Αρχική Eπικαιρότητα Αρση ασυλίας για Λοβέρδο, Σαλμά και Φωκά αποφάσισε η Βουλή

Αρση ασυλίας για Λοβέρδο, Σαλμά και Φωκά αποφάσισε η Βουλή

Αρση ασυλίας του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου για την υπόθεση της Novartis αποφάσισε η Βουλή κατά την ψηφοφορία που ακολούθησε τη σχετική συζήτηση.

Επίσης, ανάλογες αποφάσεις ελήφθησαν και για τους βουλευτές Μάριο Σαλμά της ΝΔ και Αριστείδη Φωκά των ΑΝΕΛ, για διαφορετικές υποθέσεις.

«Πρόσωπο με πρόσωπο θα συντρίψω την σκευωρία. Και ενώπιος ενωπίοις θα αποκαλύψω τους εμπνευστές και εκτελεστές αυτής της πλεκτάνης, κουκουλοφόρους και μη», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος και συνέχισε: «Επί ενάμιση χρόνο ταλαιπωρούνται και δυσφημούνται βάναυσα δέκα Έλληνες πολίτες, που συμβαίνει να είναι και αντιπολιτευόμενα της κυβερνητικής παράταξης, πολιτικά πρόσωπα!

Σχοινοτενείς και παρατεταμένες διαδικασίες, αντί για τις γρήγορες και σταθερές διαδικασίες του Συντάγματος. Αρνηθήκατε ως πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αυτή τη συνταγματική διαδικασία και επιλέξατε τις διαδικασίες των εκκρεμοτήτων. Επί ενάμιση χρόνο τώρα διατηρούνται εκκρεμότητες που αφορούν τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Δηλαδή επιλέξατε σκοπίμως την πολιτική σπίλωση και κατασυκοφάντηση. Κι έρχεται μία υπόθεση στη Βουλή τώρα, σε προεκλογικό χρόνο και με προαναγγελίες από μέρος του φιλοκυβερνητικού τύπου, που έχει άμεση και απευθείας ενημέρωση από συγκεκριμένες δικαστικές αρχές, όπως φαίνεται.

Ο κύριος Λοβέρδος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον πως «είναι εκείνος που έδωσε την εντολή και κάλυψε πολιτικά τη σκευωρία. Τώρα υιοθέτησε και το πιο άθλιο και το πιο ανήθικο και το πιο τραγελαφικό συνάμα ψέμα ενός κουκουλοφόρου, πως ενημέρωσα εγώ – είπε και ο Πρωθυπουργός – κρυφά την Novartis τον Δεκέμβριο του 2010 ότι θα γίνει κούρεμα των ομολόγων το 2012, με το PSI.

Καλά, καθόλου τσίπα δεν υπάρχει; Το 2010 δεν υπήρχε καν σκέψη για κούρεμα ομολόγων. Αυτό έγινε το 2012!!! Και το κούρεμα των ομολόγων των προμηθευτών της Υγείας, των δικαστών και των μικροομολογιούχων, μας ανακοινώθηκε μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο από το Υπουργείο Οικονομικών ανήμερα της απόφασης του κουρέματος.

Εγώ όμως σύμφωνα με την «κατάθεση» ενός κουκουλοφόρου, ως μάντης Κάλχας, το είχα μαντέψει το 2010. Ή μήπως εννοεί ο κουκουλοφόρος πως ενημέρωσα εγώ για την πληρωμή μέσω ομολόγων των προμηθευτών της Υγείας, που έγινε από προηγούμενη υπουργό από εμένα που τώρα είναι μαζί σας; O Γκαίμπελς ήταν ένας απαίσιος επαγγελματίας εγκληματίας. Αυτοί που τα κάνουν αυτά είναι απαίσιοι εγκληματίες της συμφοράς» απάντησε ο κύριος Λοβέρδος.

