Αρχική Ν. Κορινθίας Σαν σήμερα η τραγωδία στην Σωληνουργεία της Κορίνθου (Δημοσιεύματα της εποχής)

Σαν σήμερα η τραγωδία στην Σωληνουργεία της Κορίνθου (Δημοσιεύματα της εποχής)

16 ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από την τραγωδία που έχει μείνει ανεξίτηλη σε ολόκληρη την Κορινθία. Την τραγωδία στη Σωληνουργεία της Κορίνθου με θλιβερό απολογισμό 6 νεκρούς και 3 τραυματίες.

Τα θύματα της έκρηξης:
Σωτήρης Βορινιώτης 56 ετών, Παύλος Γιάννου 45 ετών, Χρήστος Κυριλής 42 ετών, Κωνσταντίνος Αθανασίου 40 ετών, Κωσταντίνος Σπυρίδου 32 ετών, Ευάγγελος Πουλής 42 ετών

Οι τραυματίες: Θεόδωρος Γιάννου 39 ετών, Σταύρος Σταθόπουλος 47 ετών, Δημήτριος Μανάβης 31 ετών.

Σας παραθέτουμε παρακάτω δημοσιεύματα της εποχής.

Δημοσίευμα από το in.gr –
3 Απριλίου 2003, 11:22 

Λόγω φιάλης αερίου

Έξι νεκροί και τρεις τραυματίες από έκρηξη σε εργοστάσιο σωληνουργίας στην Κόρινθο

Έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί σε εργοστάσιο της Κορίνθου. Τρία άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά χωρίς όμως να υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του. Η ΓΣΕΕ δηλώνει αποφασισμένη να αντιδράσει δυναμικά.

Έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στο εργοστάσιο «Σωληνουργία Κορίνθου ΑΕ». Τρία άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά χωρίς όμως να υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του. Επί τόπου έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και ασθενοφόρα, τα οποία μετέφεραν τους τραυματίες στο νοσοκομείο.

Νεκροί είναι οι: Σωτήρης Βορινιώτης του Θεοδώρου, 56 ετών, κάτοικος Ζευγολατιού Κορινθίας· Παύλος Γιάννου του Ιωάννη, 45 ετών, κάτοικος Κορίνθου· Χρήστος Κυριλής, 42 ετών, κάτοικος Κορίνθου· Κωνσταντίνος Αθανασίου, 40 ετών, κάτοικος Λεχαίου Κορινθίας· Κωνσταντίνος Σπυρίδου του Ιωάννη, 32 ετών, κάτοικος Κιάτου Κορινθίας· Ευάγγελος Πουλής του Πέτρου, 42 ετών, κάτοικος Κορίνθου.

Τραυματίστηκαν ελαφρά οι: Θεόδωρος Γιάννου, 39 ετών, κάτοικος Κορίνθου· Σταύρος Σταθόπουλος, 47 ετών, κάτοικος Λεχαίου· Δημήτριος Μανάβης του Παναγιώτη, 31 ετών, κάτοικος Βραχατίου Κορινθίας.

Πρόκειται για σωληνουργείο που βρίσκεται στο 4ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου – Πατρών. Aπό την έκρηξη κατέρρευσε μέρος του τμήματος βαφής του εργοστασίου.

Το τραγικό περιστατικό συνέβη περίπου στις 10.30 το πρωί της Πέμπτης. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το τραγικό περιστατικό οφείλεται σε έκρηξη φιάλης αερίου.

H εταιρεία «Σωληνουργεία Κορίνθου ΑΕ» εξέφρασε τη θλίψη και την οδύνη της για το τραγικό ατύχημα που έγινε στο εργοστάσιό της στην Κόρινθο και εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια προς τους συγγενείς των θυμάτων, στους οποίους συμπαραστέκεται με κάθε δυνατό τρόπο, όπως αναφέρει.

Η εταιρεία επισημαίνει πως βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες αστυνομικές και πυροσβεστικές αρχές, ώστε να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος.«Έλλειψη» μέτρων ασφάλειας είχε διαπιστώσει το ΣΕΠΕ

Όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία που διαθέτει η ΓΣΕΕ, πριν από ένα μήνα η συγκεκριμένη επιχείρηση είχε ελεγχθεί από την Επιθεώρηση Εργασίας και είχε γίνει αρνητική έκθεση για «έλλειψη» μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.Με εντολή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Ρέππα αναχώρησε για την Κόρινθο κλιμάκιο ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας με επικεφαλής τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) Χρόνη Πολυχρονίου, προκειμένου να ελεγχθούν οι συνθήκες και τα αίτια του εργατικού δυστυχήματος.

