Αρχική Ν. Αρκαδίας Σαν σήμερα: 54 χρόνια από τον σεισμό που ισοπέδωσε τη Μεγαλόπολη (Βίντεο)

Σαν σήμερα: 54 χρόνια από τον σεισμό που ισοπέδωσε τη Μεγαλόπολη (Βίντεο)

Πενήντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον σεισμό της 5ης Απριλίου του 1965 που κατάστρεψε σχεδόν όλη τη Μεγαλόπολη.

Τα ξημερώματα της 5ης Απριλίου 1965 ένας σφοδρότατος σεισμός πλήττει τη νοτιοδυτική Ελλάδα. Στις 6 Απριλίου το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters γράφει:

Οι περισσότερο πληγείσες περιοχές ήταν οι επαρχίες της Ηλείας, της Μεσσηνίας και της Αρκαδίας όπου 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 200 τραυματίστηκαν και ανάμεσα σε 15.0000 έως 20.000 άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους. Η ζημιά εκτάθηκε σε μια έκταση αρκετών εκατοντάδων τετραγωνικών μιλίων με επίκεντρο τη περιοχή της Μεγαλόπολης στη δυτική Πελοπόννησο. Σύμφωνα με το αστεροσκοπείο Αθηνών η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε είχε ένταση 6,2 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ .Η τότε κυβέρνηση κάλεσε για ενίσχυση το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και οργανισμούς παροχής βοήθειας από το εξωτερικό και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις 3 πληγείσες επαρχίες.

Με αφορμή το χτύπημα του σεισμού , πανικός σάρωσε τις πόλεις της Πάτρας, του Αγρινίου και του Μεσολογγίου, οι οποίες υπέστησαν ζημιές από το σεισμό της προηγούμενης Τετάρτης. Ωστόσο η κοινότητα που επλήγη περισσότερο χθες ήταν της Μεγαλόπολης, όπου 95% των κτιρίων φέρεται να έχει καταρρεύσει. Αναφορές από τις τοπικές αρχές για τις 3 επαρχίες κάνουν λόγο για πάνω από 1.100 σπίτια να έχουν υποστεί καταστροφή, περίπου 3.500 να έχουν κριθεί ακατάλληλα για στέγαση και περίπου 5.000 να έχουν υποστεί ρωγμές στους τοίχους. Επιπλέον 3 εκκλησίες και ένα σχολείο κατέρρευσε. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και η βασίλισσα Φρειδερίκη χθες πέταξαν πάνω από τη πληγείσα περιοχή με ελικόπτερο.

Ο χθεσινός σεισμός ήταν ο τρίτος που έπληξε την Ελλάδα σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Στις 9 και 10 Μαρτίου 1.000 άτομα έχασαν τα σπίτια τους στη νήσο Αλόννησο των Σποράδων, ενώ στις 31 Μαρτίου 2 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σεισμικές δονήσεις με επίκεντρο τον Κορινθιακό κόλπο.

Πηγή : www.britishpathe.com, kalimera-arkadia.gr