Αρχική Eπικαιρότητα Έλληνας εξελέγη Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Βίντεο)

Έλληνας εξελέγη Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Βίντεο)

Ο καθηγητής Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος, ένας από τους διαπρεπέστερους Έλληνες νομικούς σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), του σημαντικότερου θεσμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη.

Ο κ. Σισιλιάνος εκλέχτηκε στη νέα του θέση χτες από την ολομέλεια του ΕΔΔΑ. Η θητεία του ξεκινά στις 5 Μαΐου.

Είναι ο πρώτος Ελληνας πρόεδρος του ΕΔΔΑ στα 60 χρόνια του θεσμού. Ο κ. Σισιλιάνοςυπήρξε δικαστής του ΕΔΔΑ από το 2011. Τον Φεβρουάριο του 2017 εκλέχτηκε πρόεδρος τμήματος και τον Μάιο του ίδιου χρόνου αντιπρόεδρος του ΕΔΔΑ.

Είναι αντεπιστέλλoν μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μέλος της Συγκλήτου της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης, συνδεδεμένο μέλος του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου και μέλος του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου με έδρα τη Χάγη.

Εχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, αντιπρόεδρος της Επιτροπής του ΟΗΕ για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων, αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. και εμπειρογνώμων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Είναι μέλος επιστημονικών επιτροπών πολλών διεθνών επιστημονικών περιοδικών, έχει συγγράψει 6 μονογραφίες και περίπου 100 άρθρα και μελέτες, ενώ έχει διευθύνει την έκδοση πολλών συλλογικών τόμων.

Είναι καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει διδάξει μεταξύ άλλων στις Νομικές Σχολές της Σορβόνης, των Παρισίων ΙΙ, της Οξφόρδης, του Στρασβούργου, της Γενεύης και στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης. Τον κ. Σισιλιάνο συνεχάρησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πηγή: argolikeseidhseis.gr