Κατήγγειλε ως ψέμματα τα όσα του καταλογίζονται για το φάρμακο Gilenya, αναφέροντας συγκεκριμένα τους λόγους: «Τιμολογήθηκε με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές. Δόθηκε στο Gilenya κανονική νόμιμη τιμή, δηλαδή 1930 ευρώ. Και την ίδια ημέρα, την ίδια ημέρα το εντάξαμε στα νοσοκομειακά φάρμακα και με αυτό τον τρόπο η τιμή του έπεσε στα 1680 €. Δηλαδή πιο κάτω από όλες τις έως τότε τιμές στην ΕΕ. Και τα ευρώ αυτά δεν τα έδωσαν οι πολίτες αλλά βγήκαν από τα ταμεία της εταιρείας!!! Και λένε για την Κύπρο πως τάχα ήτανε φθηνότερο!!! Στην Κύπρο, όμως, το φάρμακο αυτό μπήκε στην αγορά και τιμολογήθηκε πολύ αργότερα, τον Μάρτιο του 2012, με τιμή 1995 ευρώ. Σε εμάς ήταν τουλάχιστον 300 ευρώ παρακάτω.

Είστε ψεύτες, είστε συκοφάντες, είστε κοινοί κακοποιοί!.Λένε οι ψευδομάρτυρες πως το φάρμακο αυτό ήταν νέο και απαγόρευε η τρόικα να βάζουμε νέα φάρμακα. Ψέματα!!! Ποτέ η τρόικα δεν έθεσε τέτοια απαγόρευση. Εγώ δεν έβαζα νέα φάρμακα γιατί ήταν ακριβά και χρήματα δεν είχαμε. Και εξαίρεσα αυτό το φάρμακο διότι ήταν απλό χάπι που αντικαθιστούσε διήμερη νοσοκομειακή θεραπεία. Δηλαδή ήταν καλό, σωτήριο, για τους ασθενείς, αλλά και για τα οικονομικά της υγείας. Και δεν κοκκινίζουν από ντροπή. Τα λένε αυτά δύο χρόνια τώρα. Και ακόμη, άλλο φάρμακο τότε δεν κυκλοφορούσε. Άδεια κυκλοφορίας για άλλο φάρμακο, αντίστοιχο του Gilenya, δόθηκε αργότερα, το 2013.  Δύο χρόνια δηλαδή μετά από μένα!

Ουδέποτε ασχολήθηκα με φάρμακα. Από τα 12.000 σκευάσματα ρωτούσα μόνο αν η μείωση της δαπάνης συνολικά ήταν σύμφωνη με τους στόχους μας να περικόπτουμε όσα χρήματα μπορούσαμε περισσότερα. Και συμφωνούσαν πως επιτυγχάναμε τους στόχους μας η τρόικα, το Υπουργείο Οικονομικών και μελετητικοί οργανισμοί όπως ο ΙΟΒΕ. Και πάντα ρωτούσα αν είναι ομόφωνες οι αποφάσεις της επιτροπής. Και πάντοτε ήταν! Όλες!».

Τέλος, ο κύριος Λοβέρδος αναφέρθηκε καταρρίπτοντας κάθε ισχυρισμό και κάθε φήμη που κυκλοφορεί για την υπόθεση ενώ για τον ρόλο του Μανιαδάκη, είπε: «Και με το σπάσιμο του Μανιαδάκη αποκαλύπτεται πως ουδέποτε υπήρξε σύμβουλός μου, όπως ψευδώς έλεγαν οι κουκουλοφόροι. Ποτέ επί των ημερών μου δεν ασχολήθηκε με τα φάρμακα. Ποτέ δεν επικοινώνησε μαζί μου. Το τηλέφωνό μου αν μου ζητούσε, θα ήταν υπερβολικό!!! Κι όμως ενώ όλα αυτά είναι πλέον γνωστά, οι ψευδομαρτυρίες περί του δήθεν συμβούλου μου Μανιαδάκη βρίσκονται ακόμη στο φάκελο, που ήλθε στη Βουλή για μένα!!! Αυτός ο άνθρωπος σε μια αναφορά που έκανε είπε ότι γνωρίζει τους 2 ψευδομάρτυρες που είναι και οι 2 που πήγαν στην Αμερική στο FBI και προσδοκούν να έχουν όφελος και άρα δεν μπορούν αν είναι μάρτυρες στην Ελλάδα.

Είμαι ο πιο στοχοποιημένος πολιτικός μετά το 1989. Την βάναυση συμπεριφορά σας την ένοιωσα και στο πετσί μου ως υπουργός με προπηλακισμούς και ξυλοδαρμούς. Με είπαν και με λένε ( και προσφάτως η «Αυγή») «δολοφόνο» γιατί δήθεν δημοσίευσα τις φωτογραφίες οροθετικών, ενώ η δημοσίευση αυτή αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Εισαγγελέα. Με είπαν «κατάσκοπο» και ήρθε η σχετική υπόθεση στην Ολομέλεια, που ψήφισε πως δεν είμαι!!! Τί γελοιότητα!!! Είπαν ότι δήθεν ιδιωτικοποίησα ένα δημόσιο νοσοκομείο, το Ερρίκος Ντυνάν, που ποτέ δεν ήταν δημόσιο και έβγαλαν τη φωτογραφία μου σε πολλά φιλοκυβερνητικά αρνητικά πρωτοσέλιδα!

