Αρχική Περ. Πελοποννήσου Περίεργοι θόρυβοι ακούγονται τελευταία στην Πελοπόννησο – Πως εξηγείται;

Περίεργοι θόρυβοι ακούγονται τελευταία στην Πελοπόννησο – Πως εξηγείται;

Του Μάκη Νοδάρου

Στην έντονη σεισμική διέγερση της περιοχής οφείλονται οι παράξενες υπόκωφες βοές που ακούγονται τις τελευταίες εβδομάδες σε διάφορες περιοχές της πεδινής Ηλείας στην ΒΔ Πελοπόννησο , στην Ζάκυνθο και στην Κεφαλονιά . Αυτό ανέφερε στον δημοσιογράφο Μάκη Νοδάρο και στις «Αποκαλύψεις» του Ionion Fm , o σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Μάκης Χουλιάρας.

Όπως αναφέρουν με τηλεφωνήματά τους στο www.apokalypseis.com  δεκάδες κάτοικοι της Ηλείας , το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνονται μάρτυρες υπόκωφων βοών και μικρών δονήσεων «σαν κάτι να σκάει στον αέρα» οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλούν τριγμούς στα σπίτια τους .

Ο κ. Χουλιάρας ανέφερε ότι παρόμοια τηλεφωνήματα κυρίως από κατοίκους της Ηλείας   που αναφέρουν το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει δεχθεί και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.

«Το φαινόμενο των συγκεκριμένων θορύβων που ακούνε οι κάτοικοι σχετίζεται με τις έντονες  υπόγειες γεωτεκτονικές διαδικασίες που συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή σε βάθος μέχρι και 20 χιλιομέτρων .

Δηλαδή σε βάθος όπου συνήθως βρίσκεται το επίκεντρο ενός σεισμού. Σε αυτά τα βάθη συμβαίνουν μεγάλες θραύσεις πετρωμάτων, αλλοιώσεις  και μετακινήσεις εδάφους οι οποίες προκαλούν το «ωστικό κύμα» που φτάνει ως υπόκωφη βοή στην επιφάνεια και στα αυτιά των κατοίκων» – τόνισε ο κ. Χουλιάρας και σημείωσε ότι ο σεισμός των 6,8 Ρίχτερ στην θαλάσσια περιοχή της Ζακύνθου έχει διεγείρει ολόκληρη την περιοχή σε ακτίνα 100 περίπου χιλιομέτρων.

«Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε καταγράψει 5.800 σεισμικές δονήσεις . Επίσης στην Ζάκυνθο σε κάποια περιοχή παρατηρήσαμε ότι βγαίνει πετρέλαιο… Όλα αυτά μας δείχνουν ότι ολόκληρη η περιοχή βρίσκεται σε έντονη σεισμική διέγερση. Επίσης οι καταγραφές των ηλεκτρικών σημάτων στο σύστημα ΒΑΝ μας οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα. » ανέφερε  ο κ. Χουλιάρας και τόνισε ότι οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας και των νησιών του Ιονίου θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τους σεισμούς αφού η περιοχή τους είναι η πιο σεισμογενής περιοχή της Ευρώπης.-

Πηγή: apokalypseis.com