφού οι κατηγορούμενοι είναι εγνωσμένοι νομικοί, έχουν γνωστή διαμονή και ήταν σε επαφή με τις δικαστικές αρχές. «Κάθε μέρα είναι στα δικαστήρια! Είναι δυνατόν να θεωρείται ύποπτος φυγής; Οι αποφάσεις των δικαστικών οργάνων πρέπει να είναι σεβαστές υπό δυο προϋποθέσεις. Να είναι σύμφωνες με το νόμο και να διαπνέονται από νηφαλιότητα. Το ένταλμα σύλληψης σε βάρος Λυκουρέζου πριν απολογηθεί δεν είναι αιτιολογημένο και δεν διαπνέεται από νηφαλιότητα. Δημιούργησε ένα τοξικό κλίμα παραβιάζοντας το τεκμήριο αθωότητας», δήλωσε ο κ. Θρασύβουλος Κονταξής, που ανέλαβε την υπεράσπιση του Αλ. Λυκουρέζου, αναφέροντας πως ο πελάτης του είναι σοκαρισμένος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο συνεργάτης του 86χρονου ποινικολόγου, Γιάννης Μαρακάκης: «Ο κ. Λυκουρέζος έχει πάει πολλές φορές σε ανύποπτο χρόνο στο γραφείο του ανακριτή μετά την προφυλάκιση του Γ. Αντωνόπουλου. Δεν υπήρχε κανένας λόγος για την έκδοση ενταλμάτων», τόνισε.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν προέκυψαν κυρίως από μαρτυρικές καταθέσεις και έγγραφα που υπάρχουν στη δικογραφία: Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Θεόδωρος Παναγόπουλος φέρονται να ζήτησαν μεγάλα χρηματικά ποσά από την πλευρά του Αριστείδη Φλώρου, προκειμένου να μην παρασταθεί ο πελάτης τους, Γιώργος Αντωνόπουλος, στη δίκη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον του επιχειρηματία. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Αρ. Φλώρο, ο αείμνηστος δικηγόρος του, Μιχάλης Ζαφειρόπουλος, του μετέφερε πως «σε συνάντηση που είχε με τους δικηγόρους του Γ. Αντωνόπουλου, αυτοί ζήτησαν το ποσό των 2.000.000 ευρώ». Την καταγγελία αυτή ο επιχειρηματίας την κατέθεσε και στη δίκη για τη δολοφονία του Μ. Ζαφειρόπουλου.

Στην ίδια δίκη, στις 5 Απριλίου, κατέθεσε και ο δικηγόρος του Αρ. Φλώρου, Ηλίας Αναγνωστόπουλος, ο οποίος επιβεβαίωσε πως ζητείται το ίδιο ποσό από την πλευρά Αντωνόπουλου, σύμφωνα με επικοινωνία που είχε με τον Μ. Ζαφειρόπουλο: «Μου είπε ότι τα χρήματα που ζητούνται είναι παράλογα. Του λέω 200-300.000; Μου λέει “μιλάμε για πολλά!” Του λέω: “1 εκατ;”. Και μου λέει: “Βάλε”. Του λέω “2;”. Μου απαντά “καλά είσαι!»». Οπως του μετέφερε ο Μ. Ζαφειρόπουλος, «τα χρήματα ζητήθηκαν από τον Αλ. Λυκουρέζο, με παρόντα τον Θ. Παναγόπουλο, ο οποίος δεν μίλησε»

Επιβαρυντική για τον Αλ. Λυκουρέζο ήταν και η κατάθεση του Θέμη Σοφού, νυν αντιπροέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, που είχε αναφέρει πως ο Γ. Αντωνόπουλος «έπεσε από τα σύννεφα όταν έμαθε ότι ζητήθηκαν χρήματα από τους δικηγόρους του», αφού σύμφωνα με τον κ. Σοφό οι δύο άνδρες, Αντωνόπουλος και Φλώρος, έδωσαν τα χέρια ενώπιόν του στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού. Καταθέτοντας στη δίκη για τη δολοφονία Ζαφειρόπουλου, ο κ. Σοφός ανέφερε πως «προς τα τέλη Αυγούστου 2017 ο Μιχ. Ζαφειρόπουλος μου τηλεφώνησε και με ρώτησε “είσαι σίγουρος ότι έδωσαν τα χέρια;”. Του λέω «ναι, γιατί με ρωτάς;”. Και μου λέει έγινε ένα ραντεβού χθες στο γραφείο Λυκουρέζου και ζητάνε χρήματα. Επικοινωνώ με τον Αντωνόπουλο και του λέω ότι ζητάνε λεφτά. Μου απάντησε: “Τι είναι αυτά; Εγώ ποτέ δεν τους είπα να ζητήσουν λεφτά”».

Mάλιστα, ο Γ. Αντωνόπουλος φαίνεται πως διαμαρτυρήθηκε προς τους δικηγόρους του, σε e-mail που τους απέστειλε, μόλις μία ημέρα πριν ξεκινήσει η δίκη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του, για τα χρήματα που ζητήθηκαν. Την επιστολή αυτή την είχε καταθέσει στο δικαστήριο ο κ. Σοφός, ενώ την έδωσε στη δημοσιότητα χθες ο συνήγορός του, Αλέξης Κούγιας. Παρόλα αυτά, σε ανακοίνωσή του ο κ. Κούγιας κάνει λόγο για «αντιαισθητική σύλληψη» των δύο δικηγόρων, όπως και του εντολέα του: «Ψάχνω να βρω έστω και ένα στοιχείο, από το οποίο να προκύπτει ότι οι κύριοι Αντωνόπουλος, Λυκουρέζος και Παναγόπουλος είναι μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης που εκβιάζει και δολοφονούσε. Είμαι κατηγορηματικός με τη νομική μου αξιοπρέπεια ότι αυτοί οι τρεις δικηγόροι δεν έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα από αυτά που κατηγορούνται», ανέφερε.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, όπου αναφέρει πως «ο ΔΣΑ δεν επιζητεί καμία ευμενή μεταχείριση των δικηγόρων κατά την εφαρμογή του νομικού πλαισίου του εντάλματος σύλληψης, όπως αυτό εφαρμόζεται για κάθε Ελληνα πολίτη. Αναμένει όμως από την Ελληνική Δικαιοσύνη να μην επιφυλάσσει σε βάρος των δικηγόρων δυσμενή μεταχείριση».

Εξω από το γραφείο του ανακριτή, προς συμπαράσταση των δύο δικηγόρων, βρέθηκαν χθες, από νωρίς το πρωί, πλήθος συγγενών, φίλων και συνεργατών των δύο δικηγόρων. Μεταξύ αυτών, η κόρη του Αλ. Λυκουρέζου, Αννα-Μαρία και η σύντροφός του, Νατάσα Καλογρίδη.