Αρχική Eπικαιρότητα «Όποιος δεν του έδινε…μαρούλι του έστελνε τους ελεγκτές»: Πρόεδρος σωματεία στη μαφία...

«Όποιος δεν του έδινε…μαρούλι του έστελνε τους ελεγκτές»: Πρόεδρος σωματεία στη μαφία των λαϊκών αγορών

«Πριν από δύο χρόνια μας είπε ο πρόεδρος ότι πληρώνει τους σεκιούριτι. Εγώ προσωπικά κατέβαλα το ανώτερο ποσό, αμφιβάλλοντας όλα αυτά τα χρόνια για τον σκοπό τους, πλην όμως φοβόμουν ότι αν πάψω να πληρώνω, δεν θα έχω ίση μεταχείριση κατά τη διάρκεια της λαϊκής, εννοώντας ότι θα χάσω τα προνόμια του ανταγωνισμού.

Προνόμια που είναι μεν νόμιμα, περνάνε όμως από το χέρι του προέδρου». Η προαναφερθείσα είναι μία από τις δεκάδες καταθέσεις που έχει στα χέρια της το τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της ΕΛ.ΑΣ. και «καίει» τους… νονούς των ζαρζαβατικών σχετικά με τον τρόπο δράσης τους και το πώς έκαναν «κουμάντο» στις λαϊκές αγορές. Ο πρόεδρος σωματείου που είχε τον «έλεγχο» των λαϊκών αγορών της Αθήνας επένδυε στον «φόβο» των εργαζομένων στις λαϊκές αγορές πως θα «χάσουν τα καλά προνόμια». Την ώρα που «έχτιζε σε αυτόν τον φόβο», οδηγούσε Mercedes και οι σεκιούριτι που πλήρωναν οι υπάλληλοι στις λαϊκές αγορές δούλευαν για τον ίδιο! «Οταν γίνουν οι αλλαγές πάγκων θα δεις πού θα βρεθείς», είχε πει ακόμη ένα μέλος της οργάνωσης της «μαφίας των λαϊκών αγορών» σε άτομο που αρνήθηκε να καταβάλει τα χρήματα που του ζητούσαν.

Εκβιασμοί

Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας συγκέντρωναν για πάνω από πέντε χρόνια στοιχεία για να «δέσουν» όσο το δυνατόν περισσότερο την υπόθεση και με μεγάλες προσπάθειες κατάφεραν να κάμψουν τις αντιστάσεις αλλά και τον φόβο αρκετών ιδιοκτητών πάγκων, οι οποίοι δεν ήθελαν να καταθέσουν αρχικά, αλλά στη συνέχεια το έκαναν. «Οποιος λοιπόν του αντιμιλήσει ή δεν δώσει τα “μαύρα λεφτά” και του φέρει αντίρρηση, τον εκβιάζει ότι θα του φέρει το υπουργείο και με αυτόν τον τρόπο τους αναγκάζει να πληρώσουν. Ολοι φοβόμαστε και κάποιοι φοβούνται ακόμη να έρθουν στην Αστυνομία και να κάνουν καταγγελία. Αυτό γίνεται τουλάχιστον δέκα χρόνια και από φόβο πληρώναμε και κάποιοι πληρώνουν ακόμη», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ακόμη μία κατάθεση που βρίσκεται στη διάθεση του «Ε.Τ.» και συμπεριλαμβάνεται στην ογκωδέστατη δικογραφία που σχημάτισαν οι ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Στήσιμο εκλογών

Από την έρευνα της Αστυνομίας προέκυψε ακόμη και «στήσιμο» των εκλογών σε σωματείο των ιδιοκτητών των λαϊκών αγορών. «Τις τελευταίες μέρες ο… περνάει από τους πάγκους και ζητάει να υπογράψουν κάποιοι ότι δεν του έδιναν μαύρα λεφτά και ότι αυτά τα λεφτά τα έπαιρναν οι σεκιούριτι. Σε εμένα δεν έχει έρθει. Αυτά τα έχω ακούσει μόνο. Ακόμη θέλει να βάλει όλους τους ιδιοκτήτες πάγκων ή περίπου το 80% υποψήφιους για τις εκλογές με σκοπό να πετύχει να ξαναβγεί πρόεδρος. Σε προηγούμενες εκλογές ο πρόεδρος είχε δώσει σημαδεμένα ψηφοδέλτια», αποκάλυψε στους αστυνομικούς ακόμη ένας εργαζόμενος σε λαϊκές αγορές. «Οσοι δεν ψήφισαν με κάποιο τρόπο αργότερα τιμωρήθηκαν. Τους έστειλαν ελεγκτές, τους έκοψαν πρόστιμα. Εγώ από φόβο τον ψήφισα όλες τις φορές που ήταν υποψήφιος. Οποιος του έφερνε αντίρρηση, μετά είχε πόλεμο. Οποιος δεν έδινε τα μαύρα λεφτά του έστελνε τους ελεγκτές», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος άνδρας στην κατάθεσή του, που βρίσκεται στα χέρια της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Σύμφωνα με την ίδια κατάθεση, ο πρόεδρος του Σωματείου, παρά το γεγονός πως είχε πληροφορηθεί για τη διεξαγόμενη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., εμφανιζόταν… απτόητος και συνέχιζε κανονικά το… έργο του. «Ο ίδιος λέει ότι έχει στο Περιστέρι τουλάχιστον τρία σπίτια και ένα στην Ακράτα. Εχει αμάξι Mercedes και ένα άλλο αμάξι μικρό. Δεν ξέρω τι άλλο έχει. Παρόλο που ξέρει ο πρόεδρος ότι έγιναν καταγγελίες στην υπηρεσία σας, θα βάλει πάλι υποψηφιότητα για το σωματείο και προκήρυξε νέες εκλογές», συνέχισε στην κατάθεσή του στους αστυνομικούς ο ίδιος ιδιοκτήτης πάγκου σε λαϊκή αγορά της Αθήνας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου