Αρχική Ν. Αργολίδος Κινδυνεύει το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου από την κλιματική αλλαγή

Κινδυνεύει το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου από την κλιματική αλλαγή

Η επιστήμη έχει μιλήσει εδώ και καιρό. Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί μελλοντική απειλή, αλλά σημερινή. Το δείχνουν η συχνότητα και η ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων, οι καταστροφικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες, το λιώσιμο των πάγων, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που απειλεί πόλεις και νησιά, από τη Βενετία έως τις Μαλδίβες και από τη Θεσσαλονίκη έως την Πολυνησία.

Ο απολογισμός αποδεικνύεται τραγικός για τον άνθρωπο, το περιβάλλον, την παγκόσμια οικονομία, αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά, της οποίας η προστασία έχει τεθεί τελευταία ως κεντρική προτεραιότητα για την UNESCO, τη Διεθνή Ενωση Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) και το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM). Και καθώς… μύρια κακά έπονται – με δεδομένο ότι δεν διαφαίνεται σύντομα ανάσχεση των αλλαγών στο παγκόσμιο κλίμα -, οι φόβοι για σοβαρές επιπτώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία γίνονται ολοένα και εντονότεροι.

Ποια ελληνικά μνημεία απειλούνται

Στην Ελλάδα, οκτώ σημαντικά μνημεία βρίσκονται υπό απειλή – Αρχαία Ολυμπία, Δελφοί, Δήλος, Επίδαυρος, Μυστράς, Ναός Επικούριου Απόλλωνα, Φίλιπποι, Ηραίο Σάμου – και έχουν μπει στο… μικροσκόπιο των επιστημονικών ομάδων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ερευνώ – Καινοτομώ» της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Μάχης Τράτσα στο «Βήμα της Κυριακής».

Από τι κινδυνεύουν

Οι κίνδυνοι, συγκεντρωτικά, που απειλούν τα οκτώ σημαντικά μνημεία – Αρχαία Ολυμπία, Δελφοί, Δήλος, Επίδαυρος, Μυστράς, Ναός Επικούριου Απόλλωνα, Φίλιπποι, Ηραίο Σάμου – είναι οι ακόλουθοι:

-Διάβρωση εδαφών.
-Ξηρότητα εδαφών.
– Αστάθεια του υπεδάφους και καθιζήσεις.
– Αύξηση δασικών πυρκαγιών.
-Θερμική καταπόνηση επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο λόγω αύξησης θερμοκρασίας.
-Πλημμύρες στην περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων.
-Θερμική καταπόνηση επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο λόγω αύξησης θερμοκρασίας.
-Αυξημένες ενεργειακές ανάγκες για ψύξη στο μουσείο και στις άλλες υποδομές.
– Πτώσεις βράχων.
-Μόνιμη βύθιση περιοχών, άρα και ανθρωπογενών καταλοίπων.

Πηγή: argolikeseidhseis.gr

Προηγούμενο άρθροΠρόγνωση καιρού: Συννεφιασμένος ο καιρός σήμερα Τρίτη – Πλησιάζει νέα κακοκαιρία
Επόμενο άρθροΝέα στοιχεία για τον θάνατο της 22χρονης φοιτήτριας από την Ηλεία – Τι αποκαλύπτει στενή φίλη της (Βίντεο)