Αρχική Ν. Κορινθίας Δ.Σικυωνίων: Νέα χρηματοδότηση 2,5 εκ. ευρώ για τα Νοτιοανατολικά κτήρια των Α.Σ.Ο.

Δ.Σικυωνίων: Νέα χρηματοδότηση 2,5 εκ. ευρώ για τα Νοτιοανατολικά κτήρια των Α.Σ.Ο.

Χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ 2014-2020 οι εργασίες αποκατάστασης  των αποθηκών ΑΣΟ στο Κιάτο για την ανακαίνιση και των κτιρίων του ΝΑ συγκροτήματος

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Μετά από συνεχείς και μεθοδικές προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής, του Δήμου Σικυωνίων και του Δημάρχου Σπύρου Σταματόπουλου εντάχθηκε η υλοποίηση έργου:
«Αποκατάσταση Διατηρητέων Κτιρίων Συγκροτήματος Αποθηκών Α.Σ.Ο. και Αλλαγή Χρήσης (Β΄ Ειδικός προϋπολογισμός)», με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και ειδικότερα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020 (ΕΠΑνΕΚ)».

Το έργο αφορά σε παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των διατηρητέων κτιρίων 5 και 6 καθώς και του Α’ ορόφου διώροφου κτιρίου (της βιβλιοθηκης) που βρίσκονται στη Νοτιοαναατολική πλευρά του συγκροτήματος για την ανάδειξή και αξιοποίησή τους.

Τα κτίρια μετά τις επεμβάσεις θα καταστούν πλήρως λειτουργικά αποκτώντας χρήσεις οι οποίες θα προβάλλουν  τα κτιριολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά τους και θα αποβλέπουν  στην ενίσχυσή της τουριστικής ανάπτυξης αλλά και την ένταξη νέων λειτουργιών για τους μόνιμους κατοίκους.

Συγκεκριμένα προβλέπονται οι ακόλουθες χρήσεις:

Κτίριο 5: Προτείνεται ο διαχωρισμός του σε δύο χώρους όπου στον ένα χώρο θα διαμορφωθούν το φουαγιέ του κινηματοθεάτρου, το ταμείο – γκαρνταρόμπα, bar    και οι απαραίτητοι χώροι υγιεινής του. Στο δεύτερο χώρο θα δημιουργηθεί εστιατόριο- bar με τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους 

Κτίριο 6: Θα διαμορφωθεί κινηματοθέατρο δυναμικότητας 288 θεατών.
Στον κύριο χώρο του κτιρίου θα υπάρχει η πλατεία των θεατών με 240 καθίσματα ,
η σκηνή, η αυλαία , τα παρασκήνια και στον εξώστη θα υπάρχουν επιπλέον 48 θέσεις θεατών,
ο χώρος προβολής και οι βοηθητικοί χώρου των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Α’ όροφος Διωρόφου κτιρίου:  Προβλέπεται η επέκταση χρήσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης που ήδη λειτουργεί στο ισόγειο, η οποία θα πραγματωθεί δια της αποκαταστάσεως της εσωτερικής  και εξωτερικής επικοινωνία του ισογείου με τον Α΄ όροφο, αφενός με την δημιουργία εσωτερικού κλιμακοστασίου και εγκαταστάσεως ανελκυστήρα και αφετέρου με την αποκατάσταση του εξωτερικού κλιμακοστασίου, ώστε να υπάρχει ενιαία λειτουργία και κατάλληλη πρόσβαση και ατόμων με κινητικές δυσκολίες.
Η αξιοποίηση του ορόφου θα δώσει την δυνατότητα δημιουργίας :

·         επιπλέον τμημάτων  και συγκεκριμένα το παιδικό τμήμα
και το τμήμα Τοπικής Ιστορίας και Αρχαιολογίας,

·         χώρος χρήσης Η/Υ για τους χρήστες της βιβλιοθήκης,

·         χώρος προβολών και παρουσιάσεων βιβλίων ντοκιμαντέρ,
διαλέξεων, εξειδικευμένων συνεδρίων κ.α.

·         βοηθητικός χώρος (κουζίνα προσωπικού και
χώρος επεξεργασίας υλικού -server.

Επιπλέον στο εσωτερικό κλιμακοστάσιο ενοποίησης ισογείου και Α΄ Ορόφου
δημιουργείται διευρυμένο πλατύσκαλο για την χωροθέτηση του τμήματος μουσικής.

Η διαμόρφωση του συγκροτήματος των διατηρητέων κτιρίων ΑΣΟ σε πολυχώρο πολιτισμού και εκδηλώσεων  ήταν στις πρώτες προτεραιότητες  του Δημάρχου  Σικυωνίων Σπύρου Σταματόπουλου καθώς θεωρεί ότι έργα που συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου και  προάγουν  τον πολιτισμό   αποτελούν την  υψηλότερη και αποδοτικότερη επένδυση, λειτουργούν προς όφελος των δημοτών και  διασφαλίζουν την ομαλή ανάπτυξη του τόπου. 

Ο Δήμαρχος Σπύρος Σταματόπουλος εκφράζει την ικανοποίησή του για το σημαντικό αυτό έργο,  που  αναμένεται να καταστήσει το Κιάτο ένα τουριστικό και πολιτιστικό κέντρο, «κόσμημα» για την παραλιακή Κορινθία.