Αρχική Eπικαιρότητα Πώς θα «κλειδώσετε» αναδρομικά ενός έτους έως 6.600 ευρώ με τρεις αιτήσεις...

Πώς θα «κλειδώσετε» αναδρομικά ενός έτους έως 6.600 ευρώ με τρεις αιτήσεις στα Ταμεία

Τρεις νέες αιτήσεις πρέπει να υποβάλουν άμεσα σε ΕΦΚΑ, Γενικό Λογιστήριο και ΕΤΕΑΕΠ οι συνταξιούχοι για να κλειδώσουν αναδρομικά τουλάχιστον για ένα έτος, με ποσά που φτάνουν στις 6.600 ευρώ, χωρίς να χρειαστεί περαιτέρω δικαστική διεκδίκησή τους και κυρίως χωρίς να περιμένουν την επιστροφή τους σε δόσεις που εξετάζει η κυβέρνηση.

Οι αιτήσεις αυτές, βάσει νομολογίας δικαστηρίων και Ποινικού Κώδικα, δεν έχουν τoν χαρακτήρα της όχλησης στα ταμεία ούτε είναι προθάλαμος για μετέπειτα δικαστικές αγωγές κατά των ταμείων, αλλά έχουν να κάνουν -όπως λένε έγκριτοι νομικοί- με το έννομο συμφέρον των πολιτών για άμεση αποκατάσταση της οικονομικής βλάβης που έχουν υποστεί από την εφαρμογή παράνομων μειώσεων εκ μέρους των διοικήσεων των ασφαλιστικών φορέων.

Το βασικό νομικό επιχείρημα συνίσταται στο γεγονός ότι από τη στιγμή που βγήκε το ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο (Συμβούλιο της Επικρατείας – ΣτΕ) και έκρινε ότι από τον Ιούνιο του 2015 οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 στις συντάξεις είναι αντίθετες με το Σύνταγμα, τα ταμεία θα έπρεπε να διακόψουν τις κρατήσεις, χωρίς καθυστέρηση, διότι η συνέχιση των περικοπών που κρίθηκαν αντίθετες προς το Σύνταγμα, ενέχει καταφανή δόλο από μέρους της διοίκησης που ζημιώνει τους συνταξιούχους!

Η πράξη αυτή επισείει μέχρι και ποινικές ευθύνες στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων επειδή συνεχίζουν να παρακρατούν ποσά που θα έπρεπε να επιστραφούν στις συντάξεις!

Στην ουσία για το διάστημα Ιούλιος 2015-Μάιος 2016, την υποχρέωση επιστροφής αναδρομικών την έχουν αποκλειστικά τα ταμεία και όχι κατόπιν εντολής από την κυβέρνηση, γιατί σε αυτό το διάστημα δεν είχε μεσολαβήσει καμία νέα νομοθεσία που να ακυρώνει την απόφαση του ΣτΕ!

Ακολούθως, όφειλαν να επιστρέψουν τις παράνομες κρατήσεις είτε εφάπαξ είτε ορίζοντας δόσεις με αποφάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων, μέχρι να αποφασιστεί από την κυβέρνηση πώς θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα με νέο νόμο.