Αρχική Ν. Λακωνίας Λακωνία: Προετοιμασίες Π.Υ. Γυθείου για την αντιπυρική περίοδο

Λακωνία: Προετοιμασίες Π.Υ. Γυθείου για την αντιπυρική περίοδο

Μήνας προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο 2019 είναι ο Απρίλιος για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου Πύραρχος Κων/νος Καστρής.
Με συνεχείς και αδιάκοπες δράσεις πραγματοποιήθηκαν :

Γενική συγκέντρωση των Εθελοντών Πυροσβεστών πραγματοποίησε ο Διοικητής του Εθελοντικού Σταθμού Πετρίνας Πυρονόμος Αραχωβίτης Βασίλειος την Δευτέρα 8 Απριλίου. Στην συγκέντρωση αυτή παρουσία του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου Επιπυραγού Κωνταντίνου Γραφάκου, ελέχθησαν τα διαθέσιμα πυροσβεστικά μέσα και υλικά του Σταθμού, δόθηκαν οι κατευθυντήριες οδηγίες για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των δράσεων για την πρόληψη, την επιτήρηση, και τις δυνατότητες άμεσης επέμβασης σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Εκπαιδευτική δράση που αφορούσε στα θέματα πυροπροστασίας, πρόληψης και άμεσης αντιμετώπισης πυρκαγιάς, εκπαίδευση στα είδη φορητών μέσων πυρόσβεσης και πρακτική εξάσκηση στην χρήση πυροσβεστήρα, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι Στρατεύσιμοι στο Στρατόπεδο Μαντούβαλου στο Γύθειο.

Μετά από πρόσκληση που δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου, ανταποκρίθηκε άμεσα και την εκπαίδευση ανέλαβε ο Επιπυραγός Κωνσταντίνος Γραφάκος.

Το 2ο Δημοτικό σχολείο Σκάλας με την συμμετοχή των Εθελοντών του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Μυρτιάς επισκέφτηκε την Τετάρτη 10 Απριλίου ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου Επιπυραγός Κωνσταντίνος Γραφάκος, συνεχίζοντας έτσι την σειρά ενημέρωσης και εκπαίδευσης σχολικών μονάδων. Οι 130 μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σκάλας και του οικείου Νηπιαγωγείου παρακολούθησαν κατάλληλο οπτικοακουστικό υλικό με εικόνες και ερεθίσματα για τα πυροσβεστικά οχήματα, τα πυροσβεστικά εργαλεία και υλικά, τον ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό και μαζί με τους δασκάλους – εκπαιδευτές του σχολείου, έμαθαν για την χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα του πυροσβεστήρα στο σχολείο και σε κάθε χώρο που υπάρχουν ανθρώπινες δραστηριότητες. Τέλος έγινε πρακτική εκπαίδευση στη χρήση πυροσβεστήρα και την κατάσβεση πυρκαγιάς από τους εκπαιδευτικούς που εντυπωσίασε τους μικρούς μαθητές.

«Εντός των τειχών» στις εγκαταστάσεις την Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου και με ευθύνη του Υποδιοικητή της Υπηρεσίας Υποπυραγού Γεωργιάκου Ευγένιου, ολοκληρώθηκε η ετήσια γενική εκπαίδευση όλου του προσωπικού. Το πρόγραμμα της εκπαίδευσης αφορούσε στην χρήση υλικών και μέσων για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, πυρκαγιών κτιρίων και μέσων μεταφοράς, χρίση αναπνευστικών συσκευών και μέσων ατομικής προστασίας. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην ορθή χρήση των διασωστικών εργαλείων, την αντιμετώπιση συμβάντων απεγκλωβισμού ατόμων από τροχαία ατυχήματα ή άλλες διασώσεις. Στην διάρκεια της εκπαίδευσης επανελήφθησαν οι διαδικασίες που προβλέπονται για την ασφαλή προσέγγιση, ανάπτυξη και επέμβαση σε κάθε τύπο συμβάντος απαντήθηκαν όλες οι ερωτήσεις των πυροσβεστών που προέκυψαν.

Τέλος στα Συντονιστικά Τοπικά Όργανα των Δήμων Ευρώτα και Ανατολικής Μάνης που πραγματοποιήθηκαν στην Παρασκευή 12 Απριλίου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου, συζήτησε με τους εμπλεκόμενους φορείς για το επίπεδο προετοιμασίας των δυνάμεων πρόληψης, επιτήρησης, ελέγχου και καταστολής των πυρκαγιών για την αντιπυρική περίοδο 2019.

Η Προετοιμασία της Υπηρεσίας για την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο σε συνδυασμό με την διαρκή εντιμότητα για κάθε έκτακτη ανάγκη και την ενημέρωση των πολιτών κάθε ηλικίας για την πρόληψη και την άμεση ενεργοποίηση σε περίπτωση έναρξης πυρκαγιάς, είναι αντικείμενα καθημερινής δράσης, τις ημέρες της Άνοιξης.

Πηγή: ert.gr