Παρέμβαση της Δικαιοσύνης ζητά η ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει τραγικό εργατικό δυστύχημα στο εργοστάσιο επισημαίνοντας πως το ατύχημα αυτό, όπως και εκατοντάδες άλλα που συμβαίνουν, είναι αποτέλεσμα της πλημμελούς έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, που έρχονται να επιβεβαιώσουν με τον πιο τραγικό τρόπο την εργοδοτική ασυδοσία.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ.Πολυζωγόπουλος θα μεταβεί στο χώρο του δυστυχήματος, προκειμένου να ενημερωθεί για τις συνθήκες και να συμπαρασταθεί στους εργαζόμενους.

«Πρέπει επιτέλους και σύμφωνα με τις συνθήκες του σημερινού εργατικού ατυχήματος να παρέμβει άμεσα και η ελληνική Δικαιοσύνη» σημειώνεται στην ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας. «Η ΓΣΕΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή της στις οικογένειες των άτυχων νεκρών συναδέλφων και των τραυματιών» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΥΝ: Συγκαλύπτονταν παρανομίες

Αντιπροσωπία του ΣΥΝ επισκέφθηκε το χώρο του εργοστασίου και το νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται οι τραυματίες. Σε δηλώσεις του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατήγγειλε ότι οι εγκαταστάσεις θυμίζουν «μεσαιωνικό γκέτο», ότι παραβιάζονται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, καθώς επίσης πως οι εργοδότες απειλούν με απολύσεις τους εργαζομένους για να μην μιλήσουν, ώστε να συγκαλυφθεί το έγκλημα.

«Ο χώρος της δουλειάς μοιάζει με μια μεγάλη σιδερένια παγίδα, όπου δεν υπάρχει οδός διαφυγής» σημείωσε, κάλεσε τη Δικαιοσύνη να παρέμβει, και ζήτησε να συλληφθούν οι μεγαλομέτοχοι και οι υπεύθυνοι του εργοστασίου.

ΚΚΕ: Έγκλημα κατά των εργαζομένων

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει ως νέο έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης την έκρηξη στο εργοστάσιο «Σωληνουργεία Κορίνθου» και την καλεί να συνδέσει περισσότερο την πάλη για τη ζωή και τα δικαιώματά της με την πάλη κατά του πολέμου και όσων συνεργούν σ αυτόν.

«Η εργατική τάξη έχει καθήκον να υπερασπιστεί με κάθε μορφή αγώνα τη ζωή και την ασφάλειά της. Να διεκδικήσει, τώρα, αυστηρά μέτρα ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, να αντιμετωπίσει αποφασιστικά την εντατικοποίηση της δουλειάς, να δυναμώσει την οργάνωση και την πάλη της για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Πρωτόπαπας: Να αποδοθούν οι ευθύνες

Την οδύνη της κυβέρνησης για τα θύματα στη «Σωληνουργία Κορίνθου» εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας και δήλωσε ότι θα γίνει πλήρης έλεγχος για τα αίτια του δυστυχήματος και θα αποδοθούν όλες οι ευθύνες.

Ο υπουργός Τύπου τόνισε επίσης ότι το θέμα της υγιεινής και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας είναι από τα κυριότερα και πιο σημαντικά ζητήματα για την κυβέρνηση προσθέτοντας ότι στη συγκεκριμένη βιομηχανία είχαν γίνει επανειλημμένοι έλεγχοι.

Ανακοινώσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΚΚΙ

Σε ανάλογο μήκος κύμματος κινείται και η ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, στην οποία ζητείται πλήρης διερεύνηση των συνθηκών του δυστυχήματος και καταλογισμός ευθυνών. Επιπλέον επισημαίνεται ότι «ο φόρος αίματος είναι ήδη βαρύς. Η προστασία της ζωής των εργαζομένων απαιτούν την αυστηρή εφαρμογή από την εργοδοσία όλων των θεσμοθετημένων όρων και προϋποθέσεων ασφάλειας στους χώρους εργασίας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θ.Ρουσόπουλος, εξέφρασε τη λύπη του κόμματος και του ίδιου για το θάνατο των εργαζομένων και ΄τονίζει ότι ύψιστη προτεραιότητα «είναι η ενίσχυση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, ώστε σε όλους τους χώρους εργασίας να εμπεδωθεί κλίμα ασφάλειας, με πραγματικούς όρους ποιότητας ζωής για τους εργαζομένους».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, σε σχετική του ανακοίνωση, έκανε λόγο για «ασυδοσία της εργοδοσίας και η μη τήρηση ακόμη και στοιχειωδών κανόνων ασφάλειας».

https://www.in.gr/2003/04/03/greece/eksi-nekroi-kai-treis-traymaties-apo-ekriksi-se-ergostasio-swlinoyrgias-stin-korintho/

Δημοσίευμα από tanea.gr

Η ανευθυνότητα οδήγησε στο έγκλημα

Ένα προαναγγελθέν έγκλημα έγινε χθες το πρωί στο τμήμα ραφής σωλήνων στα
Σωληνουργεία Κορίνθου: έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν όταν εξερράγη φιάλη ασετυλίνης.

