Αρχική Ν. Ηλείας Με τρία τμήματα ΑΕΙ η Ηλεία – Προστέθηκε η Μουσειολογία στο νομοσχέδιο

Με τρία τμήματα ΑΕΙ η Ηλεία – Προστέθηκε η Μουσειολογία στο νομοσχέδιο

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων  Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή  προβλέπεται η ίδρυση 3 Πανεπιστημιακών Τμημάτων στην Ηλεία.

Στο Τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα με 5 έτη σπουδών και το Τμήμα ΤΕΦΑΑ στον Πύργο με 4 έτη σπουδών προστίθεται το Τμήμα Μουσειολογίας επίσης με 4 έτη σπουδών

Γεωργοπούλου – Σαλτάρη: «Ακόμα πιο ισχυρή η Ηλεία με την ίδρυση 3 Πανεπιστημιακών Τμημάτων»

Σε δήλωσή της η βουλευτής Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη σημείωσε πως «… η Ηλεία πλέον, από 2 ΤΕΙ θα έχει 3 Πανεπιστήμια. Και κάτι επιπλέον, που προβλέπεται στην Αιτιολογική Έκθεση, η οποία ενέχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Δηλαδή, η δυνατότητα ίδρυσης ξενόγλωσσου τμήματος σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο που θα προσελκύει φοιτητές από χώρες εκτός Ε.Ε., χάρη στα ιδιαίτερα, όπως αναφέρεται, χαρακτηριστικά της περιφέρειας και την σύνδεση με την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Τα μνημεία – σύμβολα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται στην Ηλεία, είναι σημεία αναφοράς που θα πρέπει να μας  ενεργοποιήσουν όλους στην εδραίωση ενός ξενόγλωσσου τμήματος στο νομό, κάτι που θα του προσδώσει πολλαπλά οφέλη.

Οι εξελίξεις αυτές, επιβεβαιώνουν όσα λέγαμε. Αντιλαμβάνονται πλέον όλοι την συνέπεια των λόγων και πράξεών μας για την πραγματική αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ηλεία, με την ίδρυση των νέων αυτών πανεπιστημιακών τμημάτων 5ετούς και 4ετούς φοίτησης που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες και στις ανάγκες της οικονομίας του Νομού με αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. 

Τα νέα τμήματα είναι ελκυστικά θα έχουν αναβαθμισμένο πρόγραμμα σπουδών και επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους τους. Δίνεται τέλος στις αλχημείες του παρελθόντος όσον αφορά τα γνωστικά αντικείμενα, που οδήγησαν στην απαξίωση των τμημάτων του Πύργου, που 5 χρόνια μετά το σχέδιο Αθηνά, σχέδιο διάλυσης της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το ένα έκλεισε και το άλλο δεν έχει ορθοποδήσει.

Οι εξελίξεις αυτές, δίνουν και μια ηχηρή απάντηση σε όσους για μικροπολιτικές σκοπιμότητες θέλησαν όλο αυτό το διάστημα της προσπάθειας για αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ηλεία, να δυναμιτίσουν το κλίμα, διαρρέοντας ψεύδη και ανακρίβειες, σε μια κατεύθυνση ουσιαστικά, υπονόμευσης της προσπάθειας. Σήμερα θα βγουν να πανηγυρίσουν για δικαίωση των αγώνων τους, αλλά κανείς πια δεν τους πιστεύει. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ανακαλύπτουν και «διαρρέουν» αυτά για τα οποία εδώ και καιρό έχουμε ενημερώσει υπεύθυνα του Ηλείους συμπολίτες μας. Μάλλον θα πρέπει να κάνουν αγώνες ενάντια στο παρελθόν τους, όταν από θέσεις ευθύνης απαξίωσαν τα τριτοβάθμια ιδρύματα της Ηλείας και δεν έχουν μια κουβέντα σήμερα να πουν για τα εκτός Ηλείας στελέχη και τους ομοϊδεάτες τους που μας κατηγορούν για ρουσφέτια επειδή δώσαμε αγώνα για να αναβαθμιστούν για παράδειγμα οι Γεωπονικές Σπουδές στην Αμαλιάδα. Ο Ηλειακός Λαός θα τους δώσει σύντομα την απάντηση που τους αρμόζει.

Μπαξεβανάκης: Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για τριτοβάθμια εκπαίδευση

Από την πλευρά του ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, σε δήλωσή του για τις εξελίξεις στο θέμα των ΑΕΙ στην Ηλεία τόνισε τα εξής:

«Κατατέθηκε στη Βουλή και οδεύει προς ψήφιση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας,  με το οποίο αναμορφώνεται ο χάρτης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας. Μετά από πολλές δεκαετίες υλοποιείται το αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος, εκπαιδευτικών και φοιτητών, για τον Ενιαίο Χώρο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Έρευνας.

Τώρα, έχοντας μπροστά μας την πλήρη εικόνα για την περιοχή μας, μπορούμε όλοι να κρίνουμε και να συγκρίνουμε. Να συγκρίνουμε την αυριανή πραγματικότητα, τις πανεπιστημιακές σχολές που για πρώτη φορά δημιουργούνται στην Ηλεία, με αυτό που υπάρχει σήμερα, το αποτέλεσμα δηλαδή του καταστροφικού σχεδίου “Αθηνά” που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υλοποίησαν το 2013.

