Η πολιτική ξηλώματος των δημόσιων δομών υγείας και πρόνοιας, μια πολιτική που χαράσσεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υλοποιείται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις και εφαρμόζεται από Δήμους και Περιφέρειες, βάζει στην πρώτη γραμμή της πάλης και διεκδίκησης την Υγεία. Πολύ περισσότερο όταν, με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις, επιβεβαιώνεται η επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται από τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων.
Η κατάσταση αυτή πλήττει ιδιαίτερα τα ΑμΕΑ, με δεδομένες τις ανάγκες για θεραπεία, εξετάσεις, εξειδικευμένους γιατρούς, υποδομές και εξοπλισμό. Η εποχή μας είναι εποχή τεράστιων τεχνολογικών και επιστημονικών επιτευγμάτων που θα μπορούσαν να εξασφαλίζουν πρόληψη, θεραπεία, ανακούφιση και άνετη καθημερινότητα για τα ΑμΕΑ, την πλήρη ένταξη στην κοινωνία και στην εργασία. Αυτό δεν υλοποιείται, όχι γιατί δεν υπάρχουν οι δυνατότητες, αλλά γιατί όλες οι πολιτικές ασκούνται με στόχο την κερδοφορία των επιχειρήσεων και τα ΑμΕΑ αντιμετωπίζονται ως κόστος για το κράτος.
Στην περιοχή μας τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής φαίνονται καθαρά. Πρόσφατα στο Λουτράκι τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης της Υγείας έγιναν φανερά όταν από τη στέγη αυτόνομης διαβίωσης «ELPISCARE», που ανήκει σε ιδιώτη επιχειρηματία, ειδοποιήθηκαν οι γονείς και κηδεμόνες 40 παιδιών με βαρύ αυτισμό να πάρουν τα παιδιά τους μέχρι τις 15 του Μάη, γιατί η επιχείρηση αλλάζει δραστηριότητα. Η ανάπτυξη που προωθείται από την κυβέρνηση, και την οποία θέτουν ως στόχο για την περιοχή υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες, έχει αυτά τα αποτελέσματα: η κάλυψη βασικών αναγκών της λαϊκής οικογένειας εξαρτάται από τα επιχειρηματικά σχέδια και από το αν μπορούν να εξασφαλίσουν κέρδος ή όχι.
Σε συναντήσεις που είχε η Λαϊκή Συσπείρωση με το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Νομού Κορινθίας συζητήθηκαν οι ελλείψεις και τα προβλήματα των ΑμΕΑ στην περιοχή. Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει τα ακόλουθα:
- Υποδομές Υγείας: Οι δημόσιες δομές υγείας είναι υποστελεχωμένες. Για παράδειγμα το ΚΕΦΙΑΠ δεν έχει επαρκές προσωπικό για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες, ενώ τα προβλήματα του Γ.Ν. Κορίνθου σε επάρκεια προσωπικού ακόμα και σε βασικές ιατρικές ειδικότητες είναι γνωστά.
- Θεραπεία/υγεία: Παλιότερα οι άνθρωποι με αναπηρία έδιναν μικρή ή μηδενική συμμετοχή. Σήμερα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν μεγάλο ποσοστό. Με δεδομένη την μεγάλη ανεργία στα άτομα με αναπηρία, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Δεν υπάρχει ολοκληρωμένο, δημόσιο, δωρεάν πρόγραμμα αποκατάστασης. Επίσης τα κριτήρια για το ποσοστό αναπηρίας έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε ένα μεγάλο μέρος των ΑμΕΑ να έχει αποκλειστεί από παροχές που λάμβαναν.
- Ανεργία: Η ένταξη στην εργασία είναι δύσκολη για τα ΑμΕΑ. Η ανεργία πλησιάζει ακόμα και το 90%. Σε περιπτώσεις που γίνονται προσλήψεις από το κράτος είναι ανοργάνωτες και δεν εξασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες εργασίας για αξιοποίηση και ομαλή ένταξη στο χώρο δουλειάς.
- Προσβασιμότητα: Οι ελλείψεις υποδομών καθιστούν την καθημερινότητα των ΑμΕΑ και την προσβασιμότητα σε βασικά κτίρια προβληματική. Η μετακίνηση μέσα στις πόλεις της περιοχής αποδεικνύεται ακόμα και επικίνδυνη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους οδηγούς στα πεζοδρόμια της Κορίνθου, που καταλήγουν σε χαντάκια ή εξαφανίζονται.
- Καθημερινότητα: Σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν σε κέντρα διημέρευσης και ΚΔΑΠ. Δεν καλύπτονται οι ανάγκες για δημιουργική απασχόληση, για χώρους όπου θα υπάρχουν δυνατότητες συγκέντρωσης, υποστήριξης και κοινωνικής ένταξης. Το σωματείο καταγγέλλει επίσης ότι στεγάζεται σε χώρο ακατάλληλο, χωρίς προσβασιμότητα για ΑμΕΑ και ότι οι τοπικές αρχές δεν έχουν απαντήσει σε επανειλημμένες εκκλήσεις για επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος.
Τα άτομα με αναπηρία στην περιοχή μας ξεπερνούν τους 1000. Δεν τους βλέπουμε στο δρόμο γιατί στερούνται βασικών υποδομών. Η κάλυψη των αναγκών τους πρέπει να είναι στόχος πάλης και αγώνα για όλους μας. Πρέπει να αποτελέσει και αυτό κριτήριο ψήφου σε όλες τις κάλπες, ψήφου καταδίκης στις πολιτικές ΕΕ, κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης, ψήφου στο ΚΚΕ για διεκδίκηση και αγώνα.