Πρώτον διότι το κόμμα μας, το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής, είναι ο βασικός τους στόχος. Και όπως το ίδιο το κόμμα δήλωνε, αφού δεν τους βγήκαν οι γέφυρες, επανέρχονται και καταφεύγουν στη λάσπη.

Δεύτερον, γιατί το ΠΑΣΟΚ έκανε τις μεγαλύτερες περικοπές στον χώρο της σπατάλης. Ενας βουλευτ΄ςη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι οι περικοπές έγιναν γιατί μας το επέβαλε η τρόικα και δεν γνώρισε ότι το κάναμε από το 2009 και πήγαμε με τις 3 χαμηλότερες τιμές της ΕΕ που το αλλάξατε εσείς εις βάρος των πολιτών. Εγώ είμαι εκείνος ο υπουργός που κατοχύρωσε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τον ΕΟΠΥΥ, τον προσδιορισμό της τιμής φαρμάκων με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές στην ΕΕ (που ο ΣΥΡΙΖΑ την μετέτρεψε σε τιμολόγηση με βάση τις δύο χαμηλότερες τιμές στην ευρωζώνη, δηλαδή προσδιόρισε με ακριβότερα κριτήρια την τιμολόγηση), που επανεισήγαγα τη θετική λίστα φαρμάκων επιβάλλοντας και «διόδια» για να ενταχθεί ένα φάρμακο στην λίστα αυτή, και παίρνοντας από τις εταιρείες με μία απλή κίνηση 262 εκ ευρώ το 2011, εγώ έκανα τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς προμήθειας φαρμάκων στα νοσοκομεία, εγώ καθιέρωσα, προπηλακιζόμενος, το rebate, το claw back και τους κλειστούς προϋπολογισμούς στο φάρμακο, δηλαδή το κράτος να δίνει δύο δις για τα φάρμακα όσο κι αν συνταγογραφούν οι γιατροί, εγώ εν τέλει πήρα πίσω πολλά δις από τη σπατάλη και τη διαφθορά στη φαρμακευτική δαπάνη, που μείωσα όλων τα κέρδη, προφανώς και της Novartis, που επί ΣΥΡΙΖΑ όμως αυξήθηκαν. Εγώ, λοιπόν, πρέπει, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ να δολοφονηθώ πολιτικά και ο αγώνας των κυβερνήσεών μας να συκοφαντηθεί όσο περισσότερο γίνεται!

Τρίτον, γιατί τα τελευταία τέσσερα χρόνια βρίσκομαι πιο μπροστά κι από την πρώτη γραμμή της μαχόμενης αντιπολίτευσης. Κι έπρεπε αυτό να το πληρώσω.

Τέταρτον, γιατί όλοι συμφωνούν πως η επιλογή Τσίπρα είναι να πάμε σε εκλογές με σκανδαλολογία. Δεν σας βγαίνει όμως. Βγαίνουν χαρτιά εναντίον σας. Εγώ δεν φοβάμαι. Εσείς θα φάτε τις αγωγές και τις μηνύσεις του λαού στην κάλπη

Πέμπτον, γιατί η επιδίωξη τους να αλλάξουν το πολιτικό σύστημα, όπως ο ίδιος ο Τσίπρας έλεγε, μέσω Novartis κατέρρευσε, αποδείχτηκε σκευωρία και πρέπει με κάποιο τρόπο να αποφωνηθεί. Από μεγαλύτερο σκάνδαλο έγινε το μεγαλύτερο φιάσκο και Χρησιμοποιούμαι εγώ, για να αποδείξουν οι Ρασπούτιν πως όλο και κάπου είχαν δίκιο και πως ο εξευτελισμός τους δεν είναι πλήρης και τέλειος!!!

Έκτον, αυτά τα κάνουν αδίστακτοι κακοποιοί, δεν ωροδούν προ ουδενός και για κανένα λόγο μπροστά στο μικροκομματικό τους συμφέρον.

