Αρχική Ν. Κορινθίας Μπαράζ ελέγχων από την Εφορία στο Λουτράκι!

Μπαράζ ελέγχων από την Εφορία στο Λουτράκι!

Σαφάρι της εφορίας στο Λουτράκι, εδώ και μια εβδομάδα περίπου. Εφοριακοί και ΙΚΑ κάνουν συνεχώς, από το πρωί μέχρι το βράδυ εφόδους σε επιχειρήσεις παντός τύπου, όπως καταστήματα εστίασης, εμπορικά, κρεοπωλεία, μπακάλικα, κομμωτήρια κ.α.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατόπιν των ελέγχων έχουν επιβληθεί  πρόστιμα για την μη έκδοση αποδείξεων, μεγαλύτερα πρόστιμα που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ για την μη ύπαρξη POS, ενώ μεγαλύτερα πρόστιμα επιβλήθηκαν για την αδήλωτη εργασία.

Ελέγχους σε πολίτες και επιχειρήσεις εξαπολύει μέχρι το τέλος του 2019 , το Υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Στόχος είναι η εξασφάλιση του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα πρέπει όχι μόνο να φτάσει αλλά και να ξεπεράσει το 3.5 %.

Η Εφορία αναμένεται να κάνει ελέγχους ακόμη και σε φορολογούμενους που έχουν λάβει επιστροφή φόρου και συγκεκριμένα σε 5.900 τέτοιες περιπτώσεις.

Την ίδια στιγμή αναμένεται να πραγματοποιηθούν 56.000 στοχευμένοι επιτόπιοι έλεγχοι από στελέχη Εφοριών, και μάλιστα τους έχει τεθεί όριο εντοπισμού ποσοστού παραβατικότητας τουλάχιστον 25%. Δηλαδή στις τέσσερις περιπτώσεις που θα ελεγχθούν μία ή και περισσότερες να βρεθούν με φορολογικές παραβάσεις.

2.500 υποθέσεις

Από την κρησάρα της Εφορίας θα περάσουν και 2.500 περιπτώσεις φορολογίας ακινήτων φυσικών και νομικών προσώπων, ενώ συνολικά ο στόχος βεβαίωσης φόρων από ελέγχους αναμένεται να ξεπεράσει σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Οικονομικών τα 2,6 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, στο υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξουν η επιβολή προστίμων να γίνεται το αργότερο εντός τριμήνου από τη διαπίστωση της παράβασης κατά τη διενέργεια ελέγχων πρόληψης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας.

Αρκετά φιλόδοξες είναι οι προβλέψεις για την είσπραξη παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς εκτιμάται ότι μέσα στο 2019 θα μπουν στα ταμεία του κράτους πάνω από 2,9 δισ. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η πρόβλεψη αυτή έχει γίνει χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη η επικείμενη ρύθμιση οφειλών έως 120 δόσεις για χρέη στην Εφορία μισθωτών, συνταξιούχων, επαγγελματιών, αγροτών και επιχειρήσεων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη είσπραξη της προγραμματισμένης των 2,9 δισ. ευρώ.

Μεγάλη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί και στο κυνήγι των λεγόμενων μεγάλων οφειλετών, όπου εκεί υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς 8.014 ιδιώτες και επιχειρήσεις χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας και συνολικά πάνω από το 90% των οφειλών.

Σύμφωνα με το σχέδιο ελέγχου της ΑΑΔΕ, η είσπραξη από μεγάλους οφειλέτες και στοχευμένες δράσεις εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει για εφέτος τα 675 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, γίνεται σαφές ότι περίπου το 66% των οφειλετών κινδυνεύει με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, ενώ μέσα στο 2019 αναμένεται να χαρακτηριστούν 4,5 δισ. ευρώ ανεπίδεκτα είσπραξης. Μάλιστα αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι το ποσό αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό των 104 δισ. ευρώ που χρωστούν σήμερα περίπου 4 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Στο υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων υπενθύμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε μικροοφειλέτες προκειμένου να σπεύσουν να ρυθμίσουν ή να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Το στατιστικό στοιχείο ότι 2.219.151 πολίτες χρωστούν έως 500 ευρώ είναι ενδεικτικό της αδυναμίας των νοικοκυριών να εξοφλήσουν ακόμα και χρέη που θεωρούνται μικρά.

Πηγή: loutrakiblog.gr