Αρχική Ν. Κορινθίας Με τον Σπύρο Καραβά υποψήφια η Αναστασία Ρέστα στον Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης

Με τον Σπύρο Καραβά υποψήφια η Αναστασία Ρέστα στον Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης

Η Αναστασία Ρέστα, μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, υποψήφια δημοτική Σύμβουλος με τους «Ορίζοντες Δημιουργίας» για το Δήμο Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης, με υπ. Δήμαρχο το Σπύρο Καραβά.

“Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,
Έχω γεννηθεί στο Ξυλόκαστρο και εργάζομαι ως ελεύθερη επαγγελματίας, μηχανολόγος Μηχανικός. Είμαι παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού.
Είμαι κι εγώ ένας από εσάς που όλοι μαζί θέλουμε να βλέπουμε το Δήμο μας να αναπτύσσεται με εξωστρέφεια και δυναμισμό και να αξιοποιεί τις μεγάλες του δυνατότητες. Για το λόγο αυτό δέχτηκα την τιμητική πρόταση να συμμετάσχω στους «Ορίζοντες Δημιουργίας» με υποψήφιο Δήμαρχο Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης το Σπύρο Καραβά, γιατί ο τόπος χρειάζεται την προσφορά όλων μας για να πετύχει το μέλλον που του αξίζει.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μου είναι οι υποδομές «έξυπνης πόλης» και οι εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας. Πρόκειται για ανταποδοτικές λύσεις, που με τον κατάλληλο σχεδιασμό και παρακολούθηση μπορούν να αποσβέσουν το κόστος υλοποίησής τους μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, και να μειώσουν τις δαπάνες του Δήμου σε ενέργεια, με εξοικονόμηση για φωτισμό άνω του 60%. 

Πέρα από την εξοικονόμηση ενεργειακής δαπάνης, η «έξυπνη πόλη» περιλαμβάνει σε πρώτη φάση ένα σύνολο από έργα «επανεκκίνησης» για το Δήμο Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης, όπως κέντρο ελέγχου και διαχείρισης συστημάτων φωτισμού, σύστημα υπέργειων και υπόγειων κάδων απορριμμάτων και σημεία WiFi πρόσβασης στο διαδίκτυο. Οι λειτουργίες «έξυπνης πόλης» θα παρακολουθούνται από ενιαίο κέντρο ελέγχου στο οποίο θα μπορούν να ενσωματώνονται και νέες εφαρμογές «έξυπνης πόλης» στο μέλλον.

Επίσης, η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, η ανακαίνιση όψεων, οι πράσινες στέγες και η ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων είναι ζητήματα που δίνουν αναπτυξιακή τροχιά και δυναμική. Τα έργα αυτά πιστεύω ότι θα πρέπει να προωθηθούν κατά προτεραιότητα, μελετώντας και αναζητώντας χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω δανειοδοτήσεων των Δήμων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Άμεση προτεραιότητα είναι, επίσης, η χαρτογράφηση και η διαχείριση των υδάτινων πόρων του δήμου μας, κυρίως για άρδευση, αλλά και για ύδρευση όπου είναι απαραίτητο. Πρόκειται για τον πρωτογενή τομέας παραγωγή, τον αγροτικό κόσμο του Δήμου μας, ο οποίος θα αισθανθεί μια μεγάλη ανακούφιση και ώθηση εάν μπορέσουμε να επιλύσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα της άρδευσης. Καμία σταγόνα νερού δεν πρέπει να χάνεται στη θάλασσα πλέον. Η δημιουργία δικτύου από μικρά αρδευτικά έργα, υδατοδεξαμενές ή και λιμνοδεξαμενές, μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά και να περιορίσουν σημαντικά το πρόβλημα.

Ως έργο μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας για το Δήμο μας αποτελεί επίσης και η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού από το Λουτρό που βρίσκεται σήμερα έως τα Μαύρα Λιθάρια, και την αναβάθμισή του σε τριτοβάθμιας επεξεργασίας.

Μέσα από τα παραπάνω έργα αναφοράς, για τα οποία καταθέτω και τη δική μου εμπειρία και συνεισφορά, πιστεύω ότι οι «Ορίζοντες Δημιουργίας» έχουν και τις προτάσεις και τις λύσεις για τον όμορφο Δήμο μας, την εξωστρέφεια και την επανεκκίνησή του. 

Για έναν καλύτερο Δήμο, όπως αξίζει στους Δημότες του!
Μαζί και θέλουμε και μπορούμε και θα τα καταφέρουμε!

Αναστασία Ρέστα, 
Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, 
υπ. δημοτική Σύμβουλος «Ορίζοντες Δημιουργίας»”