Αρχική Eπικαιρότητα Συνταγογράφηση φαρμάκων: Πώς και από ποιους γιατρούς γίνεται – Τι πληρώνετε εσείς

Συνταγογράφηση φαρμάκων: Πώς και από ποιους γιατρούς γίνεται – Τι πληρώνετε εσείς

Η συνταγογράφηση φαρμάκων αφορά φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα, που χορηγούνται βάσει ιατρικών συνταγών. Αυτές οι ιατρικές συνταγές φαρμάκων εκδίδονται από τους αρμόδιους για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ιατρούς και αποζημιώνονται από τον Οργανισμό στην τιμή αποζημίωσης.

Η συνταγογράφηση φαρμάκων γίνεται:

  • Από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς, στους οποίους δόθηκε δικαίωμα 300 επισκέψεων ασθενών ανά μήνα
  • Από τα εξωτερικά ιατρεία των κρατικών Νοσοκομείων τακτικά και επείγοντα, από τα Κέντρα Υγείας και από τα Περιφερειακά ιατρεία αυτών
  • Μόνο ηλεκτρονικά

Έκδοση χειρόγραφων συνταγών γίνεται μόνο στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης και για την συνταγογράφηση φαρμάκων που δεν μπορούν να συνταγογραφηθούν ηλεκτρονικά (εμβόλια απευαισθητοποίησης, φάρμακα ΙΦΕΤ για ατομική παραγγελία, γαληνικά σκευάσματα και φάρμακα για Ευρωπαίους ασφαλισμένους).

Οι χειρόγραφες συνταγές φαρμάκων, όταν υπερβαίνουν τα 150€, ή όταν είναι δίμηνες, ή όταν περιέχουν ψυχοτρόπα ναρκωτικά φάρμακα, χρειάζονται θεώρηση από ελεγκτή γιατρό.

Συνταγογράφηση φαρμάκων: Τι πληρώνει ο ασφαλισμένος

Ο ασφαλισμένος για την εκτέλεση της συνταγής σε ιδιωτικό φαρμακείο πληρώνει:

Περίπτωση Α

Την συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων που ανέρχεται σε ποσοστό 25% επί της διατιμημένης αξίας του φαρμάκου. Εξαιρούνται κατηγορίες χρόνιων παθήσεων που τα φάρμακα τους χορηγούνται με συμμετοχή 10%, ή με μηδενική συμμετοχή, όπως αναφέρονται στους καταλόγους του ΕΟΦ και του Υπουργείου Υγείας. Επισημαίνεται ότι η μειωμένη, ή μηδενική συμμετοχή αφορά αποκλειστικά και αυστηρά μόνο τα φαρμακευτικά σκευάσματα που αφορούν τη θεραπεία και αντιμετώπιση των αντίστοιχων συγκεκριμένων παθήσεων.

Δεν καταβάλλουν συμμετοχή για όλα τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της κατάστασής τους:

  • οι μεταμοσχευθέντες συμπαγών ή ρευστών οργάνων και ιστών
  • οι ασθενείς τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής νόσου σε εξωνεφρική κάθαρση και
  • οι παραπληγικοί και τετραπληγικοί

Δεν καταβάλλουν συμμετοχή οι πάσχοντες από το σύνδρομο ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS), για τα αντιρρετροϊκά φάρμακα.

Δεν καταβάλλεται συμμετοχή για φάρμακα που χορηγούνται κατά την περίοδο κύησης και λοχείας, για την αντιμετώπιση των εργατικών ατυχημάτων, για φάρμακα που προμηθεύονται οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από τα φαρμακεία, ή τις αποθήκες του Οργανισμού, για φάρμακα που προμηθεύονται από ταφαρμακεία των Κρατικών Νοσοκομείων, καθώς και για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, όπως ισχύει κάθε φορά.

Ποσοστό συμμετοχής 10% καταβάλλεται από τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, για όλα τα φάρμακα.

Περίπτωση Β

Στην περίπτωση επιλογής από τον ασφαλισμένο φαρμακευτικού σκευάσματος με λιανική τιμή που συμπίπτει με την ασφαλιστική τιμή, ο ασθενής καταβάλλει το θεσμοθετημένο ποσοστό συμμετοχής του.

Στις περιπτώσεις που επιλέγεται φάρμακο με λιανική τιμή υψηλότερη από την τιμή αποζημίωσης, ο ασθενής καλύπτει εκτός από την προβλεπόμενη θεσμοθετημένη συμμετοχή, το σύνολο της διαφοράς μεταξύ της τιμής αποζημίωσης και της λιανικής τιμής του φαρμάκου.

Στις περιπτώσεις που η λιανική τιμή του φαρμάκου είναι χαμηλότερη από την τιμή αποζημίωσης, η διαφορά μεταξύ λιανικής τιμής και τιμής αποζημίωσης, αφαιρείται από την προβλεπόμενη θεσμοθετημένη συμμετοχή του ασθενούς, έως το ήμισυ αυτής (ΦΕΚ 1144/6-5-2014).

Το ποσόν που ο ασθενής καλύπτει πέραν της θεσμοθετημένης συμμετοχής δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των 50 ευρώ ανά μοναδιαίο σκεύασμα (ΦΕΚ 1276/20-5-2014).

Στο εκτυπωμένο φύλλο της ηλεκτρονικής συνταγής αναφέρεται με μήνυμα το ποσό επιβάρυνσης του ασφαλισμένου λόγω συνταγογράφησης φαρμάκου με τιμή μεγαλύτερη από την τιμή αποζημίωσης καθώς και η νόμιμη συμμετοχή.

Περίπτωση Γ

Μετά την εφαρμογή του ν.4093/2012 ορίζεται η εκ μέρους των ασθενών καταβολή υπέρ του ΕΟΠΥΥ του ποσού του ενός (1) ευρώ ανά συνταγή που εκτελείται στα ιδιωτικά φαρμακεία. Της εν λόγω καταβολής εξαιρούνται οι κατηγορίες ασθενών της περίπτωσης Β της παρ.2 της ΚΥΑ ΔΥΓ3(α)/οικ.104747 (ΦΕΚ2883/Β/26-10-2012).

Πηγή: https://www.eopyy.gov.gr