Αρχική Περ. Πελοποννήσου Επιστολή του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου σε Γαβρόγλου για το Πανεπιστήμιο

Επιστολή του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου σε Γαβρόγλου για το Πανεπιστήμιο

Επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου, έστειλε και δημοσιοποίησε η διοίκηση του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου (και Ένωσης Ξενοδοχείων Αρκαδίας).

Η ανακοίνωση, έχει στο τέλος το όνομα του προέδρου κ. Κωνσταντίνου Μαρινάκου. 

Το κείμενο έχει να κάνει με το θέμα της συνέργειας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με τα ΤΕΙ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.

Η αναφορά έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ 
Το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου που προβλέπει την συγχώνευση του ΤΕΙ Πελοποννήσου με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και παράλληλα την απομάκρυνση από μια προοπτική αναβάθμισης του υπάρχοντος Πανεπιστημίου με την δημιουργία Πολυτεχνικής Σχολής, με ότι αυτού του είδους οι προτάσεις μπορούν να επισύρουν ως άμεσες και έμμεσες συνέπειες για την Τρίπολη και την ευρύτερη περιοχή, βρίσκουν σύσσωμη την τοπική κοινωνία των πολιτών και των επαγγελματιών αντίθετη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα αναβαθμισμένο Πανεπιστήμιο συναρτάται άρρηκτα με την ίδια την πολιτισμική και οικονομική βιωσιμότητα, ιδιαίτερα για μια περιοχή η οποία εμφανίζει πολύ περιορισμένη ανάπτυξη σε όλους τους παραγωγικούς της τομείς.

Η υψηλή εκπαίδευση αποτελεί βασικό στοιχείο για την οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη του ανθρωπίνου δυναμικού, γιατί το ανθρώπινο δυναμικό ως βασικός συντελεστής παραγωγής, συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και στη διάχυση της νέας τεχνολογίας. Ένα αναβαθμισμένο πανεπιστήμιο αναμφίβολα στηρίζει συνολικά την «Τοπική Ανάπτυξη».

Η ύπαρξη του Πανεπιστημίου στην υπάρχουσα κατάσταση αποτελεί ουσιαστικό στήριγμα για την περιοχή εφόσον οι άμεσες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία είναι σημαντικές, ιδίως στους τομείς κατανάλωσης (κατοικία-ξενοδοχεία 26%, εστιατόρια 11,6%, διασκέδαση 12%, μετακινήσεις από και προς περιοχή 8%), αλλά και τις δαπάνες του κράτους στην περιοχή (για κατασκευές ακινήτων, λειτουργικές δαπάνες του πανεπιστημίου, μισθούς κ.λπ.).

Οι οικονομικές επιπτώσεις της υποβάθμισης του Πανεπιστημίου μέσω της μεταφοράς Τμημάτων σε άλλες περιοχές, σηματοδοτεί παράλληλα και την φυγή αρκετών οικονομικώς ενεργών πολιτών από μια πόλη που βιώνει οδυνηρά την οικονομική κρίση και φυσικά δεν μπορούν να υποτιμηθούν. Μια πιθανή οδυνηρή για την Αρκαδική πρωτεύουσα εξέλιξη θα σημάνει ταυτόχρονα μια νέα κακή εποχή για την πόλη, με τη μείωση της ενεργούς ζήτησης και την αύξηση της ανεργίας

Κ. Υπουργέ, η έννοια «τοπική ανάπτυξη» δεν συνδέεται όμως μόνο με την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου μιας περιοχής. Το πλήγμα από οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης του Πανεπιστημίου μας, είναι ακόμη πιο ισχυρό και βαθύ. Συνδέεται κυρίως με άλλες παραμέτρους, όπως την κοινωνική, την πολιτισμική και την περιβαλλοντική ανάπτυξη. Δεν παρέχει μόνο αγοραία οφέλη (εισόδημα, απασχόληση κ.λπ.) αλλά και μη αγοραία, εξωτερικότητες και διαχυτικά αποτελέσματα που συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή.

Οποιαδήποτε λοιπόν προσπάθεια υποβάθμισης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με βάση το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί, αποτελεί ευθεία προσπάθεια υποβάθμισης όλων αυτών των επιμέρους στοιχείων που συνδέονται όχι μόνο με την οικονομική αξία της εκπαίδευσης, την έρευνα, την ανάπτυξη και τις νέες τεχνολογίες αλλά και με την εύρυθμη λειτουργία μιας ελεύθερης κοινωνίας.

Μια πιθανή αρνητική εξέλιξη ακυρώνει τη δυνατότητα της πόλης να συνομιλεί με τη σύγχρονη πραγματικότητα που εν πολλοίς διαμορφώνεται στα ιδρύματα παραγωγής της γνώσης. Τα αποτελέσματα της σταδιακής απομόνωσης από το επιστημονικό γίγνεσθαι θα φανούν μεσοπρόθεσμα και θα είναι τραγικά για τις προϋποθέσεις ανάκαμψης της περιοχής μέσα από δημιουργικές και καινοτόμες δραστηριότητες.

Στα αλλεπάλληλα πλήγματα που έχει δεχτεί τον τελευταίο καιρό η Αρκαδία, ως αποτέλεσμα λανθασμένων εθνικών και περιφερειακών πολιτικών, αναμφίβολα ως ένα από τα ισχυρότερα πρέπει να θεωρήσουμε την τάση υποβάθμισης του Πανεπιστημίου μας που σαφώς θα σημαδέψει την πορεία της πόλης για πολλές δεκαετίες.

Ένα ισχυρό περιφερειακό πανεπιστήμιο είναι ένας κύριος πόλος οικονομικής και πολιτισμικής ανάπτυξης, αποτελεί τον κύριο οδηγό στη γενικότερη πορεία προς την πρόοδο της περιοχής και εμείς ως τοπική κοινωνία θα το διεκδικήσουμε δικαιωματικά».

Πηγή: argolikeseidhseis.gr

Προηγούμενο άρθροΚλειστά τα σχολεία την Παρασκευή λόγω απεργίας των εκπαιδευτικών
Επόμενο άρθροΔ.Σικυωνίων: Νέα χρηματοδότηση 2,5 εκ. ευρώ για τα Νοτιοανατολικά κτήρια των Α.Σ.Ο.