Τι έχουμε σήμερα; Είμαστε ο μοναδικός νομός σε όλη την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα που δεν έχουμε πανεπιστημιακές σχολές. Υπάρχουν δύο τμήματα ΤΕΙ, ένα στον Πύργο με έναν τίτλο – σιδηρόδρομο που δύσκολα κανείς μπορεί να κατανοήσει και ένα στην Αμαλιάδα, Τεχνολόγων Γεωπόνων. Μέχρι το 2013 υπήρχαν στον Πύργο δύο ιδιαίτερα αξιόλογα τμήματα, Μουσειολογίας και Πληροφορικής και ΜΜΕ, τα οποία οι “εκτελεστές” του σχεδίου “Αθηνά” κυριολεκτικά διέλυσαν. Ο αριθμός των πραγματικά ενεργών φοιτητών που ζουν σήμερα στις δύο πόλεις είναι εξαιρετικά μικρός και βέβαια δεν έχει καμιά σχέση με όσα ανυπόστατα διαδίδουν οι εκπρόσωποι του παλιού πολιτικού κατεστημένου.

Τι προβλέπει το δικό μας σχέδιο; Για πρώτη φορά η Ηλεία μπαίνει στον πανεπιστημιακό χάρτη. Για πρώτη φορά η Ηλεία αποκτά πανεπιστημιακά τμήματα. Συγκεκριμένα:

– Στην Αμαλιάδα, σύμφωνα με την επιθυμία των φορέων της πόλης, το υπάρχον τμήμα του ΤΕΙ αναβαθμίζεται. Μετατρέπεται σε τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών, πενταετούς φοίτησης όπως όλα τα γεωπονικά τμήματα. Το νέο τμήμα μπορεί να έχει όλες τις κατευθύνσεις της γεωπονικής επιστήμης. Οι σημερινοί φοιτητές μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να λάβουν το πτυχίο του ΤΕΙ και, εφόσον το επιθυμούν, να συνεχίσουν παίρνοντας επιπλέον μαθήματα ώστε να λάβουν πανεπιστημιακό πτυχίο.

– Στον Πύργο δημιουργούνται δύο πανεπιστημιακά τμήματα, ένα τμήμα Μουσειολογίας και ένα τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Πρόκειται για τμήματα εξαιρετικά δημοφιλή που αναμένεται να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον των μελλοντικών φοιτητών.

Το τμήμα Μουσειολογίας θα ξαναπιάσει το νήμα από το 2013, αναβαθμισμένο σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Οι φοιτητές του σημερινού τμήματος μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να λάβουν το πτυχίο του ΤΕΙ και, εφόσον το επιθυμούν, να συνεχίσουν παίρνοντας επιπλέον μαθήματα ώστε να λάβουν πανεπιστημιακό πτυχίο από το νέο τμήμα Μουσειολογίας.

Το ΤΕΦΑΑ, όπως όλα τα νέα τμήματα, δεν θα λειτουργήσει αμέσως αλλά από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Το ίδιο συμβαίνει και με το τμήμα Νομικής στην Πάτρα και με τα νέα τμήματα του Αγρινίου. Το Υπουργείο Παιδείας προβλέπει για όλα τα νέα τμήματα από 8 θέσεις μελών ΔΕΠ, δηλαδή καθηγητών. Αυτό δείχνει και τη σοβαρότητα του εγχειρήματος. Δεν δημιουργούνται τμήματα στα χαρτιά αλλά με σχεδιασμό ώστε να υποδεχτούν με σοβαρότητα τους αυριανούς φοιτητές. Για Πανεπιστήμιο μιλάμε, όχι για περίπτερο!

– Επίσης, στην αιτιολογική έκθεση γίνεται σαφής αναφορά στη δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής μας που συνδέονται με την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Πρόκειται για προγράμματα που απευθύνονται σε ξένους φοιτητές και στοχεύουν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των νέων από όλο τον κόσμο σε έναν τομέα που φαίνεται να έχει ενδιαφέρον και ζήτηση.

– Ιδρύεται, τέλος, Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο με Ινστιτούτα σε διάφορους επιστημονικούς τομείς. Είναι στο χέρι μας να υποδείξουμε κάποιο από τα Ινστιτούτα αυτά να λειτουργήσει στην Ηλεία αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας και υποδομές που ήδη υπάρχουν.

Μπορούμε τώρα όλοι να συγκρίνουμε το χθες με το αύριο. Όσο κι αν κραυγάζουν οι τοπικοί εκπρόσωποι του παλιού πολιτικού κατεστημένου, μπορούμε όλοι να συγκρίνουμε από τη μια μεριά τα ερείπια που προκάλεσαν το 2013 με το σχέδιο “Αθηνά” και από την άλλη το σχέδιο που καταθέτουμε σήμερα για το πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα».

Πηγή: ilialive.gr