«Δεν έλαβαν ποτέ υπόψη τους τις επισημάνσεις της Επιθεώρησης Εργασίας»
δήλωναν συντετριμμένοι οι εργαζόμενοι

Στην ίδια εταιρεία έχουν σημειωθεί τα τελευταία τρία χρόνια δεκαοκτώ εργατικά
ατυχήματα, ενώ έχει βρεθεί να μην πληροί τα μέτρα ασφαλείας των εργαζομένων σε
απανωτούς ελέγχους των αρμοδίων υπηρεσιών. Για την υπόθεση παρενέβη ήδη ο
εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ευάγγ. Κρουσταλλάκης και η Εισαγγελία Κορίνθου
ανέλαβε την έρευνα.


Για «έγκλημα» μίλησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος που μετέβη
στον τόπο της τραγωδίας. «Δεν είχε γίνει έλεγχος στις βαλβίδες εκτόνωσης – «το
ασφαλιστικό» – και δεν δούλεψαν. Έτσι φαίνεται ότι έγινε αναρρόφηση της φλόγας
με αποτέλεσμα να προκληθεί η έκρηξη. Πρόκειται για έγκλημα. Δεν έλαβαν ποτέ
υπόψη τους τις επισημάνσεις της Επιθεώρησης Εργασίας».


Παρέμβαση Κρουσταλλάκη


Ήδη, στην υπόθεση έχει επέμβει η Εισαγγελία Κορίνθου, κατόπιν εντολής του
εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ευάγγελου Κρουσταλλάκη. Νωρίτερα, είχε
προηγηθεί παρέμβαση της ΓΣΕΕ προς τον κ. Κρουσταλλάκη, «για τη διαλεύκανση από
την πλευρά της Δικαιοσύνης των αιτίων του δυστυχήματος και την παραδειγματική
τιμωρία των ενόχων».

Η χθεσινή τραγωδία, ωστόσο, δεν ήταν η πρώτη στις εγκαταστάσεις των
Σωληνουργείων Κορίνθου. Όπως είπε στα «ΝΕΑ» ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου
Κορίνθου Νίκος Πετρόπουλος, το 1988 ένας ακόμη εργαζόμενος είχε σκοτωθεί σε
δυστύχημα την ώρα που εργαζόταν (είχε καταπλακωθεί από ρολά σιδήρου) ενώ συχνά
ήταν τα μικροατυχήματα. «Τα ατυχήματα είναι συχνά. Πέρυσι είχε ακρωτηριαστεί
συνάδελφος, ενώ τις φιάλες ασετυλίνης χειριζόταν άνθρωπος που δεν ήταν
εξειδικευμένος», κατήγγειλε στα «ΝΕΑ» ο εργαζόμενος στην επιχείρηση Παναγιώτης
Αλωνίστης.


Έλεγχος πριν από έναν μήνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας,
την τριετία 2000-2003 συνέβησαν συνολικά δεκαοκτώ εργατικά μικροατυχήματα. Τα
μέτρα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης είχαν ελεγχθεί πριν από
έναν μήνα, είχαν κριθεί ανεπαρκή και είχε επιβληθεί πρόστιμο 4.000 ευρώ. Το
2001 είχαν γίνει επτά έλεγχοι και είχαν επιβληθεί πρόστιμα για ελλείψεις στα
μέτρα ασφαλείας ύψους 2 εκατομμυρίων δραχμών, ενώ αντίστοιχα το 2002 έγιναν
τέσσερις έλεγχοι. Την ίδια χρονιά υποβλήθηκε μηνυτήρια αναφορά εις βάρος των
υπευθύνων του εργοστασίου για ατύχημα που είχε ως συνέπεια τον ακρωτηριασμό
ενός εργαζομένου.


Η εταιρεία λειτουργούσε με άδεια που είχε λάβει από τη Διεύθυνση Βιομηχανίας
της Νομαρχίας Κορίνθου. Η άδεια είχε ανανεωθεί τελευταία φορά τον Ιούλιο του
2001: «Η άδεια ανανεώθηκε για δύο χρόνια μόνο, και όχι επ’ αόριστον γιατί η
εταιρεία έπρεπε να υποβάλει μελέτη για την ηχορύπανση, επειδή υπήρχαν σχετικές
καταγγελίες», είπε στα «ΝΕΑ» ο προϊστάμενος της υπηρεσίας κ. Γ. Κόττης.


