Αρχική Eπικαιρότητα Οριστικό: Σπάνε οι 4 κάλπες σε 2 αίθουσες – Το ΦΕΚ που...

Οριστικό: Σπάνε οι 4 κάλπες σε 2 αίθουσες – Το ΦΕΚ που το επιβεβαιώνει

Σε δύο ουρές δύο διαφορετικών αιθουσών θα αναγκαστούν τελικώς οι ψηφοφόροι να περιμένουν την Κυριακή της 26ης Μαΐου, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και στις τέσσερις κάλπες, δηλαδή στη μία αίθουσα για Ευρωεκλογές και Περιφερειακές Εκλογές, ενώ στην άλλη αίθουσα για Δημοτικές και Κοινοτικές Εκλογές.

Ο κύβος ερρίφθη και η Κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην υλοποίηση της πρωτοφανούς αυτής “καινοτομίας” που συζητείται όλο το προηγούμενο διάστημα, όπως προκύπτει πλέον και από Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως,

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο άνοιξε μεν νομικά ο δρόμος για μοίρασμα των καλπών σε ξεχωριστές αίθουσες,αλλά η απόφαση ΔΕΝ είχε οριστικοποιηθεί.Το αρ.118 του ν.4604/2019, που ψήφισαν 148 βουλευτές , τροποποίησε το αρ.114 του Καλλικράτη δίνοντας στον Υπουργό Εσωτερικών την ευχέρεια, με Απόφασή του, να ορίσει εάν οι εκλογικές διαδικασίες θα διεξαχθούν στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους αντιπροσώπους δικαστικής αρχής, ή όχι.

Και μπορεί η συγκεκριμένη Υ.Α.να μην έχει (μέχρι στιγμής)εκδοθεί, όμως στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε άλλη Υ.Α. που αποδεικνύει -πρώτη φορά επισήμως-το μοίρασμα των τεσσάρων καλπών ανά δύο.

Συγκεκριμένα, με την αριθμ. 25020 Υ.Α.ο Υπουργός προχώρησε σε τροποποίηση προηγούμενης του 2010 που καθορίζει τα Βιβλία για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές.

Για να γίνει απλά κατανοητή η μεταβολή, οAIRETOSπαρουσιάζει το πριν και το μετά της παρ.1 αυτής.

ΠΡΙΝ (Φ.Ε.Κ. Β’ 1293/12.8.2010)

« 1. Βιβλίο Πρωτοκόλλου Ψηφοφορίας. Βιβλίο κοινό για τις Δημοτικές και για τις Περιφερειακές Εκλογές »

ΜΕΤΑ (Φ.Ε.Κ. Β’ 1196/9.4.2019)

« 1.α. Βιβλίο Πρωτοκόλλου Ψηφοφορίας. Βιβλίο κοινό για τις Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές.

1.β. Βιβλίο Πρωτοκόλλου Ψηφοφορίας. Βιβλίο κοινό για τις Περιφερειακές Εκλογές και τις Ευρωεκλογές.».

Κατά τα λοιπά,ο Αλ. Χαρίτσης επέφερε και άλλες τροποποιήσεις στα εκλογικά Βιβλία, προκειμένου να είναι συμβατά με την 4η διακριτή κάλπη για τις Κοινότητες, που δημιούργησε ο Κλεισθένης.

Το ΦΕΚ είναι διαθέσιμο ΕΔΩ

Προηγούμενο άρθροΥΠΕΣ: 20.597.000,00 ευρώ σε 88 δήμους – Δείτε ποιους αφορά στην Κορινθία
Επόμενο άρθροΤην Κόρινθο επισκέφθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης (Βίντεο)