Αρχική Ν. Κορινθίας Στ.Γκούμας :Οι «συνΔΗΜΟΤΕΣ» βάζουμε θεμέλια στην Παιδεία, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό

Στ.Γκούμας :Οι «συνΔΗΜΟΤΕΣ» βάζουμε θεμέλια στην Παιδεία, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό

Του Σταμάτη Γκούμα

Ευτύχησα να γεννηθώ και να ζήσω έως και την ενηλικίωσή μου στον πόλη του Κιάτου. Έπειτα, αφού αρίστευσα στις πανελλήνιες εξετάσεις, σπούδασα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στην πόλη των Ιωαννίνων, την περιοχή των γραμμάτων, των τεχνών και των ευεργετών, επέστρεψα στη γενέτειρά μου και πλέον είμαι δάσκαλος της έκτης δημοτικού σε ιδιωτικό σχολείο. Η ενασχόλησή μου με τα κοινά υπήρξε ο ώριμος καρπός που προέκυψε κατόπιν συγκροτημένων και αλλεπάλληλων σκέψεων και προβληματισμών για την καθημερινότητα στον Δήμο Σικυωνίων. Ο σπόρος αυτού του καρπού ήταν η φράση της μητέρας ενός μαθητή μου, ύστερα από τη σχολική εκδήλωση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η οποία χαράχθηκε βαθιά μέσα μου. Κατά τα λεγόμενά της «…αν και οι εκδηλώσεις αυτές τείνουν να έχουν εθιμοτυπικό χαρακτήρα, εντούτοις, το ηθικό τους δίδαγμα είναι ότι όλοι μας, φτωχοί ή πλούσιοι, έχουμε τη δυνατότητα να παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να ανατρέπουμε δυσχερείς καταστάσεις με παθογένειες». «Αμ’ έπος, αμ’ έργον» που έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι…

Φρονώ ότι τα πάσης φύσεως προβλήματα χρειάζονται άμεση και στοχευμένη επίλυση. Για τις λύσεις απαιτούνται σκέψεις, ιδέες, μέθοδος, προγραμματισμός και εφαρμογή από σοβαρά και καταρτισμένα άτομα με αίσθημα ευθύνης και όχι αυλοκόλακες ή δημοσιοσχεσίτες. Τα προβλήματα αυτά ταλανίζουν και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των συνδημοτών μας. Αρχικά, το ζήτημα της καθαριότητας είναι ένα εξόφθαλμο παράδειγμα απουσίας συγκροτημένου σχεδίου εκ μέρους της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Δυστυχώς, η έλλειψη ενός σωστά δομημένου προγράμματος ανακύκλωσης, η αντικατάσταση ενός μεγάλου μέρους των κάδων στις γειτονιές και ο μικρός αριθμός συμβασιούχων συμβάλλουν στη διαιώνιση του προβλήματος.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η απουσία αθλητικών εγκαταστάσεων που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των συμπολιτών μας. Είναι ενδεικτικό ότι το γήπεδο της Τραγάνας, το οποίο εξυπηρετεί τις αγωνιστικές υποχρεώσεις τεσσάρων ομάδων και των ακαδημιών του Πέλοπα, έχει αφεθεί στο έλεός του, αφού κατ’ επανάληψη έχουν γίνει δολιοφθορές, δίχως να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι, ενώ συνάμα δεν πληρούνται οι υγειονομικές προϋποθέσεις. Η απουσία έργων γύρω από το οδικό δίκτυο, η έλλειψη ενός ορθολογικού πλάνου ενσωμάτωσης των Ρομά μέσω της εργαλειοθήκης που παρέχουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξής τους, η μη αξιοποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου για την περισυλλογή των αδέσποτων σκυλιών, οι τακτικές πλημμύρες που προκαλούνται μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της κακής συντήρησης των φρεατίων, η κατάρρευση γεφυρών λόγω απουσίας μελετών αποτελούν κάποιες από τις συνιστώσες που έχουν αναπόφευκτα χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών του μέσου πολίτη. Ταυτόχρονα, ο εμπαιγμός της νοημοσύνης μας γύρω από την υδροδότηση του τόπου μας, μιας προεκλογικής δέσμευσης του 2010 και του 2014 που αντιμετωπίστηκε με ημίμετρα, ο συγκεντρωτικός τρόπος άσκησης εξουσίας, η απουσία λαϊκών συνελεύσεων καθώς και το ζήτημα της ρευματοκλοπής με το οποίο κατηγορείται η απερχόμενη δημοτική αρχή θέτουν εν αμφιβόλω τα αμυδρά και δυσεύρετα ηθικά της ψήγματα.

Απέναντι σε αυτά τα προβλήματα, ο συνδυασμός μας «συνΔημότες» με επικεφαλής τον κ. Μάρκο Λέγγα δεσμεύεται να αντιμετωπίσει με αίσθημα βαθιάς ευθύνης, σύνεσης και αμεσότητας τα προβλήματα της καθημερινότητας σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο το οποίο θα πληροί στο ακέραιο τα κριτήρια της διαφάνειας, της καινοτομίας και της αλληλεγγύης με στόχο τη δημιουργία ενός πρότυπου Δήμου για τον οποίο θα αισθανόμαστε όλοι περήφανοι. Με βασικά θεμέλια τους τομείς της εκπαίδευσης, του αθλητισμού και του πολιτισμού θα επιδιώξουμε την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας. Για την ανάδειξη των παραπάνω τομέων έχουμε καταθέσει μία σειρά από προτάσεις, οι οποίες παρουσιάζονται αναλυτικά στο κοστολογημένο πρόγραμμα, το οποίο καταρτιζόταν από εμπειρογνώμονες και τεχνοκράτες για διάστημα δεκαοκτώ μηνών.
Ειδικότερα, προβλέπεται η ενεργειακή αναβάθμιση όλων των σχολείων με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η διαρκής συνεργασία με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων για την επίλυση των προβλημάτων, ο επανασχεδιασμός των αυλών με τη δημιουργία μικρών αθλητικών συγκροτημάτων, η δημιουργία ενός σύγχρονου πολυδύναμου σχολείου, η δημιουργία αθλητικού κέντρου στην ορεινή ζώνη και η εξωστρέφεια του τόπου μέσω των μνημείων της. Προτρέπω τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία και να ασκήσουν το αναφαίρετο και δημοκρατικό τους δικαίωμα στο «εκλέγειν».

Υ.Γ. Κάποτε, σύμφωνα με τη Μυθολογία, ο Προμηθέας, που διακρινόταν για τη σύνεσή του, από αγάπη για τους ανθρώπους τους πρόσφερε άμεσα και ανιδιοτελώς τη φωτιά για να αναπτύξουν τον πολιτισμό, κλέβοντάς την από τους Θεούς οι οποίοι τον τιμώρησαν ως δεσμώτη. Πλέον κάποιοι που είναι υπαίτιοι για την (από)σύν(θ)εση του Δήμου μας από… ιδιοτελή αγάπη για τις καρέκλες τους πρόσφεραν καθυστερημένα στους ανθρώπους της πόλης τους νερό για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και όχι από τη Στυμφαλία, όπως διατείνονται. Αν πήραν από την Μυθολογία κάτι και δε το χρειαζόμαστε, είναι η Λερναία Ύδρα των προβλημάτων που δημιουργούν και δεν αντιμετωπίζουν…

*Ο κ. Σταμάτης Γκούμας είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τους «συνΔΗΜΟΤΕΣ» δήμου Σικυωνίων