Αρχική Eπικαιρότητα Στο έλεος της κακοκαιρίας η Κρήτη: Καθιζήσεις δρόμων, πλημμύρες και κατολισθήσεις (Βίντεο)

Στο έλεος της κακοκαιρίας η Κρήτη: Καθιζήσεις δρόμων, πλημμύρες και κατολισθήσεις (Βίντεο)

Η καταρρακτώδης βροχή έχει προκαλέσει για μία ακόμη φορά σοβαρά προβλήματα σε αρκετές περιοχές της Κρήτης.

Χαρακτηριστικό είναι πως σε κάποιες περιοχές του Ηρακλείου έπεσαν 110 χιλιοστά νερού μέσα σε τέσσερις ώρες, με συνέπεια να πλημμυρίσουν δρόμοι και γεφύρια, αλλά και να σημειωθούν καθιζήσεις και κατολισθήσεις σε δρόμους, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διέλευση οχημάτων.

Περιοχές όπως ο Πύργος, ο Χάρακας και τα Σαμάνια έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες, δήλωσε στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων, Μανώλης Κοκοσάλης. «Τα συνεργεία μας είναι επί ποδός προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα επίθεση του καιρού. Το νερό που έπεσε μέσα σε τέσσερις ώρες έφτασε τα 110 χιλιοστά, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Έχουν πλημμυρίσει γεφύρια και παρά το γεγονός ότι επιχειρούν συνεχώς τα συνεργεία, αφού οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται, το πρόβλημα επαναλαμβάνεται», δήλωσε και ζήτησε από τους πολίτες να αποφύγουν μετακινήσεις που δεν είναι αναγκαίες.

Λόγω καθιζήσεων, ο επαρχιακός δρόμος Ηρακλείου- Βουτών έκλεισε ένα χιλιόμετρο πριν από την είσοδο στον οικισμό, με απόφαση της περιφέρειας Κρήτης. Πολλά προβλήματα, με κατολισθήσεις βράχων, υπάρχουν και στον δήμο Βιάννου, τόσο στο επαρχιακό όσο και στο δημοτικό οδικό δίκτυο. Για λόγους ασφαλείας λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων αποφασίστηκε από την πολιτική προστασία το κλείσιμο των παρακάτω οδών:

  • Δημοτική οδός από Κερατόκαμπο προς Άρβη
  • Δημοτική οδός από Άρβη προς Ψαρή Φοράδα Τέρτσα
  • Η γέφυρα στον ποταμό Αναποδάρη στην Δέρματο
  • Από Τέρτσα προς Μύρτος

Εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής έχει υπερχειλίσει ο Αναποδάρης και η δημοτική αρχή Αρχανών Αστερουσίων έκλεισε τη γέφυρα στην Καλυβιανή, ενώ σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο υπάρχουν φερτά υλικά και πέτρες. Κλειστός είναι ο δρόμος από Καλύβια προς Μεσοχωριό και από Λιγόρτυνο προς Μεσοχωριό.

Εξαιτίας της σφοδρής βροχής, έγιναν κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα να κλείσουν δρόμοι, ενώ τα ορμητικά νερά παρέσυραν σταθμευμένα οχήματα. Πιο συγκεκριμένα, στην ανατολική Κρήτη, σχεδόν απροσπέλαστος είναι ο δρόμος από Μάρθα προς Βιάννο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ekriti, εξαιτίας κατολισθήσεων. Στη Βιάννο, τα ορμητικά νερά του ποταμού που περνά μέσα από το χωριό παρέσυρε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα το πρωί του Σαββάτου.

Στα νότια του νομού Ηρακλείου, ο Αναποδάρης ξεχείλισε και μετά το Δεμάτι η κατάσταση χαρακτηρίζεται οριακή και απαιτείται αυξημένη προσοχή από τους οδηγούς. Κατολισθήσεις έγιναν και στον δρόμο από Καβούσι προς Σητεία μετά τον Πλάτανο, όπως και στο δρόμο Ηρακλείου – Μεσαράς. Στη Ζήρο, πέτρες έχουν πέσει στο οδόστρωμα στον δρόμο προς τον Αθερινόλακκο, οι οποίες μάλιστα δεν φαίνονται λόγω της πυκνής ομίχλης.

Απειλείται γεφύρι 100 ετών

Οι καταρρακτώδεις βροχές έχουν φουσκώσει το ποτάμι που περνάει κάτω από την γέφυρα, η οποία αν και επισκευάστηκε πριν δύο χρόνια, κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν καθώς όπως αναφέρουν, οι πρόχειρες κατασκευές έχουν καταστραφεί και δεν αποκλείεται όπως αναφέρουν στο neakriti να δούμε εικόνες που παραπέμπουν στην γέφυρα του Κερίτη στα Χανιά η οποία και κατέρρευσε.

Είχαν πολλά χρόνια να δουν τέτοια καιρικά φαινόμενα οι κάτοικοι.

«Δυστυχώς ο ποταμός φούσκωσε με τις έντονες βροχοπτώσεις, που έχουμε πάρα πολλά χρόνια να δούμε και φοβόμαστε για τα χειρότερά στην παλιά γέφυρα του Μύρτου», ανέφερε στο neakriti ο κ. Βαγγέλης Φραγκιαδάκης.

Μάλιστα και στα τέλη Μαρτίου, σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις που και τότε είχαν προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην μνημειακή γέφυρα του Μύρτου.

Μάλιστα τότε οι έντονες βροχοπτώσεις, έγιναν η αιτία της μεγάλης συγκέντρωσης βρόχινου νερού στον ποταμό του Μύρτου, από τον οποίο το νερό καταλήγει στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να προκληθούν και σημαντικές ζημιές στο δυτικό τμήμα της 100χρονης μνημειακής παλιάς γέφυρας του χωριού, η οποία φτιάχτηκε το 1924.

Προηγούμενο άρθροΤατούλης από Σικάγο: «Να γίνει η Πελοπόννησος μία από τις σημαντικότερες Περιφέρειες της χώρας» (Εικόνες)
Επόμενο άρθροΔ.Καμπόσος: “Όσοι δεν έχουν κάνει κανένα έργο από την θέση τους, ακυρώνουν τα έργα μας” (Βίντεο)