Αρχική Ν. Μεσσηνίας Τρεις συλλήψεις στην Κυπαρισσία για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων σημαντικής αξίας

Τρεις συλλήψεις στην Κυπαρισσία για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων σημαντικής αξίας

Τρία άτομα, ηλικίας 39, 41 και 61 ετών, συνελήφθησαν, στην Μεσσηνία, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με την κατηγορία της παράνομης κατοχής αρχαίων κινητών μνημείων.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Έπειτα από πληροφορίες της αστυνομίας για κατοχή από άγνωστα άτομα αρχαίων κινητών μνημείων, τα οποία θα πωλούσαν έναντι μεγάλου χρηματικού ποσού, κλιμάκιο αστυνομικών μετέβη στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας όπου συναντήθηκε με τον 39χρονο και τον 41χρονο. Ύστερα από έρευνα στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν, βρέθηκε και κατασχέθηκε στο χώρο των αποσκευών, πλήθος αρχαιοτήτων. Στη συνέχεια εντοπίστηκε, σε άλλη περιοχή της Μεσσηνίας ο 61χρονος, ο οποίος συνελήφθη.

Τα αρχαία που κατασχέθηκαν επιδείχθηκαν σε αρμόδιο αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, ο οποίος γνωμάτευσε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Πρόκειται για 3 τρίωτα πυθοειδή αγγεία, με γραπτή διακόσμηση, 2 τρίωτους πυθαμφορίσκους, με δικτυωτή διακόσμηση, 1 πυθαμφορίσκο μικρογραφικού τύπου, 1 ψευδόστομο αμφορίσκο, με ερυθρή διακόσμηση, 1 δίωτο αμφορέα καστανής βαφής, 1 προχοΐδιο, 1 τρίωτο πυθαμφορέα, σωζόμενος κατά το ήμισυ, μετά 7 συνανήκοντα τμήματα αυτού και 4 βάσεις ποδών αγγείων με διακόσμηση.

Τα συγκεκριμένα κινητά μνημεία, σύμφωνα με την αρχαιολόγο, αποτελούν κτερίσματα μυκηναϊκής ταφής και είναι σημαντικής αξίας αρχαιότητες, που θα παραδοθούν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας και παραπέμφθηκαν στην ανακρίτρια Κυπαρισσίας.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Προηγούμενο άρθροΜε υπογραφή Τατούλη γίνεται πραγματικότητα το σπουδαίο έργο του αθλητικού κέντρου Νεάπολης
Επόμενο άρθροΤην υποψηφιότητα της Μαρίας Σταυροπούλου στη Μεσσηνία ανακοίνωσε ο Πέτρος Τατούλης