Καταθέτουν μηνύσεις


Σήμερα το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) καταθέτει μήνυση εις βάρος των
υπευθύνων της εταιρείας. Χθες μετά την έκρηξη στον τόπο της τραγωδίας μετέβη ο
ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ κ. Χ. Πολυχρονίου, ο οποίος αφού εξέφρασε τα
συλλυπητήριά του στους συγγενείς των νεκρών, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Τα αίτια
του δυστυχήματος διερευνώνται από ειδικούς. Αφού ολοκληρωθεί η έρευνα θα γίνει
έκθεση και θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα, πέρα από τη μήνυση που καταθέτει
αύριο (σ.σ.: σήμερα) η υπηρεσία». Μέχρι αργά χθες είχαν συλληφθεί οι υπεύθυνοι
της επιχείρησης. Πρόκειται για τον διευθυντή της Αντώνη Περιγιαλιώτη, τον
προϊστάμενο παραγωγής Κωνσταντίνο Μανιάτη, τον εργοδηγό βάρδιας Χρήστο Σαρμά,
τον ηλεκτρολόγο συντήρησης Παν. Λιούσκο και τον υπεύθυνο ασφαλείας Κωνσταντίνο
Παπαχριστόπουλο.


Θα αποδοθούν ευθύνες


Τη διαβεβαίωση ότι θα διερευνηθούν τα αίτια της χθεσινής τραγωδίας και θα
αποδοθούν ευθύνες έδωσε χθες ο υπουργός Τύπου κ. Χρ. Πρωτόπαπας. Με
ανακοινώσεις τους κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις εξέφρασαν την οδύνη
τους για τον θάνατο των έξι εργατών και ζήτησαν την πλήρη διερεύνηση της
υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών.


Τα θύματα


Έξι νεκροί και τρεις τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της
έκρηξης στα Σωληνουργεία Κορίνθου. Νεκροί είναι οι: Σωτήρης Θ. Βορινιώτης, 56
ετών, Παύλος Ι. Γιάννου, 45 ετών, Χρήστος Κυριλής, 42 ετών, Κωνσταντίνος
Αθανασίου, 40 ετών, Κωνσταντίνος Ι. Σπυρίδου, 32 ετών, Ευάγγελος Π. Πουλής, 42
ετών.


Ελαφρά τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο της Κορίνθου ο Θεόδωρος
Γιάννου, 39 ετών, και ο Δημήτριος Μανάβης, 31 ετών. Ο τρίτος τραυματίας
Σταύρος Σταθόπουλος διακομίστηκε προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική
επέμβαση στα πόδια, στο ΚΑΤ. Η κατάσταση και των τριών δεν εμπνέει καμία ανησυχία.


Ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας


Σε αναστολή διαπραγμάτευσης μέχρι να εκτιμηθεί το ύψος της ζημιάς στις
εγκαταστάσεις της, θα παραμείνουν οι μετοχές της εταιρείας Σωληνουργεία
Κορίνθου, όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου. Η εταιρεία
υπέβαλε αίτημα αναστολής μετά την έκρηξη που έγινε στο εργοστάσιο στην
Κόρινθο, ενώ σε ανακοίνωσή της εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη και τα θερμά της
συλλυπητήρια προς τους συγγενείς των θυμάτων «στους οποίους συμπαραστέκεται με
κάθε δυνατό τρόπο». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η εταιρεία βρίσκεται
σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες αστυνομικές και πυροσβεστικές αρχές, ώστε
να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια αυτού του τραγικού δυστυχήματος».


Η εταιρεία έχει δύο εργοστάσια, ένα στην περιοχή της Κορίνθου και ένα στην
περιοχή της Θίσβης Βοιωτίας. Η παραγωγή στο πρώτο προσωρινά σταμάτησε μετά την
τραγωδία, ενώ το εργοστάσιο της Θίσβης λειτουργεί κανονικά.


Σε δική της ανακοίνωση, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ διευκρινίζει ότι η εταιρεία Σωληνουργεία
Κορίνθου δεν ανήκει στον όμιλο των εταιρειών της, παρά δύο θυγατρικές της
συμμετέχουν στο μετοχικό της κεφάλαιο με συνολικό ποσοστό 17,5%.

https://www.tanea.gr/2003/04/04/greece/i-aneythynotita-odigise-sto-egklima/

Δημοσίευμα για την απόφαση του δικαστηρίου – 2008

https://nikosvafiadis.files.wordpress.com/2010/03/t246-swlhinoyrgeia-korinthoy-2003exi-nekroi-2008ypeythynos-kaneis-gia-kapoioys-hi-ypotheshi-den-ekleise.pdf

Επιμέλεια: Θοδωρής Καφαντάρης