Αρχική Ν. Μεσσηνίας Γ.Δέδε: “Γίνεται πραγματικότητα το έργο κορυφής που περίμενε Μεσσηνία και Πελοπόννησος”

Γ.Δέδε: “Γίνεται πραγματικότητα το έργο κορυφής που περίμενε Μεσσηνία και Πελοπόννησος”

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ- ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ-ΠΥΛΟΣ- ΜΕΘΩΝΗ

Εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΔΕΣΔΙΤ), η οποία συνεδρίασε την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019, υπό την προεδρία του Αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, η ένταξη του οδικού άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη στο σύστημα συμπράξεων του Νόμου 3389/2005, προκειμένου να δημοπρατηθεί και να υλοποιηθεί με αυτή τη διαδικασία.

Με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής, η οποία ελήφθη μετά από εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, Γιώργου Δέδε, εξουσιοδοτημένου προς τούτο από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, δημοπρατείται μέσα στις επόμενες μέρες με προκήρυξη δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού το έργο  κατασκευής – αναβάθμισης της Εθνικής Οδού Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος και Πύλος – Μεθώνη, συνολικού μήκους 50χλμ. το οποίο θα υλοποιηθεί με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

«Η έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής συνιστά καθοριστικό βήμα στην πορεία υλοποίησης αυτού του στρατηγικής σημασίας έργου, που επί δεκαετίες περίμενε η Μεσσηνία, αλλά και ολόκληρη η Πελοπόννησος», επισήμανε σε δηλώσεις του ο Γιώργος Δέδες. «Μένοντας συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα που είχαμε εξαγγείλει το προηγούμενο διάστημα στις συναντήσεις μας με φορείς και πολίτες της Μεσσηνίας, προχωράμε μεθοδικά στα βήματα που εξασφαλίζουν την πραγματοποίηση του πιο σημαντικού οδικού άξονα της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου. Του δρόμου που θα συνδέσει την Καλαμάτα και το αεροδρόμιό της με την ταχέως αναπτυσσόμενη τουριστικά περιοχή της δυτικής Μεσσηνίας, αλλά ταυτόχρονα θα ενώσει και τους δύο διευρωπαϊκούς άξονες της Πελοποννήσου, τον “Μορέα” και την “Ολυμπία Οδό”», υπογράμμισε ο Γιώργος Δέδες.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μετά την ολοκλήρωση των τριών φάσεων των διαγωνιστικών διαδικασιών που προβλέπονται από το συγκεκριμένο σύστημα συμπράξεων, στις αρχές του 2020 θα υπάρξει ανάδοχος και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του ίδιου έτους υπολογίζεται η έναρξη κατασκευής του έργου, αφού πρώτα θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις.

Ο Γιώργος Δέδες τόνισε ότι ο δρόμος θα ανήκει στο Δημόσιο, το οποίο διατηρεί τον ισχυρό ρυθμιστικό και εποπτικό του ρόλο, δεν θα έχει διόδια, και την κατασκευή – συντήρηση –  λειτουργία του θα την αναλάβει ο ιδιώτης, για το χρονικό διάστημα που ορίζει η Σύμβαση, τέσσερα χρόνια η κατασκευή για όλο το δρόμο μέχρι τη Μεθώνη και εκοσιέξι χρόνια η συντήρηση. Ο συνολικός προϋπολογισμός κατασκευής του έργου εκτιμάται στα 200 εκατομμύρια ευρώ, με 180 εκατομμύρια ευρώ να αφορούν το κόστος κατασκευής και 20 εκατομμύρια ευρώ το κόστος των απαλλοτριώσεων.

«Κεντρική πολιτική στόχευση της ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με βάση τις κεντρικές κατευθύνσεις του Υπουργού Χ. Σπίρτζη, υπήρξε από την αρχή της θητείας μας η ολοκλήρωση του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών και ταυτόχρονα το “κλείσιμο” του οδικού δακτυλίου της Πελοποννήσου», επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών. «Σε αυτή την πολιτική μας στόχευση εντάσσεται η κατασκευή του άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη. Μετά την ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων του “Μορέα” και της “Ολυμπίας Οδού”, την επικείμενη έναρξη κατασκευής του  Πάτρα – Πύργος, τη δρομολόγηση του άξονα Καλό Νερό – Τσακώνα που ακολουθεί, διαμορφώνουμε το δίκτυο οδικών υποδομών που φέρει την Πελοπόννησο να πλεονεκτεί στρατηγικά πλέον, συγκριτικά με άλλες Περιφέρειες της χώρας και ενδυναμώνει δραστικά τις προοπτικές της στο εμπόριο και τις μεταφορές, στον τουρισμό, τις επικοινωνίες και στην τοπική της οικονομία», ανέφερε ο Γιώργος Δέδες.