Για ψήφους τελικά στήθηκε και συνεχίζεται καταρρακωμένη αυτή η σκευωρία. Γι΄αυτούς και για άλλους λόγους είμαι σήμερα στο στόχαστρο μιας ομάδας πολιτικών κακοποιών. Επαναλαμβάνω εδώ τώρα και τελειώνω την ομιλία μου, τη φράση με την οποία απαντώ στους χιλιάδες πολίτες που σπεύδουν να με στηρίξουν: Τους σκευωρούς θα τους συντρίψω! Δίνω σήμερα λόγο τιμής!».

Σαλμάς: Δήθεν σκάνδαλο

«Δήθεν σκάνδαλο που σχεδιάστηκε με το δόγμα Πολάκη «να κλείσουμε και κανέναν στη φυλακή»», χαρακτήρισε την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων ο πρώην υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, ο οποίος, «παρότι δεν υπάρχει τίποτα», κάλεσε το Σώμα να ψηφίσει υπέρ της άρσης ασυλίας του «για να τελειώσει νωρίτερα και να δικαιωθεί».

Ο κ. Σαλμάς μετέδωσε στην Ολομέλεια ηχητικό απόσπασμα από το οποίο, όπως είπε, προκύπτει ότι ο επικεφαλής ελέγχου Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Σπυρίδης, συνέταξε την «παράνομη» έκθεση σε βάρος του. Ο κ. Σαλμάς είπε ότι στο ηχητικό ντοκουμέντο ο κ. Σπυρίδης μιλάει σε προσυνεδριακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβριο 2016, λέγοντας ότι «η ΥΠΕΔΥΦΚΑ είναι εργαλείο για να υποστηριχθεί η κυβέρνηση».

«Με αυτού του τύπου την παράνομη έκθεση, οι εισαγγελείς ζητούν την άρση ασυλίας μου. Δεν υπάρχει υπόθεση, δεν υπάρχει ζημία αλλά ζητώ την άρση ασυλίας μου για να αποδειχθεί η σκευωρία. Η άμεμπτη υπουργική θητεία εγγυάται ότι δεν παρανομούσα. Κρατώ και άλλες αποδείξεις τις οποίες θα παρουσιάσω στην πορεία της δικαστικής διερεύνησης», είπε ο κ. Σαλμάς.

Ο πρώην υπουργός Υγείας αναφέρθηκε ακόμη στην εξοικονόμηση δαπανών που επιτεύχθηκε επί της υπουργικής του θητείας και τον πόλεμο που δέχθηκε όταν θέσπισε τον κλειστό προϋπολογισμό.

Βενιζέλος για Novartis: Προσπάθεια αυτοπροστασίας από Τσίπρα ενόψει εκλογών

Σχέδιο αλλοίωσης των συσχετισμών, των εκλογικών και κοινοβουλευτικών δυνάμεων και υπονόμευσης της λειτουργίας του πολιτεύματος, κατήγγειλε ο Ε. Βενιζέλος ο οποίος ανέβηκε στο βήμα μετά τον Ανδρέα Λοβέρδο, στη συζήτηση για την άρση ασυλίας του τελευταίου για την υπόθεση της Novartis. «Είναι ένα σχέδιο που προσβάλλει το άρθρο 134 του Ποινικού Κώδικα (εσχάτη προδοσία)», είπε και υπογράμμισε ότι για το ζήτημα αυτό εκκρεμούν μηνύσεις που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή και «θα εξεταστούν όταν έρθει η στιγμή».

«Υπάρχει σκάνδαλο NOVARTIS που αφορά μεγάλο αριθμό γιατρών σε πολλές χώρες, που αφορά κλινικές του ΕΣΥ και πανεπιστημιακές κλινικές που έγιναν αποδέκτριες μεγάλων ποσών για κλινικές έρευνες και όλα αυτά πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος. Διερευνώνται; δεν έχω ακούσει τίποτα. Δίκες διεξάγονται σε άλλα εφετεία, εκτός του εφετείου Αθηνών, και απαλλάσσονται ιατροί των Σερρών για το υποτιθέμενο σκάνδαλο NOVARTIS και μαζί τους απαλλάσσεται και ο διάσημος κ. Φρουζής», είπε ο Ε. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Υπάρχει μήπως αντίστοιχο σκάνδαλο πολιτικό, το σκάνδαλο της πλεκτάνης, της σκευωρίας, το σκάνδαλο της προσβολής του άρθρου 134 του Ποινικού Κώδικα; Ναι. Το συνομολόγησε ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης. Ο ίδιος άνθρωπος που, όταν ο φάκελος διαβιβάστηκε στη Βουλή, από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου πρόλαβε να ρίξει μια ματιά και να δηλώσει έξω από μέγαρο Μαξίμου ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών. Και στη συνέχεια, μετά από μήνες, ήρθε ενώπιον της Βουλής και είπε «ναι υπάρχει σκάνδαλο NOVARTIS, αλλά όχι για πολιτικά πρόσωπα»».

