Αρχική Περ. Πελοποννήσου Π. Τατούλης: «Τιμούμε τον Αφρικανικό πολιτισμό και την Αφρικανική κουλτούρα» (Εικόνες)

Π. Τατούλης: «Τιμούμε τον Αφρικανικό πολιτισμό και την Αφρικανική κουλτούρα» (Εικόνες)

Εγκαινιάστηκε από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη το Φεστιβάλ Αφρικανικού Κινηματογράφου,που συνδιοργανώνουν οι διαπιστευμένες στην Ελληνική Δημοκρατία Πρεσβείες και τα Επίτιμα Προξενεία των Αφρικανικών Χωρών μαζί με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.Η Τελετή Έναρξης πραγματοποιήθηκε παρουσία των Πρεσβευτών, Προξένων και εκπροσώπων των Αφρικανικών χωρών στην Ελλάδα, την Πέμπτη 11 Απριλίου 2019, στο φιλόξενο χώρο του CinevilleMulticinema στην Τρίπολη.

Η Πελοπόννησος υποδέχτηκε την Αφρική με τη φράση:

«MamaAfrica, Welcome !».

            Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αφού ευχαρίστησε τους Πρέσβεις και τις Πρέσβειρες, τους Προξένους και τους εκπροσώπους των διαπιστευμένων Προξενείων των Αφρικανικών χωρών στην Ελλάδα«για τη μεγάλη τιμή που μας κάνουν να μεταφέρουν το αφιέρωμα Αφρικανικού Κινηματογράφου και στην Περιφέρεια τη δική μας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου», αναφέρθηκε στη δυνατότητα και την ευκαιρία που δίνεται στον κόσμο της Πελοποννήσου, «να μυηθεί και να μυσταγωγηθεί στα νάματα αλλά και στον πολιτισμό της μεγάλης ηπείρου, της Αφρικανικής ηπείρου».Μιας ηπείρου, όπως είπε,«που είναι συνδεδεμένη με τον AfricaSapiens, με τον HomoSapiens», υπογραμμίζοντας με τον τρόπο του την κοινή καταγωγή του ανθρώπινου είδους από τη «Μάνα Αφρική», όπως την αποκαλούν τα παιδιά της.

            Στη συνέχεια κάλεσε όλους μας να αναλογιστούμε ότι «πρόκειται για έναν πολιτισμό ο οποίος έχει επηρεάσει τα μέγιστα τον παγκόσμιο πολιτισμό» και από την άλλη πλευρά «να θυμηθούμε τους βανδαλισμούς των συμπολιτών μας ευρωπαίων και των υπολοίπων χωρών και τον τρόπο που χειρίστηκαν την Αφρικανική ήπειρο». Τόνισε δε, ότι «θα πρέπει η μνήμη μας να είναι σταθερά δεμένη με την προσπάθεια όλων αυτών των λαών της Αφρικανικής ηπείρου να βρουν το δικό τους δρόμο, με απόλυτο σεβασμό στην προσπάθειά τους, στις παραδόσεις τους, στον πολιτισμό τους, στις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, στις εθνολογικές τους πεποιθήσεις, στις εθνικοτοπικές τους παραδόσεις».

            Ο κ. Τατούλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κινηματογραφικό ρεύμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες δεκαετίες στην Αφρικανική ήπειρο, γεγονός που αποδεικνύεται από τη συνεχή αύξηση των κινηματογραφικών παραγωγών, εγχώριων και μη, και την επιρροή που ασκεί η Αφρική στα κινηματογραφικά δεδομένα παγκοσμίως. Πρόσθεσε δε ότι «θα ήθελα να σημειώσω σε όλους εμάς που θεωρούμε ότι μπορούμε να έχουμε καλύτερα βήματα, ότι μόνο μία χώρα της Αφρικανικής ηπείρου, έχει πάνω από 60 studio για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών. Και αυτό το λέω για να προκαλέσω το ενδιαφέρον όλων των συμπολιτών μου προκειμένου να παρακολουθήσουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη αυτού του Φεστιβάλ».

            Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας το γεγονός ότι οι ταινίες του αφιερώματος, είναι «των ίδιων των Αφρικανών σκηνοθετών, των ίδιων των Αφρικανών ηθοποιών» που μέσα από το δικό τους βλέμμα μπορούμε να «μάθουμε την παράδοσή τους, τις συνήθειές τους και πάνω απ’ όλα, τους προβληματισμούς τους».

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στους πολλούς Πελοποννήσιους συμπολίτες μας που από το τέλος του 19ου αι. μέχρι σήμερα, βρίσκονται στις χώρες της Αφρικής και δημιουργούν μαζί με τους Αφρικανούςπολίτες βελτιώνοντας τη ζωή τους, αναδεικνύοντας, όπως τόνισε«τη δυνατότητα του πόσο μπορούμε να επιτυγχάνουμε όλοι μαζί σημαντικά βήματα, για την εξέλιξη των κοινωνιών μας».

            Κάθε χρόνο, η έναρξη του αφιερώματος εκπροσωπείται από μια αφρικανική χώρα και φέτος την αυλαία άνοιξε το Μαρόκο με τη συγκινητικήκωμωδία«Μια χρονιά με τους Γάλλους»του σκηνοθέτηAbdelfattahArrom.Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε ιδιαιτέρως το Μαρόκο«για τη μεγάλη ευκαιρία που μας δίνει» όπως τόνισε «να γνωρίσουμε τον Αφρικανικό πολιτισμό και την Αφρικανική κουλτούρα».

            Στη συνέχεια, το λόγο πήραν ο κ. NoureddinBardadDaidj, Πρύτανης των Πρέσβεων των Αφρικανικών χωρών στην Ελλάδα καιοΠρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλγερίας και ο κ. SamirAddahre, Πρέσβης του Βασιλείου του Μαρόκου.

            Η Περιφέρεια Πελοποννήσου προσέφερε στους Πρέσβεις, τους Επίτιμους Προξένους και τους εκπροσώπους των Αφρικανικών χωρών δώραπου αναδεικνύουν τις ομορφιές της Πελοποννήσου και την Ιστορία της, καθώς και τοπικά προϊόντα παραγωγών από όλη την Περιφέρεια, που προβάλλουν τη γαστρονομία του τόπου. Η βραδιά έκλεισε με Γεύσεις από τις Αφρικανικές χώρεςπου είχαν ετοιμάσει οι Πρεσβείες και τα Προξενεία τουςκαι Γεύσειςαπό την Πελοπόννησο, πλαισιώνοντας με τον τρόπο αυτό, την πολιτιστική και πολιτισμική γνωριμία και ανταλλαγή. Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού, αλλά και μικρά παιδιά.

            Να σημειώσουμε ότι το Αφιέρωμα στον Αφρικανικό Κινηματογράφο πραγματοποιείται για 1η φορά στην Τρίπολη, καθώς μέχρι πέρυσι που ήταν ο 7ος χρόνος του, παρουσιαζόταν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Το αφιέρωμα θα διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη 17 Απριλίου, με προβολές 2 διαφορετικών ταινιών καθημερινά και Ελεύθερη Είσοδο για το κοινό.