«Πρέπει να αναρωτηθεί κανείς γιατί ο κ. Τσίπρας επιμένει. Γιατί ενώ βλέπει πως έχει καταρρεύσει όλη αυτή η φαρσοκωμωδία, όπως είπε ο κ. Πικραμμένος, αναλαμβάνει την ιδιοκτησία, την ευθύνη η οποία είναι βαριά. Το κάνει γιατί ξέρει ότι πρέπει να αυτοπροστατευθεί καθ΄ οδόν προς τις εκλογές, γιατί πληθαίνουν τα προβλήματα», είπε ο Ε. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει υπόθεση Πετσίτη. Υπάρχει υπόθεση Τσίπρα, των υπουργών του, της κυβέρνησης η οποία αφορά βλάβη των συμφερόντων του δημοσίου, σε σχέση με την ΔΕΠΑ, υπάρχει ένας κόμβος εξελίξεων από τη Βενεζουέλα μέχρι τα κατεχόμενα της Κύπρου, υπάρχει ένας πληθωρισμός πληροφοριών που πρέπει να αξιολογηθούν σε σχέση με άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα η παράταση παραχώρησης του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών».

«Έχω ζήσει περισσότερο από κάθε άλλον βουλευτή, στην αίθουσα αυτή, το βρώμικο 1989. Η Αριστερά της εποχής συνέπραξε, διότι χωρίς την κυβέρνηση Τζανετάκη δεν θα μπορούσε να γίνει η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου. Υπερασπίστηκα τον Ανδρέα Παπανδρέου, υπερασπιζόμενος το κράτος δικαίου και την αλήθεια, υπερασπιζόμενος τη διάκριση των εξουσιών. Και ήμουν δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου, όταν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1995 πήρε την πρωτοβουλία να ανασταλεί η διαδικασία του άρθρου 86 της ποινικής ευθύνης υπουργών για τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και πολλούς υπουργούς της κυβέρνησής του, ίνα μη το κακόν αθάνατον γένηται. Για να περάσουμε σε άλλη φάση του δημοκρατικού βίου της χώρας και του πολιτικού πολιτισμού. Έτσι κινήθηκε η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Έτσι φτάσαμε στο 2011, έτσι φτάσαμε στην ψήφιση του άρθρου 86 με συντριπτική πλειοψηφία και την ψήφιση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, που εισηγήθηκε ο κ. Πετσάλνικος, ως υπουργός Δικαιοσύνης, ομόφωνα, με την ψήφο και του ΚΚΕ και του τότε Συνασπισμού», είπε ο Ε. Βενιζέλος

Ο ίδιος διευκρίνισε: «Τα αισθήματα μου απέχουν πολύ από τα αισθήματα εκδίκησης και ποινικοποίησης. Είμαι οπαδός της συναίνεσης. Χρειαζόμαστε εθνική ενότητα αλλά δεν φτάνεις στην εθνική ενότητα και στη συναίνεση αν δεν αντιληφθούν όλοι τι γίνεται. Αυτό που έχει συμβεί τα τελευταία 4,5 χρόνια είναι μια ενσυνείδητη αποδιάρθρωση της κοινωνίας, της πραγματικής οικονομίας και της θεσμικής ραχοκοκαλιάς της χώρας. Αυτό πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει μέσα από τις εκλογές, μέσα από ένα άλλο πολιτικό και κοινοβουλευτικό συσχετισμό και θα επέλθει η κάθαρση».

Προηγούμενο άρθροΑπόψε τα εγκαίνια του Εκλογικού Κέντρου του Αλέξανδρου Πνευματικού
Επόμενο άρθροΔύο ακόμη υποψηφιότητες στην Αρκαδία για τον Γιώργο Δέδε